Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Shard, ο γυάλινος πύργος του Λονδίνου

Ο νέος πρωταγωνιστής στη τουριστική σκηνή του Λονδίνου λέγεται Shard και είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρώπη.
Το κτίριο εγκαινιάστηκε στις 5 Ιουλίου 2012 λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες προκαλώντας με το ύψος και την αισθητική του δριμεία κριτική.
Ο πύργος των 72 ορόφων που φιλοδοξεί να γίνει το νέο σύμβολο της πόλης θεωρήθηκε ότι καταστρέφει το αστικό τοπίο του Λονδίνου, αφού ξεπερνά σε ύψος τόσο τη Γέφυρα του Λονδίνου όσο και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Πολλοί τον αποκαλούν ειρωνικά «Πύργο του Σάουρον», από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Ο Shard αντικατέστησε τους Southwark Towers, ένα σύμπλεγμα κτιρίων 24 ορόφων με γραφεία γραφείων που ήταν χτισμένο στη ίδια θέση από το 1975. Η κατασκευή του ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009 με την αρχιτεκτονική επιμέλεια του Renzo Piano. Το Shard έχει σχεδιαστεί με ακανόνιστη πυραμιδική μορφή από τη βάση προς την κορυφή, και είναι επενδυμένος εξ ολοκλήρου με γυαλί.
Ο γυάλινος πύργος του Shard περιέχει χώρους γραφείων, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων 200 κλινών, τρεις ορόφους με εστιατόρια και δέκα διαμερίσματα με τιμή περίπου 50 εκατομμύρια λίρες το καθένα.
Από τον 72ο όροφο, σε ύψος 245 μέτρων, ο ουρανοξύστης προσφέρει θέα 360 μοιρών σε μια ακτίνα 64 χιλιομέτρων σε όλη την πόλη και μπορείτε να δείτε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα, όπως ο Καθεδρικός του Αγίου Παύλου και τη Γέφυρα του Λονδίνου. Υπάρχουν επίσης τηλεσκόπια τελευταίας τεχνολογίας που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τη θέα ακόμα περισσότερο.
Το παρατηρητήριο του Shard ή αλλιώς “View from the Shard” αναμένεται να ανοίξει για το κοινό την 1η Φεβρουαρίου 2013 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Τα εισιτήρια κοστίζουν £ 24,95.
touristorama