Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Την Πέμπτη στο Α Νεκροταφείο το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Μητροπάνο

Καλοκαίρια και χειμώνες ζήσαμε με τα τραγούδια του...Θάλασσες είδαμε στα μάτια των αγαπημένων μας..
.και Αλίμονο δεν έμειναν ούτε δύο νύχτες για τη δωρική φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου για τη στιβαρή ερμηνεία του που μιλούσε στην ψυχή. Μείναμε μόνοι...ορφανοί μέσα στην Εθνική μας Μοναξιά! Η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου σίγησε νωρίς γιατί ίσως ποτέ δεν έμαθε τι σημαίνουν... «τα κομπιούτερς και οι αριθμοί».
 Ο Δημήτρης Μητροπάνος στα 64 του, ήπιε ένα ποτήρι θάνατο, και χορεύει πια ζεϊμπέκικο στη γειτονιά των αγγέλων. Το τελευταίο αντίο στο μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή θα πουν φίλοι, συνεργάτες αλλά και ο απλός κόσμος που πόνεσε, ερωτεύτηκε και έκλαψε με τα τραγούδια του Δημήτρη Μητροπάνου, την Πέμπτη 19 Απριλίου στις 14:00 από το Α’Νεκροταφείο Αθηνών.
 Η σορός του μεγάλου τραγουδιστή θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10:00 στο παρεκκλήσι του Α΄ Νεκροταφείου.Η οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου, πενθώντας τον λατρεμένο σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παρακαλεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί το Κέντρο Υποδοχής Αλληλεγγύης Ιδρύματος Αστέγων.
Ο Δημήτρης Μητρόπονος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας είχε καταφέρει όμως να σταθεί όρθιος. Στο τέλος όμως δεν τα κατάφερε εξέπνευσε από οξύ πνευμονικό οίδημα. Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, αναφέρεται:

«Ο ασθενής Δημήτριος Μητροπάνος διεκομίσθη στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ σήμερα το πρωί λόγω οξέως διαρροϊκού συνδρόμου και εμέτων. Στη συνέχεια παρουσίασε αιφνιδίως δύσπνοια. Μετεφέρθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου αντιμετωπίστηκε για οξύ πνευμονικό οίδημα από το οποίο και κατέληξε την 11η πρωινή».
 Ο Δημήτρης Μητροπάνος ξεκίνησε την πορεία του στη ζωή από την Αγία Μονή, στα Τρίκαλα. Το 1964 γνωρίζει τον Ζαμπέτα. Εκείνος δεν έγινε μόνο ο δάσκαλός του αλλά και ο δεύτερος πατέρας του. «Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Όλοι σήμερα λένε ότι ο Μητροπάνος πάντα έδινε.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού. Ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός είχαν την τύχη να ακούσουν τα τραγούδια τους από τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, χωρίς περίτεχνα γυρίσματα, απλά λαϊκά...αντρίκια!
 Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε διορατικότητα συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Πορτοκάλογλου δίνοντας στο έντεχνο τραγούδι την λαϊκή πνοή που χρειαζόταν την περίοδο εκείνη. «Και βάφω τις κουρτίνες στο χρώμα μου μισούσες» τραγουδούσε και το «Για να σε εκδικηθώ» γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο βιβλίο των ελληνικών τραγουδιών που θα μεγαλώσουν γενιές και γενιές και δεν θα χαθούν σαν εύπεπτα δημιουργήματα του λεπτού.
 Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του μεγάλου καλλιτέχνη. Φίλοι και παλιοί συνεργάτες μίλησαν στο ΑΜΠΕ για τον άνθρωπο και μουσικό Δημήτρη Μητροπάνο:

Θάνος Μικρούτσικος:
«Ο Δημήτρης ήταν και είναι από τους ελάχιστους φίλους μου. Υπήρξε ο σπουδαιότερος εν ενεργεία Έλληνας τραγουδιστής. Ήταν άνθρωπος συντροφικός, αγαπητικός και λιγομίλητος. Αποτελούσε μοναδικό φαινόμενο στο συνάφι μας και αισθάνομαι πως "η δόξα πέρασε και δεν τον ακούμπησε".
Αν και είχε ταλαιπωρηθεί με την υγεία του, είχε βγάλει τη γλώσσα του στο χάρο, μέχρι που σήμερα μας συντάραξε όλους και πιο πολύ τους τρεις σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής του, τη γυναίκα του Βένια, τις κόρες του Μυρσίνη και Αναστασία».

Γιάννης Σπανός:
«Για μένα, ο Δημήτρης δεν είναι ένας χθεσινός τραγουδιστής με σημαντικά τραγούδια, είναι ο γνήσιος άνθρωπος που γνώρισα τη δεκαετία του 1960, από την Πλάκα, τις μπουάτ και τα κουτούκια. Είχε πάντα τον δικό του ήχο και χαρακτήρα και ήταν ένας άνθρωπος γενναιόδωρος και έξω καρδιά . Εκτός από τις σπουδαίες συνεργασίες που είχε μεταγενέστερα, μου μένουν τα πρώτα τραγούδια που ερμήνευσε, όπως το "Τρένο". Ήταν ο πρωτεργάτης αυτών που λέμε "σλόγκαν" τραγούδια, τα οποία ανέβαζε πολύ ψηλά. Για μένα παρέμεινε ο "μέγας", μετά τον Καζαντζίδη. Ο Δημήτρης είχε τόση τρομερή δύναμη, που η φωνή του ζωντάνευε τα τραγούδια. Η προσωπικότητα, η δύναμη της ψυχής, η αλήθεια που έβγαζε όταν τραγουδούσε και αυτό το λαϊκό ταλέντο, ήταν τα στοιχεία που τον ξεχώριζαν. Έφυγε ένας σπουδαίος Έλληνας».
πηγή:real.gr