Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Γιορτάζουν την εκεχειρία στην Γάζα

Με πυροβολισμούς και κραυγές νίκης, οι Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας για να γιορτάσουν τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής Χαμάς,
από οκτώ μέρες μετά τη λήξη των συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας, μετά από μέρες εγκλεισμού στα σπίτια τους για το φόβο των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων. Με σημαίες να κυματίζουν στα χέρια τους, φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς, του κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και αποτελεί τον κύριο αντίπαλο του Ισραήλ.
"Αισθανόμαστε και πάλι ότι έχουμε την ελευθερία μας, ότι πήραμε πίσω τη ζωή μας. Δοξάζουμε το Θεό για τη Χαμάς, και τον ευχαριστούμε για τη υπομονή και τη δύναμη που έδωσε στον παλαιστινιακό λαό", δήλωσε ένας Παλαιστίνιος.
Μετά από οκτώ ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν, υπό τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, 162 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 37 παιδιά και 11 γυναίκες.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, ένας άντρας που είχε βγει να γιορτάσει τη συμφωνία εκεχειρίας δήλωσε, πυροβολώντας το όπλο του στον αέρα, ότι «ο Νετανιάχου θα θρηνεί σήμερα, ενώ ο λαός της Γάζας αντιστάθηκε και θριάμβευσε. Το Ισραήλ δεν θα σκεφτεί να μας αμφισβητήσει κατά αυτόν τον τρόπο ποτέ ξανά. Πληρώσαμε ένα ακριβό τίμημα με το αίμα των συνανθρώπων μας, αλλά καταφέραμε τελικά και δείξαμε τη δύναμή μας», είπε.
H συμφωνία εκεχειρίας υποχρεώνει το Ισραήλ και τη Χαμάς να διακόψουν οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων ανταρτών που το Ισραήλ είχε ως στόχους. Ο Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργός στην κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είπε ότι "είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι για αυτή τη συμφωνία, καθώς και για την αφοσίωση και αντίσταση που επέδειξε ο λαός μας".
news247