Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

''Οι Γερμανοί δεν είναι κανίβαλοι, oι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες'

Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι η απόδειξη ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, αναφέρει ρεπορτάζ του SWR, που μεταφέρει η Deutsche Welle.
Παλαιότερα ήταν επιχειρηματίας, σήμερα συνταξιούχος και δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρει το ρεπορτάζ της γερμανικής Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας. Εδώ και ενάμιση χρόνο ο Γιάννης Μπουτάρης προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα της πόλης του, το κυκλοφοριακό, τα σκουπίδια. Και όπως λέει ο ίδιος οι προσπάθειες αρχίζουν ήδη να αποδίδουν καρπούς.

«Δεν υπήρχε ανακύκλωση στην πόλη. Ξεκίνησε τον Αύγουστο. Σήμερα το ανακυκλούμενο υλικό ξεπερνά τους 50-60 τόνους την ημέρα το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 10 % του παραγόμενου απορρίμματος της πόλης. Και αυτό είναι μόνον η αρχή».

Οι δαπάνες το πρώτο του μέλημα

Αναμφίβολα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά δεδομένων των άδειων ταμείων της πόλης, της καλπάζουσας ανεργίας και της εντεινόμενης φτώχειας. Ο ίδιος προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες πόλης. Ακούγεται απολύτως λογικό, αλλά επί σειρά ετών φαίνεται πως δεν είχε γίνει τίποτε. Βασική του προτεραιότητα λοιπόν ο έλεγχος των δαπανών.

«Πόσα λεφτά έχουμε; 170 εκατομμύρια. Κάναμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος είχε δαπάνες 170 εκατομμυρίων. Αναζητήσαμε καλύτερους προμηθευτές, αναζητήσαμε καλύτερους τρόπους πληρωμής κτλ. Καταφέραμε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά έτσι ώστε να μειώσουμε κατά 7,5 % τα δημοτικά τέλη, καταφέραμε να πληρώσουμε σχεδόν το 50 % των χρεών προς τους προμηθευτές. Υπήρχαν προμηθευτές οι οποίοι είχαν να πάρουν λεφτά από το 2008, από το 2007».

Με τα οικονομικά ο ίδιος τα πάει καλά, το έχει αποδείξει άλλωστε ως επιχειρηματίας, όντας ένας από τους πλέον πετυχημένους οινοπαραγωγούς της Ελλάδας. Από την εμπειρία του γνωρίζει πώς μπορεί κανείς να προωθεί και να λανσάρει με επιτυχία ένα προϊόν. Αναρωτήθηκε λοιπόν, πώς μπορεί κανείς να προωθήσει τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης; Η απάντηση είναι προσελκύοντας Τούρκους και Ισραηλινούς που έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη. Η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του Κεμάλ Ατατούρκ ενώ παλαιότερα ζούσε εδώ η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα των Βαλκανίων. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή του

«Η αγορά και τα ξενοδοχεία τρίβουν τα χέρια τους προφανώς διότι οι 120.000 και πλέον Τούρκοι και Εβραίοι που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη έφεραν μια οικονομική δραστηριότητα η οποία ήταν πολύ σημαντική αυτό το διάστημα».

Αντισυμβατικός αλλά δημοφιλής

Εξεύρεση λύσεων φαίνεται πως είναι η μόνιμη επωδός του Γιάννη Μπουτάρη. Το φθινόπωρο η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει τη WOMEX, τη διεθνή έκθεση μουσικής και μαζί της χιλιάδες νέους που θα την επισκεφτούν. Το 2014 η πόλη θα είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Νέων.

Ο Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε το Αμβούργο για να μάθει από πρώτο χέρι πώς μπορεί κανείς να εκσυγχρονίσει ένα λιμάνι ενώ συμμετέχει στον ελληνογερμανικό διάλογο για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Αυτό που γράφουν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και πονηροί, προφανώς δεν είναι αλήθεια. Όπως δεν είναι αλήθεια και το ότι οι Γερμανοί είναι ανθρωποφάγοι και κανίβαλοι και ότι θέλουν να μας φάνε ζωντανούς. Πρέπει να υπάρχει μια ανταλλαγή τεχνογνωσίας για διάφορα θέματα, από τη δημόσια διοίκηση έως τη διαχείριση των σκουπιδιών και τα σχολεία από μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη πρόοδο σε αυτά και μια χώρα η οποία είναι πίσω».

Ο νυν δήμαρχος είναι αντισυμβατικός. Μπορεί αυτό να μην αρέσει σε ορισμένους, γεγονός είναι όμως ότι η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή. Οι προσδοκίες των πολιτών από τον Γ. Μπουτάρη είναι μεγάλες, αλλά ο ίδιος απαντά:

«Εγώ επαναλαμβάνω και λέω, ‘εγώ μόνος μου παιδιά δεν μπορώ να κάνω πράγματα’. Εγώ είμαι εδώ για να ανοίξω τις πόρτες να κάνετε εσείς πράγματα. Ο δήμος δεν είναι ούτε επιχείρηση, ούτε ο μπαμπάς σας και η μαμά σας. Εγώ θα βάλω ένα σύστημα για να μαζεύω τα σκουπίδια που εσείς κάνετε, αλλά που δεν τα πετάτε στο δρόμο. Κάνουμε μια συμφωνία. Εάν δεν το καταλάβει αυτό ο κόσμος, έχασε…»
πηγή:newsit.gr