Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Σκόρδο από τον τόπο σου χωρίς χημικά και χλώριο!

Προτιμούμε τα ελληνικά σκόρδα. Ασυζητητί. Διότι, εκτός του ότι θέλουμε να υποστηρίζουμε τα νόστιμα και ποιοτικά προϊόντα που παράγει σε αφθονία η Ελλάδα
(τα οποία μένουν αδιάθετα: http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=151973&categoryid=7  λόγω προτίμησης των φτηνότερων εισαγόμενων), είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα εισαγόμενα, για τα οποία δεν έχουμε καμία ασφαλή πληροφορία ποια επεξεργασία υφίστανται πριν φτάσουν στο πιάτο μας. Τα κινέζικα, ας πούμε, ενδέχεται να έρχονται ακτινοβολημένα με ακτινοβολία γάμμα – η οποία, όπως ισχυρίζονται οι Κινέζοι παραγωγοί, σκοτώνει τις ασθένειες και τους παθογόνους οργανισμούς του φυτού, ώστε τα σκόρδα να μπορούν να διατηρούνται περισσότερο. Όμως η ακτινοβολία μπορεί να… σκοτώνει και τα ίδια τα σκόρδα.
Σκόρδα λευκασμένα με χλώριο!
Το ερώτημα για ένα κατάλευκο, άψογο στην εμφάνιση σκόρδο είναι από πού κατάγεται και πόσο έχει… πειραχτεί. Για παράδειγμα, ο Αυστραλιανός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Σκόρδου, σύμφωνα με την αυστραλιανή The Age, ισχυρίζεται ότι τα κινέζικα σκόρδα έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες, για να μη βλαστάνουν και να είναι πιο λευκά, ενώ αναφέρει ότι καλλιεργούνται μέσα σε ανεπεξέργαστα λύματα! Οι φήμες λένε ότι τα σκόρδα λευκαίνονται με χλώριο ή μείγμα θείου και στάχτης από ξύλο και ότι η βλάστησή τους σταματά με ορμόνες ή χημικά. (http://www.theage.com.au/news/epicure/fresher-and-smellier/2005/07/18/1121538895265.html).
Το «δυσώδες ρόδον»
Και όλος αυτός ο επικίνδυνος ανταγωνισμός συμβαίνει διότι το σκόρδο έχει πιστοποιηθεί ως μια από τις πιο πολύτιμες τροφές για τη διατήρηση της υγείας. Είναι μακρινός συγγενής του πράσου και του κρεμμυδιού και ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φυτά. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν δυσώδες ρόδον και αναγνώριζαν όλες τις πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητές του. Όμως επέβαλλαν να καταναλώνεται αυστηρά κατ’ οίκον απαγορεύοντας σε όσους… ευωδίαζε η αναπνοή τους να μετέχουν σε συναθροίσεις. Παρόλα αυτά οι πολεμιστές και όλοι όσοι μετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα σκόρδου, για να τους δώσει δύναμη. Επίσης σε κάθε νέα σελήνη προσέφεραν ολόκληρες πλεξούδες στη βασίλισσα του Κάτω Κόσμου Εκάτη.
Όλοι οι λαοί το τιμούσαν
Χάρη σε αιγυπτιακούς παπύρους του 1.500 π.Χ. γνωρίζουμε ότι το σκόρδο χρησιμοποιούνταν ως θεραπευτικό άρτυμα για περισσότερες από 22 ασθένειες, όπως όγκοι, καρδιακές παθήσεις και έλλειψη ζωτικότητας – ο Τουταγχαμών πάντως θάφτηκε με σκόρδα στο πλάι του. Στην αρχαία Ινδία η αξία του σκόρδου ως θεραπευτικό καθώς και διεγερτικό και αφροδισιακό τιμήθηκε δεόντως – σε σημείο που οι μοναχοί απαγορευόταν να το τρώνε. Πατρίδα του θεωρείται η Σιβηρία, από όπου Κινέζοι νομάδες το διέδωσαν στον υπόλοιπο κόσμο.
Αποτελεσματικό σαν πενικιλίνη
Όσο και να πρωταγωνιστούσε το σκόρδο στα λαϊκά γιατροσόφια, έπρεπε να κάνουμε υπομονή μέχρι το 1858 για να έρθει ο Λουί Παστέρ και να αποδείξει ότι ένα χιλιοστόμετρο χυμού σκόρδου είναι εξίσου αποτελεσματικό με 60 χιλιοστόγραμμα πενικιλίνης: Με άλλα λόγια, το σκόρδο σκοτώνει τα βακτήρια. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί και οι Ρώσοι, όταν ξέμεναν από αντισηπτικά, χρησιμοποιούσαν αραιωμένο διάλυμα σκόρδου για την απολύμανση των ανοιχτών πληγών και την πρόληψη της γάγγραινας.
Ισχυρό σε όλα του
• Είναι ίσως το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό και μάλιστα είναι ικανό να σκοτώσει ανθεκτικά βακτήρια (όπως ο σταφυλόκοκκος), τα οποία έχουν αποκτήσει ανοσία στα σύγχρονα αντιβιοτικά. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου θεράπευσαν επιτυχώς με τη βοήθεια του σκόρδου νοσοκομειακούς ασθενείς που είχαν προσβληθεί από το ανθεκτικότατο βακτήριο του χρυσού σταφυλόκοκκου. (http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/woman/health/1279834/Research-shows-that-garlic-kills-MRSA-bacteria-Hospitals.html).
• Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου (ιδιαίτερα του πεπτικού συστήματος), σταματάει την ανάπτυξη των όγκων και συρρικνώνει το μέγεθός τους.
• Η κατανάλωση 1-2 ωμών σκελίδων την ημέρα μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση κατά 9-15%.
• Καθαρίζει τις αρτηρίες, γιατί μειώνει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας (http://www.goldenmag.gr/archives/15646).
• Αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα προλαμβάνοντας έτσι θρομβώσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Προσοχή θα πρέπει να δίνουν μόνο οι αιμοφιλικοί.
• Είναι αντιμυκητιακό και αντιμικροβιακό.
• Καταπολεμά τις εντερικές και κολπικές λοιμώξεις που προέρχονται από τον μύκητα Candida.
• Περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και το θαυματουργό, αντικαρκινικό και αντιφλεγμονώδες στοιχείο σελήνιο.
• Καθαρίζει τον οργανισμό από βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και ο μόλυβδος.
• Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου.
• Συμβάλλει στην ομαλή πέψη, καθαρίζει το έντερο και ανακουφίζει από τις παθήσεις του πεπτικού.
Σε τσιμπήματα εντόμων και φιδιών
Χρησιμοποιείται ως πρώτη βοήθεια σε επείγουσα περίπτωση: Θα πρέπει να τριφτεί (θρυμματισμένο ή λιωμένο) επάνω και γύρω από το δάγκωμα του φιδιού ή το τσίμπημα του εντόμου.
πηγή:goldenmag.gr