Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να πλένονται τα ρούχα στο πλυντήριο;

Πολλές είναι οι διαφημίσεις απορρυπαντικών που προσπαθούν να πείσουν τη νοικοκυρά να πλένει τα ρούχα της στο πλυντήριο στο πρόγραμμα των 30 βαθμών Κελσίου προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια.
Είναι όμως ασφαλές και υγιεινό το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες; Κατά την άποψη των ειδικών επιστημόνων, οι χαμηλές θερμοκρασίες νερού δεν είναι ικανές να σταματήσουν την εξάπλωση ιών, βακτηρίων και ασθενειών. Και συνιστούν τουλάχιστον τα εσώρουχα και τα ασπρόρουχα, με τα οποία έρχεται σε άμεση επαφή το σώμα μας, να πλένονται σε καυτό νερό.
Καθαρά μόνο στο μάτι
Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια στην πανεπιστημιακή Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (London School of Hygiene and Tropical Medicine) Sally Bloomfield, τα πλυμμένα ρούχα δεν αρκεί να φαίνονται καθαρά, αλλά θα πρέπει να είναι πραγματικά υγιεινά και απαλλαγμένα από βακτηρίδια και ιούς (π.χ. σαλμονέλα, σταφυλόκοκκο, κολοβακτηρίδια). Λοιμώξεις του αναπνευστικού, του ουροποιητικού και των εντέρων, ιογενείς ασθένειες, μύκητες και δερματολογικές μολύνσεις αφήνουν επικίνδυνα βακτήρια επάνω στα ρούχα – και κυρίως στα εσώρουχα. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να εξαλείψουμε τα βακτήρια (ειδικά αν κάποιο μέλος της οικογένειας ασθενεί) είναι να πλένουμε τα ρούχα στο πρόγραμμα των 60 βαθμών ή περισσότερο (για απόλυτη ασφάλεια μπορούμε να προσθέσουμε μικρή ποσότητα χλωρίνης, ειδικής για πλυντήριο). Επίσης συνιστάται ο ρουχισμός των βρεφών να πλένεται ξεχωριστά και γενικώς σε κάθε πλύση να μην τοποθετούνται πολλά ρούχα κάνοντας τον κάδο να ασφυκτιά.
Και καυτό σιδέρωμα
Με την υπόδειξη του καυτού νερού συμφωνούν και ερευνητές του University College του Λονδίνου, οι οποίοι απέδειξαν ότι οι νοσοκομειακές στολές, όταν πλένονται σε θερμοκρασία 60 βαθμών, απαλλάσσονται από όλα τα νοσοκομειακά βακτήρια (κάτι που δεν επιτυγχάνεται αποτελεσματικά στους 40 βαθμούς), ενώ το σιδέρωμα με καυτό σίδερο ολοκληρώνει την απολύμανση.
Το χλιαρό νερό δεν απολυμαίνει
Με την ίδια άποψη συμφωνούν και άλλοι επιστήμονες: Το πλύσιμο των ρούχων και των λευκών ειδών (σεντόνια, πετσέτες) στο πλυντήριο με χλιαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό δεν απολυμαίνει ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τον ενημερωτικό οργανισμό Cornell University Extension του πανεπιστημίου Cornell και το Διεθνές Επιστημονικό Forum για την Οικιακή Υγιεινή (International Scientific Forum on Home Hygiene – IFH), η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 – 70 βαθμοί. Εξάλλου, όπως τονίζει άλλη μελέτη, τα ακάρεα της σκόνης, οι τρίχες ζώων και άλλοι αλλεργιογόνοι μικροοργανισμοί εξολοθρεύονται πλήρως στους 60 βαθμούς. Όπως αποδείχτηκε, στους 40 βαθμούς τα ρούχα απαλλάσσονται μόνο από το 6 % των μικροοργανισμών.
Τα ευαίσθητα
Τι γίνεται όμως όταν τα ρούχα δεν μπορούν να πλυθούν σε υψηλούς βαθμούς; Τότε θα πρέπει να τα βάζουμε για πλύσιμο όσο λιγότερο βρόμικα γίνεται. Ο ερευνητής Jung-Won Park από το Yonsei University της Σεούλ προτείνει, για παράδειγμα, τα ευαίσθητα ρούχα να πλένονται στους 30-40 βαθμούς και μετά να ξεπλένονται καλά – τουλάχιστον δύο φορές – με κρύο νερό για 3 λεπτά.