Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Tο αρχιτεκτονικό πορτρέτο ενός αιώνα

Η ταυτότητα της συμπρωτεύουσας αναδεικνύεται μέσα από τα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτηρίων της, στην έκθεση «Θεσσαλονίκη 1912 - 2012.
Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας», που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου.
Η έκθεση -που εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος - παρουσιάζει τις εντυπωσιακές και πολυμορφικές αλλαγές που διαμόρφωσαν την εικόνα της Θεσσαλονίκης μέσα από την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής, σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου.
Ο A΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, η μελέτη και η εφαρμογή του νέου σχεδίου, η ανοικοδόμηση, η μεταπολεμική ανασυγκρότηση, τα μεγάλα έργα της δεκαετίας 1955 - 1965, η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής και οι γενικοί οικοδομικοί κανονισμοί αποτελούν ορόσημα στην εξέλιξη του αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης και εφαλτήριο για την επισταμένη ανάλυση και παρουσίαση της αρχιτεκτονικής της.
Τη σταδιακή αλλαγή της πόλης σηματοδότησε η μετεξέλιξη του εκλεκτισμού, του κυρίαρχου, δηλαδή, αρχιτεκτονικού ρεύματος στη Θεσσαλονίκη, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, σε μια ποικιλία τύπων και μορφών της νεοελληνικής πραγματικότητας και της διεθνούς αρχιτεκτονικής επικαιρότητας (μοντέρνο κίνημα, Art Déco).
 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Πλατεία της ΧΑΝΘ.

Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας
Τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη της έκθεσης έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας και ιστορικός αρχιτεκτονικής, Βασίλης Κολώνας, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Σωτηρία Αλεξιάδου, ενώ τα έργα που παρουσιάζονται επιλέχθηκαν με βασικό κριτήριο την αντιπροσωπευτική τους ικανότητα ως προς έναν ορισμένο κτηριακό τύπο ή αρχιτεκτονικό ρυθμό, την πρωτοτυπία, την ταυτότητα του φορέα - ιδιοκτήτη και τη σημασία της εντολής στην παραγωγή του αρχιτεκτονικού έργου.
Βασικός στόχος της έρευνας - που διεξήχθη στο αρχείο της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, σε φωτογραφικά και σε προσωπικά αρχεία αρχιτεκτόνων και στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο- ήταν ο εντοπισμός πρωτότυπου υλικού, σχεδίων και φωτογραφιών από την εποχή αποπεράτωσης των κτηρίων, ώστε να διαφαίνεται το αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής πρόθεσης και της εγγραφής του κτηρίου στο αστικό τοπίο.
  H πλατεία Χημείου.

Όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά
Η έκθεση επικεντρώνεται στα υλοποιημένα έργα και περιλαμβάνει ενότητες με τη φανερή ή κυρίαρχη τάση στην αρχιτεκτονική της πόλης ανά περίοδο, με τέτοια διαδοχική σειρά, ώστε να αποκαλύπτεται μια διαφορετική εικόνα της πόλης, σε συνύπαρξη ή αντιπαράθεση με την προηγούμενη.
Τα κτήρια που προβάλλονται καταδεικνύουν τις δυνατότητες, που θα είχε η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σε μια διαφορετική πόλη, αν αυτά αποτελούσαν την πλειοψηφία στις τελικές επιλογές φορέων και ιδιοκτητών.
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου - Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου - 25 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.