Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Οι αποφάσεις του Eurogroup για το PSI και τη δανειακή σύμβαση

Με μια καλή και με μία κακή είδηση, έκλεισε τις εργασίες του το χθεσινοβραδινό eurogroup στις Βρυξέλλες,
το πρώτο «ελεύθερο δράματος», όπως επεσήμανε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο πρόεδρος Γιούνκερ - που κατά τα λοιπά υπέφερε εμφανώς από το δικό του δράμα: πέτρα στα νεφρά. Αφού έμαθε από τον επίτροπο Ρεν «πως μεταφράζεται η πέτρα στα νεφρά στα Αγγλικά» ενημέρωσε τον Τύπο για τις εξελίξεις μεταξύ άλλων και στην Ελληνική υπόθεση.

Το ότι θα δινόταν «το πράσινο φως και η επί της αρχής πολιτική έγκριση για την εκκίνηση της χρήσης του νέου δανειακού προγράμματος», όπως ανέφερε ο Γιούνκερ, ήταν προδιαγεγραμμένο από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής. Οι τρεις πρώτες δόσεις του νέου δανείου για εσωτερική κατανάλωση θα είναι 5,9 δις το Μάρτιο, 3,3 δις τον Απρίλιο και 4,3 δις το Μάιο. Από εκεί και μετά συνεχίζεται το κλασικό τριμηνιαίο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κλάους Ρέγκλινγκ του EFSF.

Συνεπώς τα εντελώς νέα στοιχεία είναι δύο:

1) Το κακό: Χάνουν τα λεφτά τους και οι ιδιώτες μικρό-ομολογιούχοι και απομακρύνεται οριστικά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ή αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο καθώς το eurogroup «έκλεισε την πόρτα» σε σχετικό αίτημα του υπουργού οικονομικών Ε.Βενιζέλου. Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ θεώρησε κάτι τέτοιο ανέφικτο και απαράδεκτο καθώς η Ελλάδα δεν πρέπει αφενός να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς της δανειστές διαφορετικά από τους εξωτερικούς, αφετέρου στον πρόεδρο του eurogroup φτάνουν καθημερινά νέα παράπονα από πολίτες αποταμιευτές από όλη την ΕΕ και συνεπώς κάτι θα έπρεπε να γίνει και με αυτούς. Οι 16 υπόλοιποι υπουργοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου πως κάτι τέτοιο περιπλέκει επικίνδυνα τα πράγματα και έκλεισαν τη συζήτηση καταδεικνύοντας στην πράξη το πόσο επικίνδυνα είχε παραπλανηθεί η κοινή γνώμη στην Ελλάδα από όλους όσους «πουλούσαν ελπίδα» στου μικρό-αποταμιευτές που χάνουν έτσι σε πολλές περιπτώσεις τους κόπους μιας ζωής «με το ψαλίδι και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου» - δικαιώνοντας και τους οίκους αξιολόγησης που προειδοποιούσαν ότι κανείς δεν έπρεπε να τοποθετηθεί σε ελληνικά χαρτιά τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι Έλληνες μικρό- επενδυτές παραπλανήθηκαν συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια, με κυβερνητικές εξαγγελίες και δημόσιες δηλώσεις που απέκλειαν την χρεοκοπία, την αναδιάρθρωση χρέους και εσχάτως τις επιπτώσεις του κουρέματος σε αυτούς, όπως αντίστοιχα πριν χρόνια το επενδυτικό κοινό με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Έχασαν σημαντικές ευκαιρίες απεμπλοκής από τους ελληνικούς τίτλους και στερήθηκαν κάθε δυνατότητας να περιορίσουν τις απώλειές τους. Μόνη τους διέξοδος από ότι φαίνεται είναι η δικαστική οδός.
Με αυτή την εξέλιξη πέφτει και η τελευταία μάσκα περί εθελοντικής ανταλλαγής.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε από τις Βρυξέλλες να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη. Εξέφρασε αντίθετα την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε το eurogroup, μιλώντας στον τύπο λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασής. Ανέφερε μάλιστα ότι «σήμερα ακυρώθηκαν παλαιά ομόλογα αξίας 177 δισ. ευρώ τα οποία αντικαταστάθηκαν από νέα ομόλογα αξίας 92 δισ.ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απαλλαγεί ως τις αρχές του Απριλίου από ένα χρέος 105 δισ. ευρώ» - βέβαιος ότι και το 4% που απομένει θα ανταποκριθεί.

Η χώρα συλλογικά έχει μια νέα ευκαιρία να ανανήψει.

2) Εδώ έρχεται και το καλό νέο. Ο Ε. Βενιζέλος θα μπορούσε βέβαια να είναι ικανοποιημένος από την προοπτική του δημοσίου χρέους. Μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 117% με την επιτυχή έκβαση του PSI, επίδοση καλύτερη του αναμενόμενου, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που περιέχει ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την τρόικα. Βεβαίως για να γίνει η ανάλυση πραγματικότητα απαιτείται η σκληρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Γιούνκερ και Ρεν επέμειναν στο ότι η Ελλάδα πρέπει να τρέξει αν θέλει να εκμεταλλευτεί «αυτή τη 2η ευκαιρία που της δίνεται», υπονοώντας σαφώς ότι δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία να επανακάμψει αν το πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση δεν «κάνουν καλά τη δουλειά τους». Καθοριστική σημασία θα έχει άλλωστε και η συνεργασία με την ομάδα δράσης Ράιχενμπαχ. Τότε και μόνο τότε, με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών και την επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων μπορεί η χώρα να ελπίζει σε επιστροφή στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Κατά τα λοιπά στις αρχές Απριλίου η ελληνική βουλή θα νομοθετήσει για τον περίφημο ξεχωριστό λογαριασμό και για την ρήτρα προτεραιότητας στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ την Τετάρτη το 2ο δάνειο αναμένεται να εγκριθεί και τεχνικά από το euro working group. Την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΝΤ για τα δικά του 28,5 δις ευρώ, από τα οποία 8 τουλάχιστον θα εκταμιευτούν την περίοδο μετά το τέλος του τριετούς προγράμματος με την ΕΕ.
πηγή:real.gr