Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Εκδρομή στη λίμνη Πάστήρα:Μία γαλάζια ανθρώπινη πινελιά σε ένα καταπράσινο καμβά

Μία γαλάζια ανθρώπινη πινελιά  σε ένα καταπράσινο καμβά που  δημιούργησε η φύση.
Φαίνεται πως και οι δύο έκαναν τη δημιουργική τους υπέρβαση και προέκυψε η εντυπωσιακήΛίμνη Πλαστηρα. Με τον καιρό το ένα αφομοιώθηκε από το άλλο (λίμνη και φυσικό τοπίο) και τα δύο μαζί αποτελούν ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της χώρας μας. Ιδανικός τόπος για μία αγχολυτική εξόρμηση. Ετσι για να τονωθεί λίγο ο τοπικισμός μας και να διαπιστώσουμε πως η χώρα μας αξίζει λίγο περισσότερης  προσοχής.
Ποιά όμως είναι η καλύτερη εποχή για την εκδρομή μας στην Λίμνη Πλαστήρα; Μα φυσικά όλες. Και αυτό γιατί το τοπίο είναι τόσο ζωντανό και με τόσο πολλές εναλλαγές που ποτέ δεν είναι ίδιο. Έπειτα είναι και  ιδανική η γεωγραφική της θέση. Η Λίμνη Πλαστήρα σχεδόν ισαπέχει από Αθήνα (325 χλμ) και από Θεσσαλονίκη (250 χλμ) και αυτό την κάνει να φτάνεται εύκολα ακόμα και ένα απλό Σαββατοκύριακο.
 Aς μάθουμε όμως λίγα πράγματα γιά τη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή.
Η Λίμνη Πλαστήρα δε βρισκόταν από πάντα εδώ. Στη θέση της υπήρχε από την αρχαιότητα ο ποταμός «Ταυρωπός», που φιδογυρίζοντας αργοκυλούσε νότια για να συναντήσει τον Αχελώο. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν «Νεβρόπολη», προφανώς από την πληθώρα των ελαφιών που διαβιούσαν εδώ κάποτε. (Νεβρός είναι το νεογνό του ελαφιού).
  Περίπου το 1928 ένας επιφανής άνδρας της Καρδίτσας, αλλά και όλης της Ελλάδας, ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας συνέλαβε την ιδέα γιά την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, με την εκμετάλευση της δύναμης του νερού. Βέβαια η ιδέα του άργησε πολύ να υλοποιηθεί, καθώς τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα πέρασε από πολλά δεινά (πόλεμο, Κατοχή, Εμφύλιο).
 Στα σκοτεινά εκείνα χρόνια της Κατοχής, η περιοχή γνώρισε στιγμές δόξας και ηρωισμού από τους κατοίκους των γύρω χωριών, που ως γνήσιοι απόγονοι των Αγραφιωτών που δεν υποτάχθηκαν ποτέ στους Τούρκους, σήκωσαν το δικό τους μπαϊράκι στους επίδοξους κατακτητές και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους γιά να κάνουν τη ζωή των εισβολέων δύσκολη και να αφήσουν παρακαταθήκη και βαριά κληρονομιά στις επόμενες γενιές τα υψηλά ιδεώδη. Εδώ πάνω, σ’ αυτά τα βουνά χτυπούσε η καρδιά της ελεύθερης Ελλάδας.
 Εδώ λειτούργησε και το συμμαχικό αεροδρόμιο, κάτω από τη μύτη των Γερμανών, σε μία περιοχή που έχει κατακλύσει με τα νερά της η Λίμνη Πλαστήρα, πάντα με τη βοήθεια των χωρικών που αναλάμβαναν να καμουφλάρουν την ημέρα το διάδρομο προσγείωσης με δέντρα και τη νύχτα να τον ανοίγουν και να ανάβουν φωτιές για να τον δουν οι πιλότοι.
 Ένα μικρό πέρασμα οδηγεί στην απέναντι όχθη της λίμνης, το οποίο μπορείτε να διασχίσετε και με το αυτοκίνητο. Το φράγμα υψώνεται επιβλητικό, με το τείχος του να κόβει ουσιαστικά την ροή του Ταυρωπού ποταμού, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα διέσχιζε το οροπέδιο της Νεβρόπολης και θα κατέληγε στο Ιόνιο Πέλαγος.
  Η ΔΕΗ η οποία εκμεταλλεύεται το φράγμα, χρησιμοποιεί το νερό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το νερό αυτό όμως θρέφει τον Θεσσαλικό κάμπο, με τις απέραντες γεωργικές εκτάσεις και υδρεύει την Καρδίτσα.
  Γι’ αυτό οι κάτοικοι των γύρω περιοχών σέβονται και προσέχουν τη λίμνη σαν κάτι ιερό, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να την μολύνει.
 Κατά μήκος του φράγματος, οι παραγωγοί της περιοχής έχουν στήσει πάγκους, στους οποίους μπορείτε να βρείτε κάθε λογής παραδοσιακά καλούδια. Δοκιμάσαμε σπιτικά χειροποίητα ζυμαρικά και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, τα οποία ήταν εξαιρετικά. Σας προτείνουμε να αγοράσετε μια κεραμική γάστρα για φαγητά στο φούρνο. Η γεύση του μαγειρεμένου φαγητού στη γάστρα είναι ονειρεμένη. Μετά από τα ψώνια σας αξίζει να ανεβείτε τον ανηφορικό δρόμο και να ατενίσετε τη θέα από ψηλά.
 Το τοπικό έδεσμα που προτιμούν όσοι επισκέπτονται την περιοχή είναι η πέστροφα, μαγειρεμένη σε όλες της τις εκδοχές. Στην περιοχή Καρτσιώτη βρίσκεται το ιχθυοτροφείο. Εκεί κάποιος από τους υπαλλήλους μπορεί να σας μιλήσει αναλυτικά για την εκτροφή της πέστροφας, για το πώς μπορεί να μαγειρευτεί αλλά και το πώς θα καταλάβετε αν η πέστροφα που σας προσφέρουν σε ένα εστιατόριο είναι φρέσκια. Στο χωριό υπάρχει και ένα εστιατόριο χτισμένο πάνω στο ποτάμι, στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε υπέροχες γαστρονομικές δημιουργίες. Ένας καλός τρόπος για να χωνέψετε μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα είναι να κατευθυνθείτε με τα πόδια προς το φαράγγι Κερεντάν και τη σπηλιά του Γάκη.
 Το μεγαλύτερο από τα χωριά είναι το Νεοχώρι, το οποίο χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο συνοικίες, αυτή του Νεοχωρίου και αυτή του Αγίου Γεωργίου. Εκεί συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και η περισσότερη ζωή κατά την διάρκεια του χειμώνα. Δυο ακόμα ενδιαφέροντα χωριά είναι η Νεράιδα και η Κερασιά.
  Είναι ήσυχα και ξεχασμένα από το σύγχρονο κόσμο, αλλά αξίζει να τα επισκεφτείτε για έναν καφέ και ένα γλυκό κουταλιού. Μετά από το Δεκέμβρη τα χωριά είναι συνήθως χιονισμένα, αλλά οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα οργανωμένοι οπότε δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα. Στη θέση Καραμανώλη υπάρχει ερασιτεχνική πίστα σκι, η οποία παραμένει ερασιτεχνική γιατί οι κάτοικοι φοβούνται ότι αν αναπτυχθεί περαιτέρω μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λίμνη, μέσω των χημικών που πιθανότατα θα μεταφέρονται εκεί με το χιόνι που λιώνει.
 ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Πανδίων MountainResort(Νεοχώρι, τηλ. 24410-93440):Ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο με παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική και πολύ φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Kazarma(Καλύβια Φυλακτής, τηλ. 24410-92290):Υπέροχο ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων, με άπλετες ανέσεις, υπέροχο φαγητό και αριστοκρατικό περιβάλλον.

Ορειάδες Inn(Μούχα, τηλ. 24410-92290):Σε ένα πολύ μικρό χωριουδάκι, ο ξενώνας αυτός ενδείκνυται για όσους θέλουν να απομονωθούν και να απολαύσουν τα αγαθά της φύσης. Παραδοσιακό ντεκόρ και άνετα δωμάτια.

Ονείρων Άκρη (Καστανιά, τηλ. 24410-94855):Με βασικό προνόμιο τη θέα που κόβει την ανάσα, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα γιατί παρόλο που βρίσκεται στη μέση του πουθενά, είναι πολυτελέστατο, οργανωμένο και η τέλεια λύση για χαλάρωση.
 ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ
Μανιτάρι (Παραλίμνια οδός Πεζούλας-Νεοχωρίου, τηλ. 24410-93322):Ξεχωριστές γεύσεις, παραδοσιακά πιάτα και τοπικές νοστιμιές που θα λατρέψετε. Δοκιμάστε τσαλαφούτι, ένα πεντανόστιμο κρεμώδες τυρί αλλά και σπιτικές πίτες.

Αγνάντι (Νεοχώρι, τηλ. 24410-93190):Αυτό το εστιατόριο μπορεί από άποψη διακόσμησης να μην είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε την απίστευτη θέα που απολαμβάνει στη λίμνη και να δοκιμάσετε Μπατζίνα, την παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο, με κολοκύθι και τυρί αλλά και τα μαγειρευτά.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Παλαιών Αρχών (Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410-92947):Κοσμήματα και αντίκες υψηλής αισθητικής θα βρείτε μόνο σε αυτό το μικρό μαγαζάκι, για να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας ή στους φίλους σας.
   Στη Λίμνη Πλαστήρα θα πάμε για να είμαστε ο εαυτός μας. Θα περπατήσουμε στα γραφικά στενάκια των χωριών γύρω από τα πέτρινα αρχοντικά, θα σταθούμε στο παρατηρητήριο 2 χλμ. πριν το φράγμα για να απολαύσουμε θέα που φτάνει μέχρι τα χωριά της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας και της Άρτας. Θα κάνουμε κανό-καγιάκ στη λίμνη και θα χορτάσουμε τοπικές λιχουδιές όπως πίτες, πέστροφα, γλυκά του κουταλιού και καλοψημένα κρεατικά. Στη Λίμνη Πλαστήρα θα καθαρίσει το μυαλό μας με ένα ποτηράκι μπρούσκο Μεσενικόλα.


blue-hornet team