Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

FT Deutchland: Λύση α λα καρτ για την Ελλάδα

Δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times Deutschland έκανε λόγο για «Βοήθεια στους Έλληνες à la carte».
Όπως σημειώνει: «Ο καθένας όπως μπορεί. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα ψάξουν η καθεμία μόνη της πώς μπορεί να βοηθήσει καλύτερα την Αθήνα ώστε να μειώσει το χρέος της».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «από έναν κατάλογο μέτρων, η κάθε χώρα θα επιλέξει τα μέσα, τα οποία μπορεί στο εσωτερικό της να υποστηρίξει καλύτερα. Η Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει τις εγγυήσεις που δίνει στο μηχανισμό διάσωσης».
Μια τέτοια α λα καρτ λύση θα βρεθεί πιθανότατα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με την εφημερίδα. Κι αυτό γιατί, παρά τις προσπάθειες στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου δεν βρέθηκε κοινή γραμμή για το πως θα μειωθεί με βεβαιότητα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από το 188% του ΑΕΠ το 2013 στο 120% το 2020 ώστε να είναι βιώσιμο όπως ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ για να συνεχίσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό Πρόγραμμα σταθεροποίησης. Την ίδια ώρα η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα τα 44 δισ. ευρώ των δόσεων. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί να ξεκινήσει ξανά η ανάκαμψη, τονίζεται.
Στο σημερινό Eurogroup, αναφέρουν οι FT Deutchland, θα πρέπει να βρεθεί λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας μέχρι το 2016, λόγω της επιμήκυνσης κατά 2 έτη, κενό που υπολογίζεται στα 30 δισ. ευρώ περίπου. Το ΔΝΤ, αλλά και η ΕΚΤ, πιέζει για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο που απορρίπτουν οι ευρωπαίοι δανειστές μας φοβούμενοι τις απώλειες που αυτό θα επιφέρει στους προϋπολογισμούς τους.
Αντίθετα, οι εταίροι προκρίνουν μια σειρά από μέτρα. Καταρχήν, υπάρχει το μέτρο της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έλαβε η Ελλάδα στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ώστε οι απώλειές τους να είναι μικρότερες και πιο ομαλές. Η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι κάθε άλλη λύση θα οδηγήσει σε νέες προσφυγές στο Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας για παράνομες ενισχύσεις προς τρίτες χώρες. Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων, στο τραπέζι βρίσκεται και ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα, στο οποίο η Γερμανία θα κληθεί να συνεισφέρει, ψηφίζοντας την ερχόμενη εβδομάδα στην Μπούντεσταγκ την αύξηση της συμμετοχής της στις εγγυήσεις που παρέχει στο EFSF.
spirospero