Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΗΠΑ: Με 15 μονάδες προηγείται ο Μιτ Ρόμνεϊ στο Ιλινόι

Στο Ιλινόι μετακομίζει την Τρίτη η κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Το φαβορί, ο Μιτ Ρόμνεϊ, έκανε σκληρή εκστρατεία στην κρίσιμη Πολιτεία, έπειτα από μια εύκολη νίκη στο Πουέρτο Ρίκο, το σαββατοκύριακο. Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης εξασφάλισε το 83% των ψήφων στο Πουέρτο Ρίκο. Ο κύριος ανταγωνιστής του για την υποψηφιότητα Ρικ Σαντόρουμ τερμάτισε με μόλις 8%.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η εκστρατεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωσε 45 εκατ. δολάρια, τον Φεβρουάριο.

Ο Ρόμνεϊ δεν άφησε τίποτε στην τύχη στο Ιλινόι, κάνοντας δεκάδες στάσεις για να μιλήσει, αφότου έχασε στις προκριματικές στο Μισισίπι και την Αλαμπάμα, στον «χριστιανικό νότο» των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα.

Στη λεγόμενη «ζώνη της Βίβλου» προηγήθηκε ο Σαντόρουμ, πιστός καθολικός και συντηρητικός σε κοινωνικά ζητήματα, πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνια. Ενας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει 1.144 εκλέκτορες για να εξασφαλίσει το χρίσμα, στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που θα γίνει τον Αύγουστο στη Φλόριντα.

Μετά το αποτέλεσμα στο Πουέρτο Ρίκο, ο Ρόμνεϊ έχει 521 εκλέκτορες. Ο Σαντόρουμ έχει 253, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιούτ Γκίνγκριτς 136, και ο βετεράνος Τεξανός υποψήφιος Ρον Πολ 50.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ρόμνεϊ προηγείται με μεγάλη διαφορά στο Ιλινόι, μία από τις μεσοδυτικές Πολιτείες, με 15 μονάδες ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους.

Η εκστρατεία του εκατομμυριούχου, πρώην επιχειρηματία Ρόμνεϊ έχει ξοδέψει 2,5 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις στο Ιλινόι.

Ενεργητικό μέρος στην εκστρατεία του συζύγου της παίρνει η Αν Ρόμνεϊ που μιλάει συχνά σε οπαδούς, έχοντας στο πλευρό της τον υποψήφιο.

«Οι Ρεπουμλικανοί ψηφοφόροι πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να συνασπιστούμε. Ηρθε η ώρα να σταθούμε όλοι πίσω από έναν υποψήφιο ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη πρόκληση, και να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά για να νικήσουμε τον Μπαράκ Ομπάμα», είπε χθες η Ρόμνεϊ.

Ο Σαντόρουμ επιμένει, πάντως, ότι θα είναι υποψήφιος σε όλες τις Πολιτείες, θεωρώντας ότι η υποστήριξη των ψηφοφόρων προς τον Ρόμνεϊ είναι χλιαρή, ακόμη και στις Πολιτείες όπου κέρδισε ο αντίπαλός του. 
tovima.gr