Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τι πουκάμισο να φορέσεις αυτό το χειμώνα;;;

Όσο ο υδράργυρος κατεβαίνει και η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει, τα πουκάμισα σου δεν αρκεί να είναι καλόγουστα - οφείλουν να είναι και ζεστά.

Καλά τα πέρασες στα νησιά και τις εξοχές με τα λινά πουκάμισα και τα χαβανέζικα prints. Ήρθε όμως η ώρα σιγά - σιγά να συμμαζευτείς, να συγυριστείς και να ντυθείς καλά. Όπου το να «ντυθείς καλά» σε αυτή την περίπτωση δεν σημαίνει να φορέσεις τα επίσημά σου ρούχα, αλλά το χρησιμοποιούμε με την αμιγώς μαμαδίστικη έννοια, δηλαδή να φορέσεις ρούχα χοντρά, που θα σε κρατήσουν ζεστό μέσα στο καταχείμωνο που πλησιάζει. Καθώς όμως έχεις και ένα στιλ να διασφαλίσεις - οπότε δεν μπορείς να κυκλοφορείς κάθε μέρα με μπουφάν-ανθρωπάκι Michelin (αν και αυτό θα έκανε τη μαμά σου ιδιαιτέρως χαρούμενη) - θα πρέπει να καταφύγεις στην καλόγουστη τεχνική του layering, δηλαδή κομψά ρούχα φορεμένα σε στρώσεις, το ένα πάνω από το άλλο. Κομμάτι-κλειδί στο layering είναι τα χοντρής ύφανσης χειμωνιάτικα πουκάμισα. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά.

Το denim πουκάμισο
Μέχρι πρότινος τα τζιν πουκάμισα θεωρούνταν ξεπερασμένα. Εκείνοι όμως που ήξεραν καλά τους κανόνες του casual παιχνιδιού, τα φυλούσαν στην ντουλάπα τους γιατί ήξεραν πως αυτός ο working class hero κάποτε θα επιστρέψει δυναμικά. Η ώρα αυτή ήρθε, και έτσι μπορείς πλέον άφοβα να απολαύσεις τη ζεστασιά, την άνεση και την laid-back αισθητική που μόνο αυτό ξέρει να σου προσφέρει.
Πως να το φορέσεις
Ο πιο θαρραλέος και stylish τρόπος είναι να ταιριάξεις denim με denim, διαφορετικών όμως αποχρώσεων. Καθώς όμως απαιτεί ιδιαίτερα ενδυματολογικά skills προκειμένου να μη δείχνεις σαν να ξέφυγες από rodeo, προτίμησε κάτι λιγότερο παράτολμο, όπως να το συνδυάσεις με το κλασικό μπεζ ή μπλε σκούρο βαμβακερό σου παντελόνι. Φόρεσε από μέσα ένα μονόχρωμο t-shirt και φυσικά άσε το πουκάμισο έξω από το παντελόνι. Για πιο preppy σύνολα, οι ιδανικοί συνοδοί είναι μια χοντρή ζακέτα, ένα ζεστό πουλόβερ με V ή ένα καρό ή tweed σπορ σακάκι. Γραβάτα προαιρετική.
 Το oxford πουκάμισο
Δείξε μου έναν άντρα που δεν έχει ούτε ένα oxford πουκάμισο στην ντουλάπα του και θα παραιτηθώ. Εντάξει, όχι, δεν θα παραιτηθώ σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, αλλά τελοσπάντων δεν είναι λογικό να υπάρχει κάποιος εκεί έξω που δεν έχει ενδώσει ποτέ στην άνεση, το χαλαρό στιλ και τη ζεστασιά που προσφέρει το κλασικό πουκάμισο με τον button-down γιακά και την χοντρή βαμβακερή ύφανση. Είναι το πλέον ακατάλληλο πουκάμισο για black tie βραδινές εμφανίσεις, αλλά το πλέον κατάλληλο για οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής σου πέραν αυτής (και, μεταξύ μας, πόσα black tie events έχεις αυτή τη βδομάδα στην ατζέντα σου;).
Πως να το φορέσεις
Το oxford shirt, που πήρε το όνομά του τον 19ο αιώνα από το γνωστό πανεπιστήμιο, χαρίζει καθαρό, εξευγενισμένο στιλ σε όποιο σύνολο και αν πρωταγωνιστήσει, παραμένοντας όμως smart casual. Οπότε η γραβάτα εδώ είναι περιττή, εκτός αν μιλάμε για cool πλεκτή γραβάτα όπου θα έδενε υπέροχα. Ο υπ' αριθμόν ένα συνοδός του είναι το λεπτό μάλλινο ή κασμιρένιο πουλόβερ, του οποίου τα μανίκια μπορείς να διπλώσεις πάνω από τον καρπό μαζί με το πουκάμισο για να πετύχεις το look κολεγιόπαιδου που έκανε κοπάνα. Μπουφάν, μοντγκόμερι και σακάκια είναι καλοδεχούμενα, οι καμπαρντίνες ακόμη περισσότερο. Το αν θα το αφήσεις έξω από το παντελόνι εξαρτάται α) από το μήκος του β) από το πόσο clean-cut θέλεις να δείχνεις. Η απόφαση είναι δική σου.
 Το κοτλέ πουκάμισο
Το κοτλέ ύφασμα εν γένει έχει κάτι το παππουδέ επάνω του - κοιτάζοντάς το ακόμη και στις φωτογραφίες νομίζεις πως μυρίζει ναφθαλίνη. Το οποίο μπορεί κάποτε να θεωρούνταν προσβολή για το ρούχο, στις μέρες των hipsters και του retro comeback, όμως, πρόκειται για κομπλιμέντο. Σε μπλε σκούρο, μπορντό, μουσταρδί, κυπαρισσί και άλλες μουντές αποχρώσεις, το κοτλέ μοιάζει με θησαυρός που ξετρύπωσες στο Camden του Λονδίνου, ενώ είναι και ένα από τα λίγα πουκάμισα που μπορούν να δείχνουν ωραία σε μαύρο χρώμα (όλα τα υπόλοιπα μαύρα έχουν κάτι από mafia).
Πως να το φορέσεις
Αν ήσουν hipster, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε τώρα αυτή τη συζήτηση. Επειδή δεν είσαι όμως, ας κρατήσουμε πως το κοτλέ πουκάμισο διαπρέπει σε urban σύνολα με επιμελώς ταλαιπωρημένα jeans και σκληροτράχηλα cargos και αποκτά προσωπικότητα με τα κατάλληλα κασκόλ, γάντια και σκούφους. Καθώς είναι ιδιαίτερα χοντρό (κάποια μάλιστα κινούνται στα όρια πουκάμισου-τζάκετ), μπορείς να φορέσεις για αλλαγή από μέσα το πουλόβερ σου, αρκεί βέβαια να μην είναι ογκώδες και να αφήσεις το πουκάμισο ανοιχτό.
 Το flannel πουκάμισο
Στα ελληνικά θα το δεις γραμμένο και ως χοντρή φανέλα, επειδή όμως κινδυνεύουμε να χαθούμε στη μετάφραση, ας κρατήσουμε τον ξένο όρο που καθιερώθηκε για να περιγράψει αυτό το χοντρό βαμβακερό πουκάμισο με την απαλή, σχεδόν χνουδωτή υφή. Κάνει καριέρα σε δύο παραλλαγές: α) σε πιτζάμες (δεν είναι επί του παρόντος, μη χασμουριέσαι) και β) πουκάμισα, και μάλιστα καρό, διότι έτσι φορέθηκε αρχικά από τους βουνίσιους τύπους, τους ορειβάτες, τους εργάτες και αργότερα από τον Kurt Cobain, περνώντας για πάντα στην ιστορία της μόδας ως το ρούχο-έμβλημα του grunge κινήματος.
Πως να το φορέσεις
Το flannel είναι κατά βάση εξοχικό κομμάτι, χωρίς βεβαίως να σου απαγορεύει κανείς να το φορέσεις στην πόλη. Αξίζει, όμως, να κρατήσεις τον χαλαρό, εκδρομικό του χαρακτήρα στο styling, συνδυάζοντάς το με τζιν, ζιβάγκο από μέσα, δερμάτινες μπότες και μπουφάν. Η ζεστασιά που θα σου προσφέρει είναι ασύγκριτη, ακόμη και αν τελικά αποφασίσεις να το φορέσεις με grunge ύφος, δηλαδή ανοιχτό πάνω από ένα λευκό t-shirt, με skinny μαύρο παντελόνι, μαύρο σκούφο και σταράκια - κάπως σαν να περιπλανιέσαι στους δρόμους του Seattle των nineties.
 oneman.gr