Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΟΙ 50 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Συνεχίζουμε και τελειώνουμε σήμερα την καταγραφή μας με τις επόμενες 10 γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στον κόσμο κατά τη διάρκεια της ζωής τους:

 Nancy Wake
 Η Νεοζηλανδή κατάσκοπος των Συμμάχων, η οποία μετέφερε πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση του Άξονα καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βοηθώντας έτσι αποφασιστικά στην επικράτησή τους το 1945. Η Γκεστάπο την ονόμασε «Λευκό Ποντίκι» επειδή πάντα κατόρθωνε να ξεφύγει από τις παγίδες των Ναζί. Μετά το τέλος του πολέμου τιμήθηκε επανειλημμένα για τη δράση της, ενώ η ζωή της ενέπνευσε την ταινία «Σαρλότ Γκρέι».
 Σαπφώ
 Η πρώτη γνωστή γυναίκα ποιήτρια, που με τα ποιήματά της τίμησε και ανέδειξε όσο λίγες άλλες στην πορεία της Ιστορίας τη γυναικεία φύση. Με καταγωγή από τη Λέσβο, δημιούργησε ποιήματα τα οποία έμειναν κλασικά όχι μόνο για το περιεχόμενό τους καθ’ εαυτό, όσο για την προκλητικότητα των εικόνων που παρουσίαζαν. Την αξία της πρώτος αναγνώρισε ο Πλάτωνας, ο οποίος και την προώθησε με το έργο του στον τότε γνωστό κόσμο. Τα ποιήματά της διαβάζονται ακόμη και σήμερα, αποτελώντας χαρακτηριστικά δείγματα αρχαίας ελληνικής γραφής, υπό το πρίσμα των γυναικών.
 Κάθριν Χέπμπορν
 Η θρυλική ηθοποιός, που έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στη Βίβλο του παγκόσμιου κινηματογράφου και κατόρθωσε να κατακτήσει 4 βραβεία Όσκαρ, ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα για ηθοποιό. Το αντικομφορμιστικό και με έντονες ανδρικές ροπές styling της ενέπνευσε όλες τις γυναίκες ηθοποιούς της εποχής της, ενώ ήταν από τις πρώτες που τόλμησαν να φορέσουν δημόσια παντελόνι, ανοίγοντας το δρόμο για μία πραγματική επανάσταση στη γυναικεία ένδυση. Το σχετικό ταμπού άρχισε να πέφτει και οι γυναίκες άρχισαν να στρέφονται από το θεωρητικά αποκλειστικά ανδρικό παντελόνι – για να επικρατήσει ολοκληρωτικά στις δεκαετίες που ακολούθησαν.
 Άγκελα Μέρκελ
Προφανώς και δεν αποτελεί και την πιο συμπαθή προσωπικότητα, ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Πρόκειται ωστόσο για μία γυναίκα που ηγείται της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης παγκοσμίως, την οποία και διοικεί με σιδηρά πυγμή. Στα χρόνια που ηγείται της Καγκελαρίας της Γερμανίας αύξησε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, μείωσε την ανεργία και βοήθησε ώστε να απορροφηθούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ενώ θεωρείται φαβορί για τις επόμενες εκλογές.
 Βιρτζίνια Γουλφ
 Μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς του 20ου αιώνα, με τα έργα της άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη λογοτεχνική παράδοση της Αμερικής, παραδίδοντας ήρωες κλασικούς. Αυτοκαταστροφική και με έντονες καταθλιπτικές τάσεις, αυτοκτόνησε εν τέλει ράβοντας πέτρες στην τσέπη του φορέματός της και κατευθυνόμενη προς τον πλησιέστερο ποταμό. Ενέπνευσε, δε, ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών, το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Έντουαρτ Ώλμπυ.
 Aung Sang Suu Kii
 Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βιρμανία, βραβευμένη με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 1991, για το σιωπηλό αγώνα της εναντίον του στυγνού δικτατορικού καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα. Η δράση της σαφώς και υπήρξε ενοχλητική για τους συνταγματάρχες, οι οποίοι την έθεσαν σε κατ’ οίκον προορισμό για 15 ολόκληρα χρόνια, μέχρι και πριν από δύο χρόνια. Έκτοτε εξακολουθεί να φρουρείται αυστηρότατα και να παρακολουθείται στενά. Η ίδια πάντως δεν σταματά να φωνάζει και να απαιτεί ελεύθερες εκλογές στο φτωχό νοτιοασιατικό κράτος, με το θάρρος της να είναι πιο δυνατό από ποτέ. Ένας πραγματικά φωτισμένος άνθρωπος…
 Μπίλι Χόλιντει
 Γεννημένη στα 1915, η θρυλική ερμηνεύτρια θεωρείται ακόμη και σήμερα ως η πιο χαρισματική ερμηνεύτρια της τζαζ όλων των αποχών. Η ίδια πίστευε και διακήρυττε, μέσα από τα λόγια και τις ερμηνείες της, ότι κανένας καλλιτέχνης δεν μοιάζει με τον άλλο στη μουσική, και αυτή τη διαφορά την επισφραγίζει η ίδια η μουσική. Η καριέρα της υπήρξε μεγαλειώδης, και πιστεύεται ότι άλλαξε τον τρόπο ερμηνείας των τζαζ και ποπ τραγουδιστριών στην Αμερική στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, αφήνοντας τη σφραγίδα της.
 J. K. Rowling
 Μία γυναίκα που έγραφε ιστορίες στις χαρτοπετσέτες του συνοικιακού καφέ που επισκεπτόταν καθημερινά για να ζεσταθεί η ίδια και το μωρό της, καθώς δεν είχε χρήματα για να πληρώσει για θέρμανση. Αυτή η ιστορία ήταν η ιστορία του Χάρι Πότερ και η κυρία που την έγραφε η αγγλίδα J.K.Rowling, η οποία εξελίχθηκε σε συγγραφέα-φαινόμενο. Τα 7 της βιβλία με ήρωα το μικρό μάγο, έχουν ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 60 γλώσσες, δημιουργώντας έναν ολόκληρο μικρό κόσμο για μικρούς και μεγάλους, που αποθέωσαν και λάτρεψαν το πιο λαμπερό ίσως χάρτινο είδωλο όλων των εποχών. Η συγγραφέας του δε είναι πλέον μία από τις πλουσιότερες γυναίκες σον κόσμο…
 Σιμόν ντε Μποβουάρ
 Ηγέρια και σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος, η σύντροφος του Ζαν Πολ Σαρτρ με το επικό βιβλίο της «Το δεύτερο φύλο» έγραψε ιστορία στη διεκδίκηση των ίσων γυναικείων δικαιωμάτων, ανοίγοντας απανωτές συζητήσεις από το 1949 και ύστερα που κυκλοφόρησε. Η ίδια συνήθιζε να λέει ότι  «η ανθρώπινη ζωή έχει αξία μόνο και εφόσον δίνει αξία στις υπόλοιπες ανθρώπινες ζωές». Κάτι για το οποίο πάλεψε μέχρι τέλους, με σθένος και αυταπάρνηση, αποτελώντας πρότυπο για τις νεαρές κοπέλες ακόμη και σήμερα.
 Αγνοδίκη
 Η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιστορία, σε μία εποχή όπου κάθε σχετική δραστηριότητα ήταν αυστηρά απαγορευμένη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην αρχαία Αθήνα. Το θάρρος και η δίψα της να ασχοληθεί με την ιατρική ήταν απίστευτο, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τον 4ο αιώνα π. Χ. υπήρχε νόμος που τιμωρούσε με θάνατο κάθε γυναίκα που θα τολμούσε να ασκήσει ιατρική δραστηριότητα! Η απειλή της θανατικής ποινής δεν έκαμψε την Αγνοδίκη, η οποία, μεταμφιεσμένη σε άνδρα, φοίτησε στην Αλεξάνδρεια δίπλα στον φημισμένο γιατρό της εποχής Ηρόφιλο. Μετά τη μαθητεία της, άρχισε να ασκεί το επάγγελμα ως άντρας, σημειώνοντας εξαιρετικές επιτυχίες, γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στους λοιπούς γιατρούς της εποχής, οι οποίοι την έσυραν στα δικαστήρια, κατηγορώντας την ότι η φήμη της ήταν προϊόν αθέμιτων σχέσεων με τις γυναίκες.
Η Αγνοδίκη για να καταρρίψει την κατηγορία αυτή αναγκάσθηκε τότε να αποκαλύψει το φύλο της, αλλά και παρά την έκπληξη όλων κατηγορήθηκε ως παραβάτης των κειμένων νόμων. Έτσι ακολούθησε δεύτερη δίκη περισσότερο πολύκροτη από την πρώτη. Η Αγνοδίκη όμως έχοντας ισχυρούς υπερασπιστές της εποχής, ακόμη και συζύγους αρχόντων, επέτυχε όχι μόνο την πανηγυρική αθώωσή της, που πιθανώς εξ αυτού του γεγονότος να προήλθε ιστορικά το όνομά της, αλλά επίσης και την αναθεώρηση της κείμενης νομοθεσίας, επιτρέποντας έτσι, από τότε, στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας να σπουδάζουν την Ιατρική και να μετέρχονται το ιατρικό λειτούργημα. Μία πραγματικά σπουδαία γυναίκα που άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες…
πηγή:marymary.gr