Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πώς να σώσετε το κινητό σας τηλέφωνο άμα βραχεί

  Έχουμε ακούσει πάρα πολλά από διάφορους σχετικά με την υγρασία και πως μπορεί να την αφαιρέσει κάποιος με απλά μέσα…

Βάλτο στο καλοριφέρ για μερικές μέρες, στο φούρνο, χρησιμοποίησε πιστολάκι για τα μαλλιά, ξεβίδωσέ του την πλακέτα και καθάρισέ την με οινόπνευμα. Αυτές οι ενέργειες τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση.
Το πρόβλημα με την υγρασία εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι το νερό θεωρείται καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Αυτό σημαίνει ότι ένα τηλέφωνο όταν πέσει σε νερό την ώρα της λειτουργίας του, η πλακέτα οι διαδρόμοι, οι αντιστάσεις, οι πυκνωτές οι επεξεργαστές γίνονται ένα σώμα..περνάει το ρεύμα από παντού ταυτόχρονα. Οι επιπτώσεις αυτής της ενέργειας εξαρτάται από την κατάσταση και τι λειτουργίες εκτελεί ένα τηλέφωνο. Όταν το τηλεφώνο λειτουργεί -κάνει κλήσεις, ψάχνει σήμα, περιμένει μήνυμα, είναι ανοιχτή η οθόνη, βρίσκεται σε κατάσταση stand by με ενεργοποιημένες λειτουργίες τότε το βραχυκύκλωμα μέσω του νερού το πιο πιθανό είναι να αποβεί μοιραίο. Αν το τηλέφωνο είναι σβυστό και πέσει σε νερό τότε οι πιθανόνητες να επισκευαστεί είναι πολύ μεγαλύτερες από ένα κινητό τηλέφωνο σε λειτουργία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που βοηθάει στην επισκευή ενός κινητού τηλεφώνου…είναι η τύχη που έχεις..την άτυχη στιγμή!
Οι διαδικασία της αποξείδωσης που ακολουθούν αξιόπιστα service προυποθέτουν και ειδικό εξοπλισμό. Χρειάζεται μπανιέρα υπερήχων (μεγάλης ισχύς), προθερμαντήρας, φούρνος πλακετών, θερμός αέρας, υπέρυθρες κι εξοπλισμό για αναβαθμίσεις και calibration λογισμικού . Η μπανιέρα με ειδικό υγρό (συνήθως ισοπροπυλική αλκοόλη) θα ζεστάνει το υγρό και θα πλύνει ολόκληρη την πλακέτα, έτσι ώστε τα άλατα από το νερό να φύγουν. Ο προθερμαντήρας θα ζεστάνει όλες τις κολλήσεις της πλακέτας και οποιαδήποτε κομμένη, κακή ή ψυχρή κόλληση θα επισκευαστεί. Με το πολύμετρο θα μετρήσουμε τα νεκρά υλικά της πλακέτας που μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση χρησιμοποιώντας θερμό αέρα ή υπέρυθρες και στο τέλος ο επαναπρογραμματισμός του λογισμικού, calibration σήματος, wifi, bluetooth κτλ.
Αυτές οι διαδικασίες γίνονται στα εντελώς κατεστραμμένα τηλέφωνα από υγρασία για να επισκεαστούν. Εάν το βραχυκύκλωμα του νερού έχει “ανατινάξει” υλικά στην πλακέτα…η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη. Και φυσικά υπάρχουν και περιστατικά που έχουν πέσει στο νερό και τα τηλέφωνα δεν έχουν πάθει τίποτα γιατί ο παράγοντας τύχη και η κατάσταση idle του τηλεφώνου βοήθησαν!
Είναι ευνόητο ότι ένας χρήστης δεν διαθέτει επαγγελματικό εξοπλισμό για την επισκευή του τηλεφώνου.
Τα tips που μπορεί να κάνει είναι τα παρακάτω:
Βγάζουμε την μπαταρία μέχρι το τηλέφωνο να στεγνώσει
Αφαιρούμε όσα περισσότερα κομμάτια της πρόσοψης γίνεται για να έχουμε ανοιχτό όσο μεγαλύτερο κομματί της πλακέτας μπορούμε
Το βάζουμε σε ένα ζεστό και ξηρό μέρος για να εξατμιστεί η υγρασία για 24-48 ώρες
Δεν χρησιμοποιούμε πιστολάκι γιατί ο αέρας θα ωθήσει μέρος της υγρασίας στα ενδότερα στρώματα της πλακέτας.
Δεν χρησιμοποιούμε φούρνους ή υψηλές θερμοκρασίες γιατί τα πλαστικά μέρη θα λιώσουν.
Δεν χρησιμοποιούμε οινόπνευμα. Το οινόπνευμα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του αν το βάλουμε πάνω στην πλακέτα χωρίς υπέρηχους ή υψηλές θερμοκρασίες.
Θετική σκέψη…και πάντα backup πριν γίνει το κακό..!
Aναρτήθηκε από blue-hornet team