Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Αποσυνδέεται το "χαράτσι" από τη ΔΕΗ



Αποσυνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πληρωμή του τέλους ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο  λογαριασμός θα εξακολουθεί να έρχεται μαζί με το «χαράτσι»
και μόνο όταν αποδειχθεί πραγματική αδυναμία πληρωμής ο πολίτης θα μπορεί να προβεί σε διακανονισμό.

Αυτό αποκαλύπτεται, σύμφωνα με την εγκύκλιο που απεστάλη την Παρασκευή στις ΔΟΥ. Η εγκύκλιος αναφέρει πως ο πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται στις κατά τόπους εφορίες, όταν θα έχουν περάσει 120 ημέρες από την ημέρα λήξης του λογαριασμού της ΔΕΗ χωρίς να έχει εξοφληθεί.

Ο έφορος αφού εξετάσει την περίπτωση, θα μπορεί να προχωρήσει σε διακανονισμό αν αποδειχθεί οικονομική αδυναμία του ιδιοκτήτη. Ο διακανονισμός θα συνίσταται από περισσότερες ή μικρότερες δόσεις, ακόμα και από μείωση του τέλους ακινήτων.

Στην εγκύκλιο τονίζεται χαρακτηριστικά οτι εφόσον συντρέχουν οι προυποθέσεις που ορίζει ο νόμος «ο προιστάμενος της ΔΟΥ, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά».

Εν τω μεταξύ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα προσφύγουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας μόλις δημοσιευθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι».
πηγή:nooz.gr