Υλικά
- 550 γραμμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
- 1 κύβο νωπής μαγιάς
- 50 ml χλιαρό νερό
- 100 ml χλιαρό γάλα
- 100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
- 150 γραμμ. ζάχαρη
- 2 αυγά χτυπημένα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 πορτοκάλια (βιολογικά και ακέρωτα)(το ξύσμα)
- 1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
- 1 κ.γλ. κακουλέ σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ μαστίχα σε σκόνη
- Εκτέλεση
Όταν φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα
λεπτά. Τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια. Πλάθουμε τρία φιτίλια. Με χοντρό
πλάστη πλαταίνουμε τα φιτίλια σε μακρόστενο φύλλο 40x15. Αλείφουμε κάθε
φύλλο με πραλίνα φουντουκιού και πασπαλίζουμε με τη σοκολάτα. Το
ρολάρουμε και το στρίβουμε ελαφρά να φυλακιστεί η γέμιση. Ομοίως
φτιάχνουμε και τα άλλα δύο φιτίλια. Ενώνουμε τις τρεις άκρες τους και τα
πλέκουμε κοτσίδα. Το μεταφέρουμε σε φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ.
(βουτυρωμένη) με τρύπα στη μέση. Εναλλακτικά κλείνουμε την κοτσίδα σε
κουλούρα και στη μέση βάζουμε αντικείμενο (πυρίμαχο) για να μην κλείσει η
τρύπα με το φούσκωμα. Θα ξεφορμάρουμε πιο εύκολα το τσουρέκι αν
ντύσουμε τη φόρμα με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το τσουρέκι να
διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει ξανά το αλείφουμε με χτυπημένο αυγό
και λίγο νερό. Επειδή με το άλειμμα του πινέλου συρρικνώνεται ελαφρά το
αφήνουμε να σταθεί για 10΄-15΄ να ξαναφουσκώσει η επιφάνειά του.
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 45΄
μέχρι να ροδίσει. Τα τελευταία 10΄ το ξεφορμάρουμε και συνεχίζουμε το
ψήσιμο να ροδίσει ομοιόμορφα.
Εναλλακτικά:
Μπορούμε αντί να κλείσουμε το τσουρέκι σε κουλούρα, να το αφήσουμε σε
μακρόστενη κοτσίδα. Το βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και το ψήνουμε
όπως περιγράφεται δίπλα.
Χρόνος Προετοιμασίας 90 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 55 λεπτάπηγή:gynaikamag.gr