Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

25 πράγματα που έμαθα από τότε που έγινα μπαμπάς

1. Η πατρική αγάπη είναι πλήρης μ΄έναν τρόπο ξεχωριστό:
Είμαι αυστηρός όταν χρειάζεται, μα κάθε ένα από τα παιδιά μου γνωρίζει πως ο δεσμός μεταξύ μας είναι ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος. Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να με κάνει να σταματήσω να τ΄αγαπάω.

2. Κάποτε πίστευα πως το να είσαι πατέρας είναι κάτι που το μαθαίνεις στην πορεία. Τώρα πια, έχοντας ήδη μεγαλώσει τρία παιδιά, πιστεύω πως όλοι οι άντρες ξέρουμε πώς να είμαστε μπαμπάδες. Αυτό που χρειάζεται να ξε-μάθουμε είναι η πεποίθηση πως αυτό που λένε οι άλλοι είναι πιο σημαντικό απ΄αυτό που εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε.
3. Ακόμα κι όταν είναι μωρά, τα αγόρια έχουν μια εμμονή με τα γεννητικά τους όργανα. Γι΄αυτό προσέξτε τις κινήσεις σας όταν τους αλλάζετε πάνα, γιατί θα’χετε να κάνετε μαζί τους!

4. Τα παιδιά παρακολουθούν προσεχτικά πώς λειτουργείς κάτω από συνθήκες άγχους και πίεσης. Αν αυτά χτυπιούνται κι εσύ παραμένεις ήρεμος, θα ηρεμήσουν κι αυτά. Αν εσύ τρελαίνεσαι, θα τρελαθούν κι αυτά.

5. Η αίσθηση του να έχεις το  παιδί σου αποκοιμισμένο στην αγκαλιά σου είναι υπέροχη, σαν να είσαι στον παράδεισο!

6. Κάθε παιδί – όπως κάθε άνθρωπος –  έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Το να  επιχειρείς να αλλάξεις την προσωπικότητά του  είναι σαν να προσπαθείς να κολυμπήσεις στο αντίθετο ρεύμα  ενός ορμητικού καταρράκτη. Καλύτερα να την αποδεχτείς και να την αγκαλιάσεις όπως είναι.

7. Μη φορτώνεις τα παιδιά σου με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες σου. Ενα “φορτωμένο” παιδί δεν έχει τη δυνατότητα ν΄αφουγκραστεί τη δική του αυθεντική φωνή.

8. Το πάθος και ο ενθουσιασμός δίνουν την απάντηση σε όλα σχεδόν τα  ερωτήματα. Αν το παιδί σου έχει πάθος με κάτι, τότε όλα πάνε καλά.

9. Οποιος είπε “σαν γονιός είσαι τόσο ευτυχισμένος όσο είναι το λιγότερο ευτυχισμένο παιδί σου” έχει δίκιο.

10. Οταν τους αλλάξεις πάνες καλό είναι να τα σταθεροποιείς με το ένα χέρι σου για να μη φάνε καμιά τούμπα.

11. Δεν μπορείς να προφυλάξεις τα παιδιά σου από τις δυσκολίες. Μπορείς να τα εκπαιδεύσεις, να τα στηρίξεις με την αγάπη σου, χρειάζεται όμως να βγουν μόνα τους κάποια στιγμή σ΄έναν κόσμο που δεν είναι πάντα φιλικός και καλοπροαίρετος.

12. Αν πιστεύεις στο Θεό, να θυμάσαι ότι υπάρχει Θεός για όλα τα παιδιά κι όχι μόνο για σένα. Και συχνά χρειάζεται να φύγεις απ΄το δρόμο τους και απλά να προσευχηθείς γι΄αυτά.
13. Υπάρχουν στιγμές – ορόσημα στη ζωή κάθε πατέρα: Οταν το παιδί σου περπατά για πρώτη φορά ή όταν ανεβαίνει στη σκηνή και συμμετέχει σε μια παράσταση που σου κόβει την ανάσα.  Αυτές οι στιγμές είναι πραγματικός θησαυρός και δεν ξεχνιούνται ποτέ.
 14. Το να είσαι πατέρας είναι μια καθημερινή μάχη.  Aνάμεσα στις όμορφες στιγμές υπάρχουν άπειρες δουλειές, αγγαρείες και ασφυκτικά προγράμματα. Η υπέρβαση είναι μια καθημερινή κατάσταση.

15. Η πατρότητα δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή μ΄έναν τρόπο απελευθερωτικό, σ΄έναν κόσμο που δεν προσφέρει εύκολες λύσεις. Οταν αγαπάς τα παιδιά σου, το να είσαι καλός μπαμπάς έρχεται πρώτο: πριν από την δουλειά, πριν από τους φίλους, ίσως και πριν από το γάμο σου.

16. To να είσαι μπαμπάς σε μια μονογονεϊκή οικογένεια  είναι μεγάλο “σχολείο”, γεμάτο προκλήσεις  και ανταμοιβές. Για έξι χρόνια είχα αυτό το ρόλο με δυο μικρά παιδιά, χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Σήμερα λέω πως δεν θα άλλαζα με τίποτα στον κόσμο αυτές τις στιγμές.

17. Οταν το παιδί σου δεν μπορεί να κοιμηθεί, βάλε το  κεφαλάκι του στον ώμο σου και ξαπλώστε δίπλα-δίπλα. Η ‘”τεχνική” αυτή  λειτουργεί μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών. Μετά απ΄αυτή την ηλικία χρειάζεται κουβεντούλα.

18. Το να συνοδεύσεις το παιδί σου την πρώτη του μέρα στο Πανεπιστήμιο είναι ένα είδος εξωσωματικής εμπειρίας, σαν να περπατάς στο φεγγάρι. Η ένταση της εμπειρίας διπλασιάζεται αν το Πανεπιστήμιο είναι το ίδιο μ΄αυτό που καλωσόρισε και σένα ως φοιτητή.

19. Μην ανακατεύεσαι ιδιαίτερα στη σχέση των παιδιών σου με τον αθλητισμό. Αν αγαπούν ένα σπορ, θα βρουν το δρόμο τους. Δεν χρειάζεται να τα πιέσεις για να κάνουν πολλά πιο γρήγορα απ΄ό,τι επιθυμούν.

20. Αν έχεις τη δυνατότητα, ταξίδεψε μαζί με τα παιδιά σου. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν θα πάτε στην άκρη του κόσμου ή στη διπλανή πόλη. Υπάρχει κάτι μαγικό στην εμπειρία τού να βλέπεις κάτι μέσα απ΄τα μάτια των  παιδιών σου!

21. Κάποτε, σε άλλες εποχές,  ίσως οι γονείς να μην αγκάλιαζαν συχνά τα παιδιά τους. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Αγκάλιασε τα παιδιά σου με κάθε ευκαιρία, σφίξε τα με θέρμη, νιώσε την αγάπη να αναβλύζει απ΄την καρδιά σου!

22. Σχεδόν τυχαία, υπήρξαν διαστήματα όπου τα παιδιά μου μπορούσαν να μιλήσουν για ό,τι τους ερχόταν στο μυαλό. Μερικές φορές αυτό συνέβαινε ενώ χαζεύαμε έξω απ΄το παράθυρο αργά το βράδυ ή ενώ βρισκόμασταν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Το θέμα είναι να  ακούς με επίγνωση ό,τι κι αν σου λένε. Εχω εντυπωσιαστεί από τους θησαυρούς που μοιράζονται μαζί σου όταν είσαι αληθινά διατεθειμένος να τα ακούσεις.

23. Το γέλιο είναι απολύτως σημαντικό σε μια οικογένεια. Ολα τα παιδιά κάνουν χαζά πράγματα και είναι προτιμότερο να γελάς, παρά την αμηχανία που σου προκαλούν. Κι όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν κάνε κι εσύ πλάκα και γέλα μαζί τους!

24. Ο ύπνος είναι φίλος σου. Σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης  των παιδιών διαπίστωνα ότι  ο καλός ύπνος σε βοηθά να είσαι καλός γονιός. Οταν λοιπόν σου δίνεται η ευκαιρία για έναν υπνάκο, μην την αφήνεις να πάει χαμένη.

25. Ακόμα κι όταν τα παιδιά δεν είναι μαζί μου, έχω τα προσωπάκια τους μέσα στην καρδιά μου. Κι όταν αντιμετωπίζω μια δύσκολη κατάσταση, προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ. Σε τελική ανάλυση,  η πατρότητα μου έμαθε να είμαι ο καλύτερος άνθρωπος που θα μπορούσα να γίνω.