Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

7 μύθοι για τους άντρες που έχουμε βαρεθεί να ακούμε!

Δε μιλάνε πολύ, δεν κλαίνε ποτέ, δε φοράνε έντονα χρώματα, δεν κρυώνουν.
Ναι. Και το βράδυ, βάζουν τη μπέρτα τους και σώζουν όλοι μαζί το Gotham City.  Οι μύθοι και τα στερεότυπα, έχουν νόημα μόνο σε ταινίες με βρικόλακες. Οι άντρες, όσο κι αν μπαίνουμε στη διαδικασία να το πιστεύουμε κάθε φορά που πληγώνουν την αισθητική ή τα αισθήματα μας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ. Και τη σήμερον ημέρα που οι σχέσεις έχουν γίνει πιο δύσκολες και αλλοπρόσαλλες κι από ένα μέσο outfit της Lady Gaga, το να αναπαράγουμε μύθους και γενικεύσεις δε βοηθάει την κατάσταση. Δηλαδή βοηθάει, αλλά μόνο αν σκοπεύουμε να το κλείσουμε το μαγαζί μια ώρα αρχύτερα και να αποσυρθούμε κάπου ήσυχα και δροσερά, με πολλές γάτες και πολλές αφίσες του Ράιαν Γκόσλινγκ. Συγκεντρώσαμε λοιπόν παρακάτω τις 8 top μυθοπλασίες που αφορούν το αντρικό φύλο και τις εξετάζουμε μία-μία. Καθίστε αναπαυτικά στη θέση σας, και ας αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει.

Μύθος Νο#1: Οι άντρες δεν κρυώνουνΗ θερμοκρασία τους είναι πιο υψηλή από τη δική μας. Τόσο μάλιστα, που κάτι καλοκαιρινά βράδια μετά το σινεμά παθαίνουν θερμοπληξία και νιώθουν δαιμονισμένα την ανάγκη να βγάλουν το τζάκετ από πάνω τους πριν τους κάψει ζωντανούς. Και για να μην το κρατάνε στα χέρια και νιώθουν άβολα, αφήστε που τσουρουφλίζει κιόλας, το κρεμάνε στους ώμους μας. Α, κοίτα να δεις, εμάς φαίνεται να μη μας ενοχλεί…
Μύθος ή πραγματικότητα;Μύθος. Πιο ψηλή θερμοκρασία από τη δική μας, έχουν μόνο οι λυκάνθρωποι. Για κοιτάξτε προσεκτικά το ραντεβού σας: σνιφάρει τον ουρανό και κάνει «αουυυυ» στο φεγγάρι; Όχι; Οκ. Τότε πιθανότατα το τζάκετ δεν τον στενεύει, δεν τον πιέζει και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα του κάψει το δέρμα αν το κρατήσει για όλο το υπόλοιπο βράδυ πάνω του (εκτός κι αν τελικά είναι βρικόλακας και το τζάκετ είναι φτιαγμένο από ασήμι. Ή είναι ο Ηρακλής, και το τζάκετ είναι χιτώνας ποτισμένος με δηλητήριο από την Ήρα. Σε κάθε περίπτωση πείτε μου που τους γνωρίζετε όλους αυτούς, θέλω κι εγώ). Απλά σας το δίνει γιατί α) ακόμη κι αν κρυώνει ακριβώς όσο εσείς, εσείς το δείχνετε περισσότερο και β) έτσι θα τον θεωρήσετε gentleman. Κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες του να τον αφήσετε να σας πάρει αγκαλιά, να σας φιλήσει και σε λίγο να κάνετε και οι δύο μαζί «αοουυυυυ» στο φεγγάρι.
Μύθος Νο#2: Οι άντρες δε μιλάνε πολύΤο τραγούδι του Τόλη Βοσκόπουλου δεν μπορεί να κάνει λάθος. Οι άντρες δε μιλάνε πολύ, τα δείχνουν όλα με πράξεις. Γιατί αν αρχίσουν να μιλάνε, ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί; Πιθανότατα θα ξεκινήσουν από κάτι light και καθόλα αποδεκτό όπως το ποδόσφαιρο, θα περάσουν στην ανάλυση των αδικιών της καπιταλιστικής κοινωνίας που αποξενώνει τους ανθρώπους, θα θυμηθούν το αγαπημένο τους τραγούδι από Pink Floyd και πριν καλά-καλά το καταλάβουν, θα καταλήξουν να συζητάνε για τα συναισθήματα τους και για το πόσο κατά βάθος θέλουν κι αυτοί μια αγκαλιά. Απαπαπα, μακριά από μας.
Μύθος ή πραγματικότητα; Αναλόγως. Καταρχάς για τι είδους πράξεις μιλάμε; Δεν έχουμε δει κανέναν άντρα πχ αντί να μας απαντήσει να πιάνει τη σφουγγαρίστρα και να ζωγραφίζει ιδεογράμματα με το Dettol στο παρκέ. Αν πράξεις εννοούμε «κάθεται εκεί ακίνητος ρουφώντας γουλιές από το freddo του», τότε οκ, υπάρχει μια απλή εξήγηση για το φαινόμενο. Όταν οι άντρες είναι με τους φίλους τους, έχουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στις μακρόσυρτες σιωπές απ΄ ο,τι εμείς με τις δικές μας φίλες (κυρίως γιατί οι δικές μας σιωπές είναι συνήθως γεμάτες αμηχανία, ενώ οι δικές τους γεμάτες σατανικά ζόμπι που σκοτώνουν στο PSP3). Αυτό όμως καθόλου δε σημαίνει ότι δεν περνάνε και ώρες ατελείωτες αναλύοντας οτιδήποτε τους ενδιαφέρει, από την ακριβή τεχνική βιντεοσκόπησης που χρησιμοποιήθηκε στο Χόμπιτ («σου λέω, θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τις ταινίες») μέχρι τον ακριβή τύπο εξάτμισης του νέου μοντέλου Varadero και την ακριβή χρησιμότητα του μποζονίου. Ελάτε, παραδεχτείτε το: διαβάζοντας τις τελευταίες γραμμές δεν σας έπιασε ένα κύμα νύστας; Αυτό ακριβώς φοβούνται ότι θα σας συμβεί αν αρχίσουν να τα συζητάνε όλα αυτά και μαζί σας. Και η μόνη στιγμή που τους αρέσει να σας κάνουν να νυστάζετε, είναι μετά το σεξ.

Μύθος Νο#3: Οι άντρες δεν δένονται με το σεξΟι άντρες στο σεξ είναι σαν τον Terminator (τον παλιό, με τον Σβαρτζενέιγκερ όταν ήταν ακόμα cool). Εκτελούν μηχανικά τις κινήσεις, παίρνουν αυτό που θέλουν και μόλις ολοκληρώσουν την αποστολή τους τα καταστρέφουν όλα. Ενώ εσείς, μην σας βγάλει λίγο κάποιος τα ρούχα πάνω στην έξαψη του πάθους, αμέσως να οραματιστείτε όλη την υπόλοιπη ζωή σας μαζί του.
Μύθος ή πραγματικότητα; Μύθος. Όταν εκτελείς μηχανικά τις κινήσεις, συγγνώμη Άρνολντ, αλλά το σεξ δεν είναι καλό. Κι όταν το σεξ δεν είναι καλό, δε δένεται κανείς – εκτός ίσως από το σουτιέν μας. Ναι, βιολογικά οι γυναίκες είμαστε κατασκευασμένες να έχουμε ανάγκη τη μονογαμία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι οι άντρες. Ναι, κατά κανόνα είμαστε πιο συναισθηματικές – ή το εκφράζουμε πιο άφοβα. Και ναι, υπάρχουν πολλές ιστορίες γυναικών που αποκοιμήθηκαν με την ευχή το one night stand τους να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω, μόνο και μόνο για να ξυπνήσουν από τον ήχο της πόρτας που έκλεινε σιγά πίσω του. Κανείς όμως δεν μπορεί να κάνει καλό, συχνό σεξ για πολύ καιρό με κάποιον χωρίς να αρχίσει να νιώθει έστω μια οικειότητα. Όπως θα έλεγε και ο Mr G, είναι κυριολεκτικά ζήτημα τριβής. Αν τώρα αυτή την τριβή και την οικειότητα ένας άντρας την αποκαλεί «friends with benefits», «έρωτα της ζωής μου» ή «θα ήθελα άλλη μια μερίδα απ’ αυτό, βάλτε μου και πατάτες» είναι καθαρά θέμα συγκυριών και λεξιλογίου.
Μύθος Νο#4: Οι άντρες δεν ενδιαφέρονται για τη μόδαΑθλητικό στην παραλία; Γιατί όχι; Hoodie με print της ομάδας βόλεϊ που πήγαιναν στο Λύκειο; Άμα τους κάνει ακόμα, cool. Ξεβαμμένο τζιν (κάποτε ήταν μαύρο, τώρα το λες μάλλον πρασινογκρι) και ασορτί t-shirt με χνούδια; Κανένα πρόβλημα. Όταν είσαι πραγματικός άντρας, δεν ακολουθείς τα trends που σου επιβάλλουν κάποιοι άλλοι. Φοράς ό,τι θες. Κι όταν θες να είσαι πιο ευπαρουσίαστος, υπάρχει μια καταπληκτική εφεύρεση: λέγεται «πουκάμισο». Έτοιμος.
Μύθος ή πραγματικότητα; Και τα δύο. Γιατί οκ, υπάρχουν οι παραδοσιακοί Κρο Μανιόν, που πιστεύουν πως το να έχει το ντύσιμο τους παραπάνω από ενάμιση χρώματα είναι προσβολή στο αντρικό φύλο. Υπάρχουν όμως  και τα hipster τυπάκια που ξέρουν από καλά all-star με ψυχεδελικά prints κι από t-shirts με τέλεια εφαρμογή και ψαγμένα μηνύματα. Υπάρχουν και οι μεταμοντέρνοι bon viveur που φοράνε κοστούμια και γιλέκα με μαντίλια στο πέτο, χωρίς κανένα προφανή λόγο (πχ είστε σε μπαρ, όχι στην Όπερα). Γενικώς, υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα, διαλέγετε και παίρνετε.
Μύθος Νο#5: Οι άντρες δεν έχουν gay φίλουςΓιατί ως γνωστόν, ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι κάτι κολλητικό, σαν την ιλαρά. Αν συγχρωτίζεσαι αποκλειστικά και μόνο με straight, τότε αναπόφευκτα είσαι straight. Μόλις κάποιος επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο, αυτόματα εξορίζεται από την αγέλη και μένει μόνος του στην ερημιά για να τον φάνε τα όρνια – εν προκειμένω τα σαρκοβόρα ροζ φλαμίνγκο της διαφορετικότητας.
Μύθος ή πραγματικότητα; Δυστυχώς, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό ήταν κάπως πραγματικότητα (η ζωντανή απόδειξη πως αν πιστεύεις για καιρό στα στερεότυπα, θα σε πιστέψουν κι αυτά). Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε με πολλή χαρά τις ηλίθιες προκαταλήψεις να ξεπερνιούνται. Στα τσακίδια, ηλίθιες προκαταλήψεις.
Μύθος Νο#6: Οι άντρες δεν κλαίνεΒλέπε και Μύθο Νο#2, οι άντρες δε συζητάνε για τα συναισθήματα τους. Οι άντρες δεν είναι άνθρωποι, είναι πέτρινα γκαργκόιλ, που δέχονται στωικά τα χτυπήματα της μοίρας. Σιγά μην κλάψουν, σιγά μη φοβηθούν.
Μύθος ή πραγματικότητα; Μύθος. Προσωπικά, έχω γνωρίσει άντρες που έκλαψαν όταν έχασαν κάποιον δικό τους (δίποδο ή τετράποδο), άντρες που έκλαψαν ακούγοντας το Diamonds and Rust ή βλέποντας μια ταινία και άντρες που έκλαψαν γιατί δεν ήθελαν να αποχωριστούν το κορίτσι τους. Η συχνότητα και ο λόγος των δακρύων είναι καθαρά υποκειμενικά. Αλλά θέλετε να μου πείτε πως κι εμείς οι γυναίκες, κλαίμε όλες μας με την ίδια συχνότητα και στις ίδιες αφορμές; Όχι, το φινάλε ταινιών όπως το Ημερολόγιο και ο Τιτανικός δεν πιάνονται, ευχαριστώ.
Μύθος Νο#7: Οι άντρες δε θέλουν γάμο και παιδιάΚαλά, εννοείται. Όλα αυτά τα αρσενικά ανά την ιστορία που βρέθηκαν να φοράνε γαμπριάτικο κοστούμι, είχαν στην πραγματικότητα πέσει φρικτά θύματα της notorious γυναικείας αίρεσης «Οι Νύφες» - που φήμες λένε ότι κάνει ανθρωποθυσίες προκειμένου να επιτύχει τους μιαρούς σκοπούς της. Να, δείτε πόσο τρομοκρατημένοι δείχνουν όλοι στις φωτογραφίες. Αφού να φανταστείτε οι «Νύφες» συνήθως κάνουν 40 λεπτά να εμφανιστούν στην εκκλησία, αλλά εκείνοι εκεί, καθηλωμένοι από τον τρόμο στα σκαλιά, ανήμποροι να κουνηθούν και να φύγουν τρέχοντας σώζοντας τη ζωή και την ελευθερία τους. Είναι να ραγίζει η καρδιά σου…
Μύθος ή πραγματικότητα; Κάτι ενδιάμεσο. Ενώ στην πραγματικότητα οι περισσότεροι είναι κατασταλαγμένοι στο ότι θέλουν κάποια στιγμή (στο μακρινό μέλλον, όταν η Κρήτη θα έχει πλέον από τις μετακινήσεις των τεκτονικών πλατών, πλησιάσει την Αίγυπτο) παιδιά, δε σκέφτονται το γάμο ως κάτι ευχάριστο. Και λογικό, αφού έχουν μπολιαστεί με ένα σωρό διδαχές για το τι συμβαίνει στη γυναικεία ψυχοσύνθεση με το που παντρευόμαστε («ξύπνησαν οι σκλάβοι Αντωνάκη» κι άλλες ρετρό αναφορές στη γυναικεία Μετά Γάμου χειραφέτηση). Επίσης, κατά βάθος ξέρουν πως ο γάμος είναι κάτι που απαιτεί σκληρή δουλειά – κι έχουν ήδη μία, από την οποία δεν πληρώνονται κιόλας, ευχαριστώ. Τέλος όχι, θεωρητικά ποτέ δεν είναι έτοιμοι να απαρνηθούν το δυνητικό ενδεχόμενο να κάνουν σεξ με τη Μόνικα Μπελούτσι, τη Μαριγιόν Κοτιγιάρ, τη Σκάρλετ Τζοχάνσον ή τελοσπάντων κάποια άλλη απλή γυναίκα που ζει ανάμεσα μας και θα υπέκυπτε στη γοητεία τους αν δεν φορούσαν εκείνη την καταραμένη βέρα (damn). Αλλά όλα αυτά, στην πορεία τα ξεχνάνε. Γιατί όσο κυνικοί και να το παίζουν, μόλις βρουν την κατάλληλη γυναίκα, στις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, γίνονται μεγάλοι αισθηματίες. Και γι’ αυτό τους αγαπάμε.
glamourmagazine