Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μια γέφυρα για Γκίνες

Η Γέφυρα Μπάνπο είναι μια διώροφη γέφυρα που συνδέει τις περιοχές Seocho και Yongsan στο κέντρο της Σεούλ στη Νότια Κορέα είναι μοναδική από πολλές απόψεις.
Κατά τις περιόδους υψηλών βροχοπτώσεων, η γέφυρα έχει σχεδιαστεί για να βυθίζεται στο νερό καθώς η στάθμη του νερού του ποταμού αυξάνεται, αφού το κάτω κατάστρωμα βρίσκεται κοντά στην ίσαλο γραμμή. Η ίδια γέφυρα όμως φιλοξενεί και το μεγαλύτερο σιντριβάνι του κόσμου, γεγονός που την έβαλε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!
Το σιντριβάνι Moonlight Rainbow Fountain είναι το μεγαλύτερο σιντριβάνι πάνω σε γέφυρα στον κόσμο. Έχει σχεδόν 10.000 λαμπτήρες LED κατά μήκος των δύο πλευρών που εκτείνονται σε 1.140 μ. και 380 ακροφύσια σε κάθε πλευρά που πετούν περίπου 190 τόνους νερού ανά λεπτό. Το σιντριβάνι εγκαταστάθηκε στη γέφυρα το Σεπτέμβριο του 2009 και η λειτουργία του είναι φιλική προς το περιβάλλον καθώς το νερό αντλείται απευθείας από το ίδιο το ποτάμι και ανακυκλώνεται συνεχώς.
Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο και κινούνται στο κάτω μέρος της γέφυρας έχουν την αίσθηση ότι οδηγούν μέσα από ένα καταρράκτη, ενώ θέλουν να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα μπορούν να διαλέξουν το πάνω κατάστρωμα ειδικά τη νύχτα που το σιντριβάνι φωτίζεται.
Ο στόχος για την εγκατάσταση του σιντριβανιού ήταν να γίνει αυτή την περιοχή της Σεούλ ένα πιο ελκυστικό και αισθητικά προσεγμένο περιβάλλον τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη με την έκβαση του έργου, καθώς η γέφυρα έχει γίνει το πιο δημοφιλές αξιοθέατο για τους τουρίστες.