Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Caipirinha Αυθεντική Βραζιλιάνικη συνταγή!

Επειδή πολύς ντόρος γίνεται, μάθε την αυθεντική βραζιλιάνικη συνταγή...
Ξέρεις ότι η caipirinha φτιάχνεται από cachaca, το εθνικό ποτό των Βραζιλιάνων.
Πρόκειται δηλαδή για cachaca με την προσθήκη μοσχολέμονου, ζάχαρης και πάγου!
Ήξερες όμως ότι η Caipirinha είναι ο παράγοντας που οδήγησε την cachaca στο διεθνές στερέωμα; Κι όμως, το αναζωογονητικό αυτό ποτό απέκτησε τόσο μεγάλη φήμη μόνο όταν το δεύτερο βασικό συστατικό του, το μοσχολέμονο, καθιερώθηκε σε όλο τον κόσμο. Αυτό συνέβη κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1990 και από τότε η cachaca απέκτησε μια ξεχωριστή θέση σε κάθε μπαρ, αλλά και στην καρδιά μας.
Ένα βραζιλιάνικο ρητό λέει: «quanto pior a cachaca, melhor a caipirinha», όσο φτωχότερη η cachaca δηλαδή, τόσο καλύτερη η caipirinha. Όποιος όμως έχει δοκιμάσει caipirinha από καλή cachaca, θα αμφισβητήσει σίγουρα τη σοφία του ρητού! Η ονομασία της caipirinha προέρχεται από τη λέξη caipira, που σημαίνει στην τοπική διάλεκτο «βλάχος, χωριάτης», συν την υποκοριστική κατάληξη inha. Κι αυτό γιατί η cachaca φτιαχνόταν σε μικρά επαρχιακά εργοστάσια και το ακατέργαστο συνήθως πρωτεύον ποτό πουλιόταν στις γύρω αγροτικές περιοχές.
Μια πραγματικά καλή caipirinha βασίζεται σε μια τέλεια αποσταγμένη cachaca, με καθαρό, δροσερό και έντονο άρωμα, που μπορεί να γίνει αισθητό ακόμα και το ζαχαροκάλαμο από το οποίο φτιάχτηκε! Στη Βραζιλία η caipirinha δεν σερβίρεται ποτέ με μαύρη ζάχαρη, όπως εδώ στας Ευρώπας, αλλά αποκλειστικά με λευκή, ψιλή ζάχαρη. Επιπλέον, πίνεται αρκετά γλυκιά. Τα καλύτερα μοσχολέμονα για τον σκοπό αυτό είναι τα μικρά με λεπτή φλούδα. Κόβονται σε φέτες, πολύ ελαφρά στυμμένα, και ο χυμός τους ανακατεύεται με τη ζάχαρη. Κι ενώ στις υπόλοιπες χώρες χρησιμοποιούν θρυμματισμένο πάγο, που κάνει την caipirinha ελαφρύτερη, στη Βραζιλία προτιμούν τα παγάκια, που αφήνουν περισσότερο χώρο για cachaca.
Πώς φτιάχνεται λοιπόν η caipirinha η βραζιλιάνικη;
 Τι θα χρειαστείς
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • 1 οργανικό μοσχολέμονο (σε φέτες)
  • 6 cl cachaca
  • θρυμματισμένο πάγο (ή καλύτερα παγάκια)
  • 1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)

Πώς τη φτιάχνεις
1. Βάλε τις φέτες μοσχολέμονου σε ένα γουδί και χτύπησέ τες ελαφρά με ένα γουδοχέρι.
2. Ανακάτεψε τον χυμό μοσχολέμονου με τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι και πρόσθεσε μετά την cachaca, ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
3. Γέμισε το ποτήρι μέχρι πάνω με τον θρυμματισμένο πάγο και ανακάτεψε.
4. Πασπάλισε με μια πρέζα κανέλα (αν θες, δοκίμασέ το πάντως) ή στόλισε με μια φλούδα μοσχολέμονου.
πηγή:delamagen.gr