Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Πόσο σημαντική είναι η βόλτα για τα κατοικίδια μας!

Η βόλτα είναι ότι ποιο σημαντικό έχει ένας σκύλος. Είναι η νούμερο ένα ανάγκη τους βοηθώντας τα σωματικά αλλά και νοητικά μιας και συμβολίζει για αυτά το “κυνήγι” της αγέλης.
Είναι η ώρα της ημέρα που το σκυλί θα χρησιμοποιήσει και το μυαλό του για να ακολουθήσει τον ιδιοκτήτη του, να υπακούσει εντολές, και με την χρήση την μύτης του και του μαρκαρίσματος να ανταλλάξει πληροφορίες με τα άλλα τετράποδα της γειτονιάς. Αφυπνίζεται και η όσφρηση του σκύλου που εν συνεχεία αφυπνίζει και το μυαλό τους.
Πέρα από την βόλτα με το λουρί πρέπει ένα σκυλί να βιώνει την ελευθερία στην φύση όσο πιο συχνά γίνεται. Βρείτε, λοιπόν έναν εκπαιδευτή και ένα μεγάλο πάρκο και μάθετε του μία από τις πιο σημαντικές εντολές που υπάρχουν για τον σκύλο! το «έλα» για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Έπειτα χαλαρώστε και οι δύο και απολαμβάνετε την φύση. Μια τέτοια βόλτα μπορεί να αποβεί φάρμακο για έναν άρρωστο σκύλο.
Μυαλού
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν πως το ζώο τους έχει μυαλό και ότι αυτό εάν δεν εξασκείται όσο και το σώμα του μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις για τον σκύλο τους. Στην φύση ένα ζώο βασίζετε στις επεξεργασίες του μυαλού του για την επιβίωση του (πχ την εύρεση φαγητού και στέγης) και για την ανάπτυξη αλλά και την διατήρηση των σχέσεων του με τα άλλα σκυλιά στην αγέλη του. Ένα τέτοιο μυαλό μέσα στους τέσσερις τοίχους όλη μέρα θα αδρανήσει, θα βαρεθεί, και θα αναπτύξει περισσότερο στρες καταλήγοντας αργότερα σε άλλους διεξόδους πιο επίπονους. Κάποιες ράτσες είναι πιο επιρρεπείς στο να βαριούνται πχ Jack Russell.
Ένας απλός τρόπος για να εξασκείστε το μυαλό του σκύλου σας είναι και μέσω της βασικής υπακοής και με το να κάνετε ασκήσεις υπακοής καθημερινά με τον σκύλο σας. Άλλος τρόπος είναι να βρείτε παιχνίδια να κάνετε μαζί του. Παιχνίδια που θα κάνουν το μυαλό να δουλέψει και όχι παιχνίδια που ο μόνος στόχος είναι το πιάσιμο μιας μπάλας που την έχετε πετάξει. Τα καλύτερα παιχνίδια είναι αυτά που θέτουν σε λειτουργία την όσφρηση του σκύλου σας. Η όσφρηση του σκύλου είναι η πιο δυνατή από τις 5 αισθήσεις του και είναι το βασικότερο εργαλείο τους που στην φύση τους βοηθάει να βρουν τροφή, να μαρκάρουν τον χώρο τους, και να ανιχνεύσουν τυχών απειλές.
Παράδειγμα Παιχνιδιού
Βάλτε τον σκύλο σας να ξαπλώσει και να μείνει στην θέση του. Βάλτε ένα δέλεαρ (φαγητό ή παιχνίδι αγαπημένο) σε σημείο που να το βλέπει. Επιστρέψτε στον σκύλο και ελευθερώστε τον και ενθαρρύνετε τον να πάει να βρει το δέλεαρ με μία εντολή πχ «βρες” το». Βρίσκοντάς το αφήστε τον να το φάει ή να παίξει με αυτό. Επαναλάβετε το αυτό, αλλάζοντας θέση στο δέλεαρ κάθε φορά αλλά στην αρχή διαλέξτε εύκολα ορατά σημεία. Αργότερα κρύψτε το σε σημείο που να μην το βλέπει αλλά που σας βλέπει να το τοποθετείτε (πχ πίσω από κάποιο έπιπλο). Ελευθερώστε τον και αφήστε τον να πάει να πάρει την επιβράβευσή του (δείξτε του που είναι εάν χρειαστεί). Το επόμενο στάδιο είναι να κρύψτε την επιβράβευση πιο μακριά και έπειτα σε άλλο δωμάτιο. Μπορείτε να αυξήστε την απόσταση, το επίπεδο δυσκολίας ακόμα και το νούμερο τον αντικειμένων που κρύβετε (περισσότερες λιχουδίτσες) καθώς το σκυλί σας μένει όλο και περισσότερο στην θέση του. Αυτή η άσκηση είναι ιδιαίτερα καλή για σκυλιά τα οποία έχουν αρχίσει να μαθαίνουν την εντολή «μείνε» αλλά που δεν τους αρέσει να τα αφήνουν οι ιδιοκτήτες τους μόνα τους καθώς αυξάνουν την απόσταση και την ώρα που τα αφήνουν σε αυτήν την στάση.
Όσα περισσότερα παιχνίδια παίζεται με τον σκύλο σας τόσο πιο ικανοποιημένος θα γίνεται. Με αυτόν τον τρόπο σπάει η μονοτονία της ημέρας του εποικοδομητικά και δουλεύει το μυαλό του.