Μπορεί τα σαλιγκάρια να φημίζονται για τη βραδυπορία τους, αλλά η
κατανάλωση του είδους στην Ευρώπη «τρέχει»: η ευρωπαϊκή αγορά
υπολογίζεται ότι είναι ελλειμματική κατά 60.000-80.000 τόνους
σαλιγκαριών ετησίως (στοιχεία 2010), καθώς τα «les escargots», ιδιαίτερα
δημοφιλή στη Γαλλία και την Ιταλία, θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα στα
ευρωπαϊκά εστιατόρια, με αίγλη που πλησιάζει εκείνη του χαβιαριού ή των
μανιταριών τρούφα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν -μεταξύ άλλων- σε ενημερωτική ημερίδα για τη
σαλιγκαροτροφία, που διοργάνωσε στην Κατερίνη η Διεύθυνση Αγροτικής
Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε
συνεργασία με τον τοπικό Οργανισμό της «Δήμητρας».
Σήμερα η Ευρώπη καλύπτει το έλλειμμά της σε σαλιγκάρια μέσω αθρόων
εισαγωγών φυσικών πληθυσμών από τις χώρες Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο,
Αίγυπτο, Τουρκία, Κύπρο, Σκόπια κ.ά.
πηγή:pro.com.gr