Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Χρεοκοπία μέχρι το 2013 προβλέπει η ελβετική τράπεζα UBS

Και όμως  παρά τη νέα δανειακή συμφωνία  η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας , παραμένει κεντρικό θέμα στις αγορές. 

Αυτή τη φορά  το  ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας αναφέρεται σε σε ενημερωτικό δελτίο της ελβετική τράπεζας UBS  με τίτλο "η συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, η πρώτη μιας αλληλουχίας" .
Σύμφωνα με το κείμενο η UBS προβλέπει ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα και δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς όπως υποστηρίζει θα χρειαστεί να "κουρευτούν" εκ νέου τα ομόλογα που εξέδωσε πρόσφατα το ελληνικό κράτος ενώ στη νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης θα πρέπει να συμμετάσχει και ο αποκαλούμενος "επίσημος τομέας".
Το κείμενο  απευθύνεται σε επενδυτές - πελάτες της τράπεζας αναφέρει ότι "η καθαρή μείωση του χρέους για την Ελλάδα θα ανέλθει μόλις στα 27 δισ. ευρώ το 2012 αφήνοντας τη χώρα σε ένα δρόμο μη εξυπηρετήσιμου χρέους".
Από το συμπέρασμα αυτό συνάγεται ότι "η πρώτη διόρθωση του ισχύοντος προγράμματος (PSI) αναμένεται εντός του προσεχούς εξαμήνου". Η τράπεζα επαναφέρει προηγούμενη έκθεσή της όπου ανέφερε ότι μόνο με "κούρεμα" της τάξης του 70% μπορεί να επανέλθει σε ανεκτά επίπεδα το δανειακό βάρος της Ελλάδας διαπιστώνοντας ότι για το τρέχον έτος η πραγματική "ζημιά" για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων θα περιοριστεί στο 8%.
Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο: "Συμπεραίνουμε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αφορά τόσο τα διμερή δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα όσο και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI. Το δεύτερο πακέτο στήριξης βασίζεται σε μη ρεαλιστικές παραδοχές μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακά αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη και για το δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013".
Σύμφωνα πάντα με την ελβετική τράπεζα  η δεύτερη κατά σειρά αναδιάρθρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός του 2012 αλλά σίγουρα μέσα στο 2013:  Μάλιστα υποστηρίζουν ότι θα απαιτηθεί κούρεμα του συνόλου του ελληνικού χρέους κατά 70% ώστε να επανέλθει σε διαχειρίσιμα επίπεδα για την ελληνική οικονομία. Όμως επειδή αυτού του μεγέθους η μείωση σε εθελοντική βάση θα προϋπέθετε μεγαλύτερο βάρος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους,  σημειώνουν ότι μια τέτοια λύση θεωρείται μη ρεαλιστική με πολιτικούς όρους.
Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η αλληλουχία αναδιαρθρώσεων και επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα σημαίνει ότι "η Ελλάδα θα πρέπει μάλλον να αποχωρήσει από την ευρωζώνη". Η εξέλιξη αυτή "θα ενεργοποιούσε εκ νέου τις συζητήσεις για μετάδοση της κρίσης» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης", συμπληρώνουν.
πηγή:news247.gr