Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Εκτός Eurovision Ελλάδα και Κύπρος;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα όπως όλα δείχνουν, δεν θα συμμετάσχει φέτος στον διαγωνισμό της Eurovision!

Οι λόγοι που μας οδηγούν σαν χώρα να βρεθούμε εκτός του θεσμού είναι η έλλειψη χορηγών ενώ ταυτόχρονα η EBU έχει ακριβύνει τα κόστη της συμμετοχής. Οριστική απόφαση ακόμα δεν έχει παρθεί αλλά όπως μαθαίνουμε πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν μέσα στην ΕΡΤ ότι η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση λόγω των χρημάτων που θα δαπανηθούν, την στιγμή που η χώρα μας υποφέρει οικονομικά. Ακριβώς αυτό δήλωσε  και στο Βήμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου τονίζοντας ότι "η δημόσια τηλεόραση δεν θα πρέπει να συμμετάσχει εφέτος στον διαγωνισμό της Eurovision ανταποκρινόμενη στο κυρίαρχο λαϊκό αίσθημα".
Στον αέρα βρίσκεται και η συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό τραγουδιού το 2013.  Ο πρόεδρος του ΡΙΚ, Μάκης Συμεού, σε σχετική του δήλωση είπε "με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Κύπρου, κάποιοι ίσως θεωρήσουν προκλητική την παρουσία του ΡΙΚ σε μια τέτοια εκδήλωση, γι΄ αυτό συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο της ακύρωσης της κυπριακής συμμετοχής".
Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει λόγω έλλειψης χρημάτων αφού για τον ίδιο λόγο δεν είχαμε συμμετάσχει το 2000.
Δείτε πότε και γιατί η Ελλάδα δεν έστειλε τραγούδι στην Eurovision:   
Το, 1975 η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρώτη συμμετοχή της Τουρκίας. Το 1982 η ΕΡΤ ενώ είχε επιλέξει αρχικά τραγούδι (Σαρανταπέντε κοπελιές με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη), το απέσυρε στη συνέχεια θεωρώντας το (όπως και τα άλλα υποψήφια της χρονιάς εκείνης), μη αντιπροσωπευτικό του ελληνικού τραγουδιού. Το 1984 η ΕΡΤ απεφάνθη ότι η Eurovision είναι διοργάνωση χαμηλού επιπέδου και δεν προκήρυξε καν διαγωνισμό εκπροσώπησης. Το 1986 η Ελλάδα είχε δηλώσει αρχικά συμμετοχή (είχε μάλιστα κληρωθεί να εμφανιστεί στη 17η θέση) και πιθανότατα να είχε εκπροσωπηθεί με το τραγούδι Βάγκον Λι (της Πωλίνα), αποσύρθηκε όμως όταν διαπίστωσε ότι η διοργάνωση είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί το Σάββατο της Ανάστασης. Το 1999 η Ελλάδα αποκλείστηκε από την ΕΒU με βάση τις βαθμολογίες της τα 5 τελευταία χρόνια, ένα σύστημα που απέκλειε μια σειρά χωρών για να μην υπάρχει μεγάλος όγκος συμμετοχών (δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη οι ημιτελικοί) και τέλος το 2000 η επίσημη δικαιολογία της Ελληνικής απουσίας ήταν η έλλειψη χρημάτων, όπως και τώρα.


fthis