Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πάσχα στη Σαντορίνη






Για όσους δεν έχουν επισκεφθεί την μαγευτική Σαντορίνη, αλλά και για όλους εκείνους που είναι λάτρεις του νησιού, αξίζει να αναφέρουμε, ότι εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες, το συγκεκριμένο νησί είναι μοναδικό και κατά την περίοδο του Πάσχα.
Τα ήθη και έθιμά του σε συνδυασμό με τις απίστευτες παραδοσιακές πασχαλινές του γεύσεις, δημιουργούν μία αίσθηση κατάνυξης και ηρεμίας σε όλους τους επισκέπτες.
 Ας σας μεταφέρουμε όμως καλύτερα στο πνεύμα αυτό… αναλύοντας κάποια από τα έθιμα αυτά.


Το σήκωμα του Λαζάρου
Το Σάββατο του Λαζάρου σε διάφορα χωριά της Σαντορίνης, αλλά με φημισμένο κυρίως το χωριό Μεγαλοχώρι, οι κάτοικοι αναβιώνουν κάθε χρόνο το «Λάζαρο», στήνοντας ένα τεράστιο σταυρό (φτάνει σε ύψος μέχρι 15-20 μέτρα) στη μέση της πλατείας του χωριού τυλιγμένο με αλισμαρί (δενδρολίβανο).
Το έθιμο αυτό συμβολίζει την Ανάσταση του Λαζάρου. Ο σταυρός αυτός μένει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που τον ξεστολίζουν και παραμένει σε αυτή την θέση μέχρι της Αναλήψεως.

Περιφορά Επιταφίου στον Πύργο
Ό,τι και να πούμε είναι λίγο για να περιγράψουμε την κατανυκτική και θεαματική περιφορα του Επιταφίου στον Πύργο, το πανέμορφο και ψηλό χωριό της Σαντορίνης. Τη Μεγάλη Παρασκευή,  μικροί και μεγάλοι χύνονται από το πρωί σε όλους τους δρόμους σε κάθε σπίτι και στήνουν ντενεκεδένια λυχναράκια. Καθώς  λοιπόν βραδιάζει, τα ανάβουν και δεν υπάρχουν λέξεις  που να μπορούν να περιγράψουν αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία πραγματοποιείται η περιφορά του επιταφίου. Σε οποιοδήποτε μέρος και να βρίσκεσαι στο νησί νιώθεις ότι έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά το χωριό,  όπως χαρακτηριστικά μαρτυρούν οι φωτογραφίες.
 Το βράδυ της Ανάστασης
Για το βράδυ της Ανάστασης μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χωριό αν είστε λάτρες των βεγγαλικών διότι οι ντόπιοι ετοιμάζουν ολόκληρο θέαμα μέρες πριν. Για πιο ήσυχη Ανάσταση θα προτείναμε το κέντρο των Φηρών στην εκκλησία της Παναγίας.
 Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από το βράδυ της Ανάστασης σε εκκλησία στο Φηροστεφάνι:

Η εκτέλεση/κάψιμο του Ιούδα
Το Μεγάλο Σάββατο σε πολλά χωριά φτιάχνουν και στήνουν τον μεγάλο «Ιούδα» τον οποίο τον καίνε μετά τον εσπερινό της Αγάπης, την Κυριακή του Πάσχα το απόγευμα.  Είναι ένα ομοίωμα, ένα είδος μεγάλου σκιάχτρου, το οποίο σε άλλα χωριά είναι γεμισμένο με βαρελότα αφήνοντάς τον να λαμπαδιάσει και να σκάσει με θόρυβο, και σε άλλα μαζεύονται όλοι οι Σαντορινιοί, μικροί κ μεγάλοι με τα τουφέκια τους και τον πυροβολούν μέχρι να μην υπάρχει ίχνος του.

Παραδοσιακά φαγητά και γλυκά
Το παραδοσιακό Πασχαλινό φαγητό της Σαντορίνης είναι τα «σγαρδούμια». Τα σγαρδούμια είναι η σούπα που ετοιμάζεται για το βράδυ της Ανάστασης. Φτιάχνεται από συκωτάκια του αρνιού περασμένα σε κλαδάκια από δεντρολίβανο και τυλιγμένα με αντεράκια τα οποία βράζουν ύστερα μαζί με το κεφαλάκι, τον πατσά και τα ποδαράκια του αρνιού.
 Και μη ξεχάσετε το παραδοσιακό γλύκισμα του Πάσχα στη Σαντορίνη που δεν είναι άλλο από τα γνωστά «μελιτίνια», τις μικρές πιτούλες από μίγμα μυζήθρας, βούτυρο, ζάχαρη, αυγό και μαστίχα τα οποία ψήνονται στο φούρνο.
Ανάρτηση από:blue-hornet team