Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Πέντε κανόνες γυμναστικής που μπορείτε να “σπάσετε”

Σε κανέναν δεν αρέσει να μένει στάσιμος. Το ίδιο ισχύει και για όσους γυμνάζονται.
Εάν μετά από ένα διάστημα στο γυμναστήριο, δεν βλέπετε κάποια πρόοδο ή εξέλιξη στο σώμα σας, ίσως είναι η ώρα να αλλάξετε κάτι στο πρόγραμμά σας. Η αρχή μπορεί να γίνει με πέντε τυπικούς «κανόνες» γυμναστικής, που μπορείτε να σπάσετε, ώστε να βλέπετε συνεχή εξέλιξη.
Γυμναστική για όλες τις ομάδες μυών
Οι ασκήσεις που κάνετε σε μια προπόνηση γυμναστηρίου, περιλαμβάνουν δύο ή και περισσότερες ομάδες μυών. Εάν όμως θέλετε να αυξήσετε τον όγκο σας, μπορείτε να κάνετε κάποιες μεμονωμένες ασκήσεις στο τέλος της προπόνησης. Οι πρόσθετες αυτές ασκήσεις, θα ενισχύσουν το υπάρχον πρόγραμμα, προσφέροντας επιπλέον εκγύμναση όπου τη χρειάζεστε. Επικεντρωθείτε σε πρόσθετες ασκήσεις για να ενισχύσετε αδύναμά σας σημεία. Για τους άντρες, συνηθέστερο είναι μετά το πρόγραμμά τους, να κάνουν επιπλέον ασκήσεις για τους ώμους.
Ποικιλία
Συνήθως στα γυμναστήρια, αλλάζουν το πρόγραμμά σας, ανά μήνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το τηρήσετε απαραίτητα. Αλλάζοντας το πρόγραμμά σας συχνά, θα ματαιώσει όλα τα πιθανά κέρδη από τη γυμναστική σας. Κάτι τέτοιο παρατηρείται, καθώς το σώμα δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί στις νέες ασκήσεις. Δώστε λοιπόν ευκαιρία στους μύες σας, να γνωρίσουν μια σειρά ασκήσεων, πριν αλλάξετε το πρόγραμμά σας. Στο διάστημα που προπονείστε με το ίδιο πρόγραμμα, εξελίξτε το και προσπαθήστε να επωφεληθείτε, ανεβάζοντας κιλά στα βάρη, αυξάνοντας την ένταση ή την ταχύτητά σας.
 Διατηρήστε ρυθμό στα βάρη
Το διάστημα που γυμνάζεστε και πιέζετε τους μύες, πρέπει υπάρχει ένταση και συγκεκριμένος ρυθμός. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν θέλετε να «χτίσετε» το σώμα σας, πρωταρχικό μέλημα είναι ο σωστός ρυθμός. Παρόλα αυτά, μπορείτε να σπάσετε αυτόν τον κανόνα. Εκτελώντας γρηγορότερα ή κάνοντας πιο εκρηκτικές ασκήσεις,  θα αυξήσετε τη μυϊκή πρόσληψη.
Εφαρμόζετε πάντα την πλήρη κίνηση
Όσοι σηκώνουν βάρη, συνηθίζουν να εκτελούν την άσκηση, πραγματοποιώντας όλο το εύρος της κίνησης. Θεωρητικά, αυτή η μέθοδος είναι αποδοτική, καθώς προκαλεί τον μυ σε μεγαλύτερη έκταση. Αντίθετα, η μερική εκτέλεση της άσκησης μπορεί να παρέχει ένα μοναδικό ερέθισμα στην ανάπτυξη του μυ, όταν χρησιμοποιείται περιοδικά στην προπόνηση. Για παράδειγμα, πειραματιστείτε βάζοντας περισσότερα κιλά και συντομεύοντας τις πιέσεις στον πάγκο. Με τον τρόπο αυτό θα γυμνάσετε πιο έντονα, μύες που δεν είναι τόσο ενεργοί στο στήθος σας.
Η αεροβική δεν δίνει όγκο
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως για να αποκτήσουν όγκο, οφείλουν να αποφύγουν το διάδρομο και το ποδήλατο. Είναι αλήθεια πως συγκεκριμένοι τύποι τέτοιων ασκήσεων, περιορίζουν τα κέρδη και την προώθηση της μυϊκής ενδυνάμωσης. Κάνοντας όμως τις σωστές ασκήσεις, μπορείτε να προωθήσετε τη σωστή ανάπτυξη των μυών και την καύση περιττού λίπους. Συγκεκριμένα, αν πραγματοποιήσετε σύντομες και εκρηκτικές αερόβιες ασκήσεις, θα εξασφαλίσετε καλά αποτελέσματα για τη μυϊκή ενδυνάμωση και παράλληλα θα αποφύγετε την κατάρρευση των μυών από την κούραση.
flowmagazine