Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ανακαλύφθηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας

Οι αστρονόμοι έσπασαν ένα νέο κοσμικό ρεκόρ, ανακαλύπτοντας τον πιο μακρινό γαλαξία (στον χώρο και τον χρόνο), που έχει μέχρι σήμερα παρατηρηθεί στο σύμπαν και του οποίου το φως χρειάστηκε να ταξιδέψει επί 13,3 δισεκατομμύρια χρόνια για να φθάσει στη Γη.
Με δεδομένο ότι η ηλικία του σύμπαντος εκτιμάται στα 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες είδαν τον εν λόγω γαλαξία, με την κωδική ονομασία MACS0647-JD, μόλις 420 εκατ. χρόνια μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang).
Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον Μαρκ Πόστμαν του Ινστιτούτου Επιστήμης Διαστημικών Τηλεσκοπίων της Βαλτιμόρης, που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal", έγινε με τη συνδυασμένη ισχύ των διαστημικών τηλεσκοπίων «Χαμπλ» και «Σπίτσερ» της NASA.
Ο πανάρχαιος γαλαξίας είναι πολύ μικρός και μάλλον βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του. Μια πρώτη ανάλυση δείχνει ότι έχει πλάτος λιγότερο από 600 έτη φωτός, έναντι 150.000 ετών φωτός του δικού μας γαλαξία. Είναι τόσο μακριά από τη Γη, που πιθανώς θα είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί η απόσταση- ρεκόρ του από άλλο τηλεσκόπιο και με άλλον τρόπο (μέθοδος φασματοσκοπίας).
Νωρίτερα φέτος, η ίδια διεθνής αστρονομική ομάδα (CLASH-Cluster Lensing and Supernova Survey) είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός άλλου πολύ μακρινού γαλαξία, που παρατηρήθηκε από το τηλεσκόπιο «Χαμπλ» όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 490 εκατ. ετών, δηλαδή μόλις 70 εκατ. χρόνια πιο πρόσφατα (και πιο κοντά στη Γη) σε σχέση με τον νέο γαλαξία που έσπασε το ρεκόρ απόστασης.

Παράταση για το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ»


Η NASA ανακοίνωσε ότι, μετά από τριάμισι χρόνια, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της αποστολής του «κυνηγού των εξωπλανητών», του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» που εκτοξεύτηκε τον Μάιο του 2009 και άρχισε πλέον η δεύτερη φάση που θα διαρκέσει έως το 2016.
Οι αστρονόμοι έχουν μέχρι σήμερα εντοπίσει με το «Κέπλερ» πάνω από 2.300 υποψήφιους πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, από τους οποίους έχει επιβεβαιωθεί ήδη η ύπαρξη άνω των 100. Το τηλεσκόπιο έχει πια δείξει σε κάθε δύσπιστο ότι ο γαλαξίας μας βρίθει από πλανητικά συστήματα κάθε είδους.
Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή του «Κέπλερ» Ουίλιαμ Μπορούκι, «οι αρχικές ανακαλύψεις του "Κέπλερ" δείχνουν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των άστρων έχουν πλανήτες και ο αριθμός των πλανητών στον γαλαξία μας πρέπει να φθάνει σε δισεκατομμύρια».
Εκατοντάδες πλανήτες με το μέγεθος περίπου της Γης έχουν ανακαλυφθεί (αν και κανείς ακριβώς όπως ο πλανήτης μας) και μερικοί βρίσκονται στη λεγόμενη «φιλόξενη ζώνη», όπου θα μπορούσε να υπάρχει υγρό νερό και ίσως κάποια μορφή ζωής.
Στη δεύτερη φάση της αποστολής του το διαστημικό τηλεσκόπιο θα εστιάσει τις προσπάθειές του στο να βρει μια «δεύτερη Γη» σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας.
AMPE