Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σε ναυάγιο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό


Σε ναυάγιο κατέληξε η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Στον «αέρα» βρίσκονται έτσι επιδοτήσεις,  ΕΣΠΑ και κάθε είδους ταμειακές παροχές από το 2014  και μετά.  Σε μια απέλπιδα προσπάθεια για συμβιβασμό, έγινε  διάλειμμα στις εργασίες της συνόδου λίγο πριν λήξει η σύνοδος, ώστε  υπάρξει συμφωνία, έστω  και στο "παρά ένα". Η προσπάθεια δεν απέδωσε όμως και έτσι θα χρειασθεί νέα σύνοδος κορυφής για το  ίδιο θέμα, αν και το κλίμα είναι πλέον πολύ βαρύ μεταξύ των εταίρων.  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reuters, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για τον προύπολογισμό της Ε.Ε. την επόμενη επταετία τελείωσε πριν από λίγο χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία. 

Ο Χ. Β. Ρομπάι στη συνέντευξη τύπου  που ακολούθησε προσπάθησε να αφήσει ζωντανή την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας στο μέλλον. Όπως  υποστήριξε «οι διμερείς συνομιλίες που έλαβαν   χώρα χθες και οι εποικοδομητικές συζητήσεις εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  δείχνουν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία εντός του προσεχούς  έτους».  
 
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε ακόμα  ότι «πρέπει να υπερπηδήσουμε τις σημερινές αποκλίσεις» και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε το πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο,  πρέπει να συζητήσουμε και έναν  επαρκή μηχανισμό».  
 
Μεγάλη έμφαση έδωσε  ο κ. Ρομπάι στο ζήτημα της ανάπτυξης. «Ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να είναι και προϋπολογισμός ανάπτυξης για μια χώρα και να σημάνει την ανάπτυξη και στις υπόλοιπες» επισήμανε.   
 
Μέρκελ: Μόνο αν όλοι κάνουν κάποιο συμβιβασμό θα υπάρξει συμφωνία, επέμεινε εναντίον του κουρέματος του χρέους της Ελλάδας 

«Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και δώσαμε εντολή στον πρόεδρο μας Χέρμαν Βαν Ρομπάι να συνεχίσει τις εργασίες ώστε τις επόμενες εβδομάδες να έχουμε εξελίξεις για τον προϋπολογισμό 2014-2020» δήλωσε πριν από λίγο η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της πως θα υπάρξει συμφωνία στην ευρωζώνη.
 
«Οι συζητήσεις οδήγησαν ότι έχουμε τη δυνατότητα συμφωνίας και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα» είπε χαρακτηριστικά η κ.Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της Γερμανίας για την επίτευξη συμφωνίας. 
 
«Γνωρίζετε τις Γερμανικές θέσεις, γνωρίζετε ότι έχουμε δεσμευτεί  και ότι θέλουμε συμφωνία» πρόσθεσε, εκφράζοντας την επιθυμία της να γίνουν κάποιες  διορθώσεις στις περικοπές και αλλαγές στις θέσεις.

Πάντως για την Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας επέμενε στε αντιφατικές θέσεις, καθώς  ανέφερε ότι έχει την πεποίθησεη πως θα επιτευχθεί συμφωνία, σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, αλλά για μία ακόμη φορά εξέφρασε την αντίθεσή της στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.         
 
«Αν όλοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάποιο συμβιβασμό, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Είναι  εξαιρετικά αρνητικό να μην καταλήξουμε σε συμφωνία» τόνισε η κ.Μέρκελ.
 
Ολάντ: υπήρξαν διαφωνίες αλλά στο τέλος μπορεί να υπάρξει συμφωνία 
          
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας  Ολάντ προσπάθησε κι αυτός, όπως  ο Ρομπάι, να δείξει ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν μεγάλες  διαφωνίες   σε αντίστοιχες συνόδους, αλλά τελικά  πάντοτε στο παρελθόν επιτυγχάνονταν συμφωνία.  «Επιτεύχθηκε πρόοδος; Ναι» ρώτησε και απάντησε ο...  ίδιος στο ερώτημα ο πρόεδρος της Γαλλίας.  
 Για τις αντικρουόμενες απόψεις δήλωσε παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν διαφορετικές θέσεις», αλλά  πρόσθεσε ότι ήταν σαφές σε όλους ότι δεν υπήρξε επιθυμία να υπάρξει ρήξη.  
Για τις θέσεις της Γαλλίας ανέφερε ότι « θα έπρεπε ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ένας προϋπολογισμός ανάπτυξης  ώστε να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες». Θέση της Γαλλίας επίσης ήταν «να υπάρξει σωστή κατανομή κονδυλίων που  να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των  αγροτών».  

Μπαρόζο: Οι συζητήσεις ήταν περίπλοκες και δύσκολες

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζον τόνισε πως «οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά περίπλοκες, δύσκολες αλλά εποικοδομητικές».
 
«Οι συζητήσεις αφορούν για πρώτη φορά πραγματικές μειώσεις στον προϋπολογισμό» πρόσθεσε ο κ.Μπαρόζο, τονίζοντας πως οι βασικές διαφορές μεταξύ των κρατών –μελών αφορούν το  μέγεθος του προϋπολογισμού και τον δίκαιο καταμερισμό των πόρων.
 
«Χρειαζόμαστε πνεύμα συνοχής. Θέλουμε να διασφαλίσουμε έναν μοχλό συνεχούς ανάπτυξης και να επιδείξουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη στις αδύναμες χώρες. Θέλουμε και οφέλη αποδοτικότητας»  πρόσθεσε ο κ.Μπαρόζο.star.gr