Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Μαριναρισμένο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ένας άλλος τρόπος για να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο!

Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
 250 γραμμ. δαμάσκηνα
 250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
 3 κ.σ. ελαιόλαδο
 1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
 αλάτι
 φρεσκοτριμένο πιπέρι
 1 κ.σ. κρύο βούτυρο

 Για τη μαρινάτα

 1 σκελίδα σκόρδο
 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
 1 καρότο κομμένο στα δύο
 1 δαφνόφυλλο
 1 κλαδάκι θυμάρι
 2 κλωνάρια μαϊντανό
 2 κόκκους μπαχάρι
 2 γαρίφαλα
 3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη μαρινάτα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα. 
 
Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα. 
 
Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα.  Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. 
 
Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
 
Να θυμάστε ότι: Το δέσιμο της σάλτσας με το κρύο βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πεντανόστιμη, γυαλιστερή σάλτσα.

μερίδες 8
Χρόνος Μαγειρέματος 75 λεπτά