Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Καταλονία - εκλογές: Μακριά από την αυτοδυναμία ο Μας - Ανοδος της αριστεράς

Ο πρόεδρος της Καταλονίας δυσκολεύεται να υποστηρίξει το σχέδιό του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Άρτουρ Μας, αναγνώρισε την Κυριακή το βράδυ, ότι είναι «μακριά» από την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία επιθυμούσε, ώστε μελλοντικά να διαχειριστεί μια πιθανή τάση για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.

Η εκλογική δύναμη του εθνικιστικού κόμματος του Μας, μετά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, μειώθηκε σε 50 βουλευτές έναντι των 62 που κατείχε προηγουμένως, στην περιφερειακή συνέλευση των 135 εδρών.

«Είναι σαφές ότι δεν λαμβάνουμε την πλειοψηφία, είμαστε πολύ κάτω από τα αποτελέσματα που είχαμε πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο Άρτουρ Μας προς τους οπαδούς του εθνικιστικού CiU.

«Πρέπει να ανοίξει μια περίοδος προβληματισμού, σχετικά με τις γενικές πολιτικές στην Καταλονία τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει τους στόχους της», συμπλήρωσε.

Ο Άρτουρ Μας που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία αρνείται να παραχωρήσει στην Καταλονία αυξημένη φορολογική αυτονομία, είχε ουσιαστικά προκαλέσει τις εκλογές, ελπίζοντας να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, για την υποστήριξη του σχεδίου διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για την αυτοδιάθεση της περιοχής. 

Τέσσερα αυτονομιστικά κόμματα, που πήραν μέρος στις καταλανικές εκλογές, πορεύονται να συγκεντρώσουν όλα μαζί τον πιό σημαντικό, μεγάλο αριθμό εδρών στο 135μελές νέο τοπικό κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από τα πρώτα στη σειρά τμηματικά αποτελέσματα. 'Ομως το μεγαλύτερο από αυτά τα τέσσερα κόμματα, το CiU, θα έχει απώλεια εδρών, ως προς αυτές που είχε στο διαλυθέν πρόωρα κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το εθνικιστικό CiU συγκεντρώνει προς το παρόν 50 (είχε όμως 62) έδρες.

Η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας, το αριστερό ERC, διπλασίασε τις έδρες του φθάνοντας τις 21 έναντι 10 που είχε στο προηγούμενο Κοινοβούλιο.

Οι σοσιαλιστές γίνονται το τρίτο μεγαλύτερο περιφερειακό κόμμα με 20 βουλευτές από 28 στο προηγούμενο Κοινοβούλιο και το Λαϊκό Κόμμα (PP) είναι το τέταρτο σε δύναμη με 19 έδρες έναντι 18. Οι υπόλοιπες 25 έδρες μοιράζονται σε τρία μικρότερα κόμματα.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα της καταλανικής Βουλής καταλαμβάνονται από τέσσερα διαφορετικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας. Ωστόσο, οι νέοι συσχετισμοί καθιστούν αρκετά δύσκολο για τον Μας να ηγηθεί ενός ενωμένου μετώπου προς τη διενέργεια δημοψηφίσματος -το οποίο απαγορεύεται από το Σύνταγμα και στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η Μαδρίτη.

Το CiU ήταν πάντοτε κόμμα που υποστήριζε μετριοπαθώς περισσότερη αυτονομία για την Καταλονία, χωρίς όμως απόσχιση από την Ισπανία. Από αυτήν την παράδοση απομακρύνθηκε ο Μας στον απόηχο και της μεγάλης διαδήλωσης του Σεπτεμβρίου υπέρ της ανεξαρτησίας. Από την πλευρά του, το ERC τασσόταν σταθερά υπέρ της ανεξαρτησίας.

Σχολιάζοντας στο Reuters, ο Ισμαέλ Κρέσπο του ινστιτούτου Ortega y Gasset υποστήριξε πως ο Μας «μιλούσε τόσο πολύ για την ανεξαρτησία, που κατέληξε να βοηθήσει το μοναδικό κόμμα που ήταν πάντα υπέρ της».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα υψηλή για τα δεδομένα της περιφέρειας, έχοντας ενισχυθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 68%.
tovima