Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

"Πόλεμος" για το κέντρο μεταναστών στην Κοζάνη


Πόλεμος" έχει ξεσπάσει με αφορμή τον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να μετακινηθούν παράνομοι μετανάστες από την Αττική σε στρατόπεδο κράτησης στην Κοζάνη και από εκεί να επαναπροωθούνται στις πατρίδες τους.
Οι τοπικοί φορείς αντιδρούν έντονα ενώ και ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται ανυποχώρητος, λέγοντας μάλιστα ότι η εγκατάσταση θα έχει λειτουργήσει εντός 20 ημερών.

Για το θέμα υπήρξε - άκαρπη- συνάντηση, μεταξύ του υπουργού και τοπικών φορέων και συγκεκριμένα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δάκη, της δημάρχου Βοΐου, Παναγιώτας Ορφανίδου κ.α.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι "η χώρα δοκιμάζεται από ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, το μεταναστευτικό, καθώς η Ελλάδα δέχεται σχεδόν το 90% του συνόλου της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη".

Πρόσθεσε ότι "δεχόμαστε κάθε χρόνο περίπου 130.000 παράνομους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι, γεωγραφικά και φυσικά στη χώρα μας, και η επιστροφή στις πατρίδες τους αποτελεί για μας μονόδρομο. Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι γι’ αυτό".

"Το κόστος παραμονής τους είναι δυσβάστακτο, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την ελληνική κοινωνία. Επιβαρύνει υπέρμετρα το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, τις δομές της δημόσιας υγείας, τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, όπως και την εθνική ασφάλεια της χώρας. Είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Μια βόμβα για τη δημόσια διοίκηση, τη δημόσια ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια της χώρας και των πολιτών" τόνισε.

Υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί με οργανωμένο τρόπο μέσα από συγκεκριμένες δομές και σημείωσε ότι "σε πρώτη φάση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προετοιμάζουμε Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, κέντρα που θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους προετοιμασίας για την επιστροφή στη χώρα τους".

Υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση της Κοζάνης πληροί όλες τις προϋποθέσεις και θα μπορεί να φιλοξενεί 1.000 μετανάστες έως ότου απελαθούν. Καθησύχασε τους φόβους των τοπικών φορέων, λέγοντας ότι "αυτοί που θα φιλοξενηθούν δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου" και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ενώ τα αντισταθμιστικά οφέλη θα είναι πολλά.

Ο κ. Δάκης έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα καθώς, όπως είπε, δεν ενημερώθηκαν για το θέμα η Περιφέρεια και οι τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί ενώ εκδόθηκε και σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

"Είμαστε μια ανοιχτή και φιλόξενη κοινωνία αλληλεγγύης, στερούμενη ρατσισμού και ξενοφοβίας όμως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα υποδομών και διασφάλισης των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης", πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να μεταφέρεται το πρόβλημα από μια γειτονιά της Ελλάδας σε μιαν άλλη και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί αρνητική διάθεση στην τοπική κοινωνία.

"Η θέση του υπουργού ήταν κάθετη" είπε από την πλευρά της η κ. Ορφανίδου που τόνισε ότι στη συνάντηση απλώς ανακοινώθηκαν οι προειλημμένες αποφάσεις, ενώ προανήγγειλε κινητοποιήσεις του τοπικού πληθυσμού, η μορφή των οποίων θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, στο πλευρό του δήμου Βοΐου Κοζάνης τάχθηκε και ο δήμος Ορεστίδος Καστοριάς καθώς η απόσταση της έδρας του, Άργους Ορεστικού, από το εν λόγω στρατόπεδο δεν ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, η τοπική κοινωνία διατηρεί ακόμη τις μνήμες από τη λειτουργία αντίστοιχης δομής στις αρχές της δεκαετίας του 90, που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή.
πηγή:nooz.gr