Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Τρέξιμο στη φύση το χειμώνα;Τι πρέπει να προσέξεις;

Κι όμως, παρόλο που ο ψυχρός καιρός μπορεί πράγματι να σου κάνει άνω-κάτω το καθημερινό πρόγραμμα τρεξίματος, μάθε πως ο χειμώνας είναι μια από τις καλύτερες εποχές για jogging.
Ο καιρός δροσερός, οι διαδρομές δεν είναι γεμάτες κόσμο και τα τοπία αξιοθαύμαστα. Είναι πιο εύκολο απ' όσο νομίζεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι κάποιες βασικές αρχές και κάποια σωστή διαχείριση των στόχων σου, και θα μπορείς να τρέχεις με κάθε καιρό.

Συγκράτησε λοιπόν στο μυαλό σου και ακολούθησε τα ακόλουθα:
• Τα σωστά ρούχα κάνουν τη διαφορά στο χειμωνιάτικο τρέξιμο. Είναι σημαντικό λοιπόν να ντυθούμε σωστά.
• Για ζεστασιά και ασφάλεια προγραμμάτισε το τρέξιμό σου όταν ο ήλιος είναι ψηλά. Αν τρέξεις όταν σκοτεινιάσει, να βεβαιωθείς ότι τρέχεις σε καλά φωτισμένες περιοχές, ότι γνωρίζεις τα σημεία που γλιστράει, και ότι έχεις ορατότητα στα αυτοκίνητα.
• Πρόσεξε τα κρυοπαγήματα. Σε πολύ κρύες μέρες, βεβαιώσου πως ελέγχεις τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, τ' αυτιά σου και τη μύτη. Στην αρχή τα νιώθεις μουδιασμένα, αλλά ζεσταίνονται σε λίγα λεπτά με το τρέξιμο. Αν παρατηρήσεις κάποια περιοχή του δέρματος που είναι σκληρή, ωχρή και κρύα φύγε από το κρύο αμέσως και ζέστανε σιγά-σιγά αυτή την περιοχή του δέρματος. Αν συνεχιστεί το μούδιασμα, ζήτησε επειγόντως ιατρική φροντίδα.
• Κάνε έναν έλεγχο με το γιατρό σου. Ο κρύος αέρας μπορεί να σου προκαλέσει πόνο στο στήθος ή κρίση άσθματος. Πριν προχωρήσεις στη δοκιμασία μίλησε με το γιατρό σου για όποιες ανησυχίες έχεις για το τρέξιμο στην εξοχή.
• Φρόντισε για την ενυδάτωσή σου. Είναι εξίσου σημαντικό, να πίνεις υγρά κατά το χειμωνιάτικο τρέξιμο, όσο και το καλοκαίρι. Ανεξάρτητα από τις κρύες καιρικές συνθήκες, θα εξακολουθείς να ζεσταίνεσαι και να χάνεις υγρά από τον ιδρώτα. Επίσης ο κρύος αέρας ξηραίνει το δέρμα και αυξάνει τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Καλό θα είναι να πίνεις νερό ή sports drink πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τρέξιμο. Μπορείς να κουβαλήσεις μπουκάλι σε ειδική ζώνη μέσης ή χεριού.
• Μη μένεις με τα βρεγμένα ρούχα. Αν είσαι βρεγμένος από βροχή, χιόνι ή ιδρώτα σε χαμηλές θερμοκρασίες έχεις αυξημένες πιθανότητες να πάθεις υποθερμία. Άλλαξε τα ρούχα σου και μπες γρήγορα σ' ένα ζεστό περιβάλλον. Αν νιώσεις έντονο τουρτούρισμα, απώλεια συντονισμού και πολύ κούραση κάλεσε επειγόντως γιατρό.
• Φρόντισε να είσαι ορατός/ή όταν τρέχεις νύχτα. Καλύτερα να αποφεύγεις να τρέχεις στο σκοτάδι αλλά, αν τρέξεις, φόρεσε ρούχα ανοιχτόχρωμα που αντανακλούν.
• Όταν είναι πολύ ψυχρός ο καιρός, χαλάρωσε. Αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος για θλάσεις, όταν τρέχεις στο κρύο. Γι' αυτό κάνε πολύ καλή προθέρμανση και τρέξε ήρεμα τις πολύ κρύες μέρες. Φύλαξε τις σκληρές προπονήσεις για τις πιο ήπιες μέρες ή τρέξε σε αθλητικό διάδρομο.
•Μίκρυνε το μήκος διασκελισμού και κράτησε τα πόδια σου χαμηλά στο έδαφος. Έτσι θα τρέξεις πιο αποτελεσματικά και θα μειώσεις τις πιθανότητες να γλιστρήσεις, να πέσεις ή να πάθεις θλάσεις. Προτίμησε να τρέξεις σε φρέσκο χιόνι απ' ότι σε πάγο ή πολύ πατημένο χιόνι.
• Ξεκίνα με κόντρα τον αέρα. Με αυτό τον τρόπο στην επιστροφή θα έχεις τον αέρα πίσω σου και δε θα παγώνεις από τον άνεμο ενώ θα έχεις ήδη ιδρώσει.
• Τρέξε με παρέα. Κάνε το jogging σου ασφαλές και κοινωνικό. Είναι κίνητρο να τρέχεις με ένα φίλο και να μιλάς μαζί του και πιο ασφαλές αν τρέχεις σε ομάδα. Τρέχοντας παρέα με άλλους (ή με σκύλο)  καταπολεμάς και τη χειμωνιάτικη μελαγχολία.
• Και τέλος κάνε το σα διασκέδαση. Συνδύασε διάφορες διαδρομές, τρέξε σε διαφορετικές περιοχές ή λάβε μέρος σε κάποιο τοπικό αγώνα. Αυτό θα σε κρατήσει πιο πολύ έξω και θα συμπαθήσεις περισσότερο το χειμώνα απ' ότι θα τον μισήσεις.
Εύχομαι καλές διαδρομές!

Editor: Ιωάννης Κασκάνης - Καθ. Φυσικής Αγωγής/Fitness trainer