Μία ακόμη μεγάλη και μακρόχρονη επιστημονική έρευνα αποφάνθηκε
ότι το κόκκινο κρέας αρρωσταίνει πιο εύκολα τους ανθρώπους και τους
στέλνει πιο γρήγορα στο θάνατο, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο
και καρδιά.
Παράλληλα, η έρευνα συμπέρανε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, ιδίως του κατεργασμένου, από κρέας πουλερικών, ψάρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Φρανκ Χου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν κανείς τρώει μια μερίδα κατεργασμένου κόκκινου κρέατος κάθε μέρα, τότε αυξάνει έως 20% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
«Η μελέτη παρέχει σαφή στοιχεία ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ιδίως του επεξεργασμένου, συμβάλλει σημαντικά στον πρόωρο θάνατο», δήλωσε ο Χου. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.700 άνδρες επί 22 χρόνια και για 83.600 γυναίκες επί 28 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ανά τετραετία ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και οι ερευνητές έκαναν συσχέτιση με την κατάσταση της υγείας τους.
Η μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε καθημερινά φρέσκο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, έχουν κατά μέσο όρο αυξημένο κατά 13% κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) σε σχέση με όσους δεν τρώνε κόκκινο κρέας τόσο συχνά. Επίσης κατά 18% αυξημένος είναι ο κίνδυνος μοιραίου καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.
Αν μάλιστα το κόκκινο κρέας είναι κατεργασμένο (λουκάνικα, μπέϊκον, χάμπουργκερ κ.α.), τότε αντίστοιχα ο κίνδυνος γενικώς πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 20%, ενώ ειδικότερα του θανάτου από καρδιά κατά 21% και του θανάτου από καρκίνο κατά 16%.
Η αντικατάσταση του κρέατος με ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 19%, η αντικατάσταση με κρέας πουλερικών ή πλήρη δημητριακά μειώνει τον κίνδυνο κατά 14%, ενώ με ψάρι κατά 7%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 7% έως 9% των πρόωρων θανάτων όσων συμμετείχαν στην μελέτη, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο κρέας, το οποίο περιέχει ορισμένα συστατικά, όπως τα κορεσμένα λίπη, το νάτριο και μερικές άλλες καρκινογόνες ουσίες, με τελική συνέπεια την πιθανή βλάβη της καρδιάς και την ανάπτυξη καρκίνου.
Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής τον ίδιο ερευνητή Φρανκ Χου, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Circulation» του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, βρήκε ότι όσοι άνδρες πίνουν κάθε μέρα ποτά με ζάχαρη, έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 20% για καρδιολογικό πρόβλημα.
πηγή:iefimerida.gr
Παράλληλα, η έρευνα συμπέρανε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, ιδίως του κατεργασμένου, από κρέας πουλερικών, ψάρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Φρανκ Χου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν κανείς τρώει μια μερίδα κατεργασμένου κόκκινου κρέατος κάθε μέρα, τότε αυξάνει έως 20% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
«Η μελέτη παρέχει σαφή στοιχεία ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ιδίως του επεξεργασμένου, συμβάλλει σημαντικά στον πρόωρο θάνατο», δήλωσε ο Χου. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.700 άνδρες επί 22 χρόνια και για 83.600 γυναίκες επί 28 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ανά τετραετία ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και οι ερευνητές έκαναν συσχέτιση με την κατάσταση της υγείας τους.
Η μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε καθημερινά φρέσκο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, έχουν κατά μέσο όρο αυξημένο κατά 13% κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) σε σχέση με όσους δεν τρώνε κόκκινο κρέας τόσο συχνά. Επίσης κατά 18% αυξημένος είναι ο κίνδυνος μοιραίου καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.
Αν μάλιστα το κόκκινο κρέας είναι κατεργασμένο (λουκάνικα, μπέϊκον, χάμπουργκερ κ.α.), τότε αντίστοιχα ο κίνδυνος γενικώς πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 20%, ενώ ειδικότερα του θανάτου από καρδιά κατά 21% και του θανάτου από καρκίνο κατά 16%.
Η αντικατάσταση του κρέατος με ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 19%, η αντικατάσταση με κρέας πουλερικών ή πλήρη δημητριακά μειώνει τον κίνδυνο κατά 14%, ενώ με ψάρι κατά 7%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 7% έως 9% των πρόωρων θανάτων όσων συμμετείχαν στην μελέτη, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο κρέας, το οποίο περιέχει ορισμένα συστατικά, όπως τα κορεσμένα λίπη, το νάτριο και μερικές άλλες καρκινογόνες ουσίες, με τελική συνέπεια την πιθανή βλάβη της καρδιάς και την ανάπτυξη καρκίνου.
Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής τον ίδιο ερευνητή Φρανκ Χου, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Circulation» του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, βρήκε ότι όσοι άνδρες πίνουν κάθε μέρα ποτά με ζάχαρη, έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 20% για καρδιολογικό πρόβλημα.
πηγή:iefimerida.gr