Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Η Κοζάνη σε ρυθμούς Green - eMotion

Στην Κοζάνη αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Green - eMotion και σε συνεργασία του Δήμου και του Κέντρου Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, στον δήμο Κοζάνης θα κυκλοφορήσουν τουλάχιστον οκτώ αυτοκίνητα, με την προοπτική τα οχήματα σταδιακά να γίνουν έως και δεκαπέντε.

Θα πρόκειται για επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, που θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του δήμου, της περιφέρειας και των στελεχών της ΔΕΗ, ενώ για τον ανεφοδιασμό τους θα λειτουργήσουν σε όλη την πόλη ειδικοί σταθμοί φόρτισης.

Σκοπός του πιλοτικού προγράμματος θα είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση των δεδομένων που προκύπτουν από τη λειτουργία τους και την καθημερινή τους χρήση.

Το λογισμικό που θα εγκατασταθεί θα μετρά την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος και θα εξετάζει την οδηγική συμπεριφορά των αυτοκινήτων και άλλα δεδομένα με βάση σταθερές παραμέτρους.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 45 εκατ ευρώ και οι πόροι προέρχονται αποκλειστικά από την ΕΕ.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν 42 φορείς (βιομηχανίες και ηλεκτρικές εταιρείες, κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, δήμοι, πανεπιστήμια, τεχνολογικά και ερευνητικά ινστιτούτα), οι οποίοι συγκεντρώνουν την εμπειρία από την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης με χρήση αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λεωφορείων, αλλά και υβριδικών οχημάτων.

Σημειώνεται, ότι μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν επιλεγεί από την Ε.Ε. για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, είναι η Βαρκελώνη, η Μάλαγα, το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Κοπεγχάγη και το Δουβλίνο.