Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Στο γυμναστήριο με ασφάλεια: Πώς να προστατευθείς από ιούς και μικρόβια

Πολλά μικρόβια, ιοί και βακτήρια αγαπούν το θερμό και υγρό περιβάλλον – και τον ιδρώτα.
Επομένως ένα γυμναστήριο μπορεί να αποτελέσει τον κατάλληλο χώρο για την ανάπτυξή τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε κάθε γυμναστήριο τα μικρόβια κάνουν πάρτι, η άσκησή σου εκεί μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ευχάριστα με τη λήψη κάποιων προληπτικών μέτρων:
  • Να φοράς ρούχα που δεν θα αφήνουν ακάλυπτα τα σημεία του σώματος τα οποία θα ακουμπήσουν επάνω σε πάγκους και άλλα όργανα γυμναστικής, για να αποφύγεις να έρθει το δέρμα σου σε επαφή με τον ιδρώτα του προηγούμενου αθλούμενου. Ακόμα καλύτερα είναι αν απλώνεις μια δική σου πετσέτα επάνω στα όργανα όπου πρόκειται να καθίσεις. Να έχεις επίσης πάντα μια δεύτερη καθαρή πετσέτα μαζί σου για να σκουπίζεις τον ιδρώτα σου.
  • Να πλένεις τα χέρια σου πριν και μετά την επαφή σου με τα όργανα.
  • Αν έχεις κάποια ανοικτή πληγή ή κόψιμο στο δέρμα, κάλυψέ την με αυτοκόλλητο επίδεσμο.
  • Να παίρνεις καλύτερα μαζί σου το δικό σου, ελαφρύ στρωματάκι για την ομαδική γυμναστική, το οποίο θα πρέπει να καθαρίζεις τακτικά.
  • Καλό θα είναι να έχεις το δικό σου μπουκάλι με νερό γεμάτο από το σπίτι, ώστε να μη χρειαστεί να το γεμίσεις από τη βρύση ή τον ψύκτη του γυμναστηρίου, όπου και άλλοι πιθανώς ακουμπούν το στόμιο των μπουκαλιών τους: Τα μικρόβια περνούν εύκολα από το πλαστικό μπουκάλι στη βρύση.
  • Είναι προτιμότερο να κάνεις ένα ντους στο γυμναστήριο, παρά να φύγεις ιδρωμένος/η: Το νερό (μαζί με πράσινο σαπούνι, κατά προτίμηση) σε απαλλάσσει από μικρόβια στα οποία τυχόν εκτέθηκες.
  • Είναι σκόπιμο να φοράς παντόφλες μπάνιου μέσα στο αποδυτήριο, το ντους και τη σάουνα, για να αποφύγεις τους μύκητες που αναπτύσσονται στα πόδια των αθλητών. Να σκουπίζεις καλά τα πόδια σου πριν φορέσεις τα παπούτσια σου. Όταν επιστρέφεις στο σπίτι, να αφήνεις τις παντόφλες να στεγνώνουν στον ήλιο.
  • Να στρώνεις μια πετσέτα στο κάθισμα της σάουνας, ως πρόληψη για τυχόν μύκητες.
  • Να βάζεις τα ιδρωμένα ρούχα και τις πετσέτες σε μια ξεχωριστή τσάντα και να τα βγάζεις αμέσως μόλις φτάνεις στο σπίτι. Καλό είναι να μην φοράς τα ίδια δεύτερη φορά.
* Αν πρόκειται να επιλέξεις τώρα ένα γυμναστήριο, φρόντισε να είναι καθαρό, άνετο και να αερίζεται επαρκώς, ώστε να μην δίνει τόπο στα μικρόβια να αναπτυχθούν.
πηγή:goldenmag.gr