Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Εσείς είπατε ψέματα σήμερα;

Πρωταπριλιά.! Η μέρα που όλοι όταν είμασταν παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι, συνηθίζαμε να λέμε ψέματα και να κάνουμε φάρσες στους γύρω μας.

Μνήμες παιδικές ξυπνάνε στο μυαλό μου, καθώς σαν σήμερα, από το πρωί που ξυπνάγαμε σκεφτόμασταν ποιο θα είναι το "θύμα" και πιο το ψέμα που θα του πούμε. Κάποιοι πίστευαν τη φάρσα που τους κάναμε, και κάποιοι πάλι, πιο υποψιασμένοι, όχι.
Από που κρατά τις ρίζες του το πρωταπριλιάτικο αυτό έθιμο;
Η επικρατέστερη από όλες τις εκδοχές, είναι αυτή που θέλει το πρωταπριλιάτικο ψέμα να έρχεται από τη Γαλλία.  Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.
Κάποιοι δυσκολεύτηκαν πολύ να το δεχτούν, και συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρώτη μέρα του χρόνου την..πρωταπριλιά. Οι  υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Με τον καιρό το πείραγμα αυτό μετατράπηκε σε έθιμο.
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Κάποια από αυτά βέβαια, δεν θα λεγε κανείς πως είναι και τόσο..αθώα.
Τα πιο πρωτότυπα πρωταπριλιάτικα ψέματα :
-Μέσω του δικτύου του BBC, είχε προβληφθεί ένα ρεπορτάζ με τους Ιταλούς γεωργούς να μαζεύουν μακαρόνια από τα δέντρα. Ήθελαν με αυτό τον τρόπο να "κοροϊδέψουν" τον κόσμο και να τους πείσουν πως τα μακαρόνια φυτρώνουν στα κλαδιά των δέντρων
-Οι New York Times δημοσίευσαν το 1932 φωτογραφίες ανθρώπων που πετούσαν χάρη σε ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι, κάνοντας πολλούς ανθρώπους να πιστέψουν ότι είναι εφικτό.
-Η μεγαλύτερη ελληνική φάρσα που έγινε πιστευτή σε όλο τον κόσμο, ήταν η είδηση του Υπουργείου Πολιτισμού πως κάτω από την Ακρόπολη βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Μάλιστα, το πίστεψαν και οι Γάλλοι, αφού μετέδωσαν την είδηση ως τη μεγάλη είδηση της μέρας!.
-Το 1962, χιλιάδες θεατές στη Σουηδία δοκίμασαν την προτροπή του τεχνικού του καναλιού, Kjell Stensson, να τοποθετήσουν μια νάιλον κάλτσα στην οθόνη της τηλεόρασής τους. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον Stensson και χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα μπορούσαν πλέον να δουν τα τηλεοπτικά προγράμματα με χρώματα.
-Tο 1976 ο Bρετανός αστρονόμος Patrick Moore ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι στις 09.47 εκείνης της ημέρας θα συνέβαινε ένα γεγονός το οποίο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ζήσει μόνο μια φορά στη ζωή του. O πλανήτης Πλούτωνας θα διερχόταν δίπλα από τον Kρόνο, προκαλώντας μια στιγμιαία ευθυγράμμιση της βαρύτητας. O Moore είπε στους ακροατές πως αν χοροπηδούσαν στον αέρα στις 22.47 ακριβώς θα αιωρούνταν για μερικά δευτερόλεπτα. Tο BBC δέχτηκε στη συνέχεια εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ακροατές οι οποίοι, ξέχασαν να δουν ότι το ημερολόγιο τους έδειχνε 1 Απριλίου, και άρχισαν να χοροπηδούν σαν παιδιά στον αέρα.
πηγή:mylady.gr