Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οταν οι γονεις γινονται φιλοι σου στο facebook

Όπως και να έχει, το να γίνεσαι φίλη με τους γονείς σου σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook σε φέρνει σε αμηχανία.
Δεν είναι μόνο πως θα ανακαλύψουν εν μια νυκτί πολλά από τα μυστικά σου αλλά θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό που μέχρι πρότινος αποτελούσε την ιδιωτική σου ζωή. Μήπως όμως τα παραλές;
Όπως και να έχει, το να γίνεσαι φίλη με τους γονείς σου σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook σε φέρνει σε αμηχανία. Δεν είναι μόνο πως θα ανακαλύψουν εν μια νυκτί πολλά από τα μυστικά σου αλλά θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό που μέχρι πρότινος αποτελούσε την ιδιωτική σου ζωή.
4 λόγοι που το αίτημα φιλίας των γονιών σου φέρνει πονοκέφαλο!
Από τη στιγμή που θα πατήσεις το κουμπάκι κι αποδεχτείς την πρόσκληση της μαμάς και του μπαμπά, γνωρίζεις πως αυτόματα θα έχουν πρόσβαση σε ότι μέχρι πρότινος μοιραζόσουν μόνο με τους ιντερνετικούς σου φίλους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…
* Η γκρίνια και ο εξάψαλμος γίνονται και δημοσίως: Με το που πάτησες το κουμπάκι της αποδοχής η φρίκη άρχισε. Πλέον ακούς και τη διαδικτυακή γκρίνια της μαμάς επειδή δεν συγύρισες το δωμάτιό σου αλλά από την άλλη σερφάρεις στο ίντερνετ και τον εξάψαλμο του πατέρα για το γεγονός ότι καθυστέρησες να επιστρέψεις σπίτι μετά το ξενύχτι! Αν μάλιστα, οι γονείς δεν έχουν μάθει να χειρίζονται το chat, όλα αυτά δημοσιοποιούνται στον τοίχο σου και εσύ ψάχνεις μέρος να κρυφτείς!
* Σε ρεζιλεύουν με κάθε ευκαιρία: Όπως κι εσύ ανεβάζεις σχόλια και φωτογραφίες από τις στιγμές που θέλεις να αφήσεις ανεξίτηλες στη μνήμη σου, όπως για παράδειγμα οι καλοκαιρινές σου διακοπές, η αποφοίτηση από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, έτσι και οι γονείς θα σκανάρουν και θα κάνουν upload τα αγαπημένα τους φωτογραφικά άλμπουμ. Όπως όμως μπορείς να φανταστείς, κάτι που στη σκέψη και μόνο σου προκαλεί πονοκέφαλο, πιθανότατα μέσα σε αυτά να βρίσκονται φωτογραφίες από τη βάφτισή σου, τα πρώτα σου γενέθλια, τις τούμπες σου και άλλα αστεία σκηνικά που θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση. Οι ετικέτες θα είναι ανάλογες και αν έχεις την ατυχία οι γονείς να γνωρίζουν και τη λειτουργία του tag, η καζούρα από φίλους και γνωστούς θα αρχίσει!
* Γίνονται κατάσκοποι και ξεσκονίζουν το προφίλ σου: Ακόμη κι αν φροντίσεις να περιορίσεις την πρόσβασή τους σε φωτογραφίες και υλικό που δε θα ήθελες σε καμία περίπτωση να δουν, θα μπορούν να «ξεσκονίσουν» το προφίλ σου μαζεύοντας πληροφορίες για κάθε φίλο και γνωστό. Μην ξαφνιαστείς αν αρχίσουν να σε ρωτούν ποιος είναι ο Κώστας, ο Γιώργος ή όποιος άλλος φίλος σου τους κάνει εντύπωση. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάτι το ερωτικό μεταξύ σας, πιθανότατα να παρατήρησαν τη συχνή σας επικοινωνία ή ψάχνοντας τα προφίλ όλων των φίλων σου, ανακάλυψαν πως είναι ο τέλειος γαμπρός. Εμφανίσιμος, μορφωμένος, ευκατάστατος και από τζάκι… Να μη στο ανοίξουν τα μάτια;
* Φαίνονται πιο σεξι και cool απ΄ότι εσύ: Από την άλλη, αν οι γονείς σου είναι αυτό που ονομάζουμε “πολύ cool”, πιθανότατα να μην ασχοληθούν τόσο με το δικό σου προφίλ ή τον τοίχο σου αλλά να ασχολούνται οι φίλοι σου με τον δικό τους! Αν τα “like” στα έξυπνα σχόλια του πατέρα και τις σούπερ σέξι φωτογραφίες της μητέρα σου ξεπερνούν τα δικά σου, τότε ίσως νιώσεις μειονεκτικά, πιθανότατα κα ανταγωνιστικά. Μπορεί οι γονείς σου να είναι νεότατοι και κάθε συνομίληκός τους θα ζήλευε τη φυσική κατάσταση και την ομορφιά τους, εσύ όμως ίσως βρεθείς σε δύσκολη θέση όταν φίλοι και γνωστοί αρχίσουν να ανταλλάσουν σχόλια αλλά και να κάνουν chating με τους γονείς…
Μήπως τα παραλές;
Έχεις σκεφτεί πως όπως κι εσύ έτσι και οι γονείς έχουν αρκετούς λόγους για να αναζητήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα; Μήπως είσαι εξαιρετικά καχύποπτη αλλά συνάμα και εγωίστρια θεωρώντας πως επιδιώκουν να σε κατασκοπεύουν;
4 λόγοι που οι γονείς έχουν facebook
* Θέλουν να είναι μέσα στα πράγματα: Στις σελίδες του facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων συγκαταλέγονται σελίδες πολιτικών κομμάτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ινστιτούτων και άλλων φορέων.Χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά αν οι γονείς σου δείχνουν ενδιαφέρον για τα κοινά ή θέλουν να ενημερώνονται διαρκώς για τις πολιτικές εξελίξεις από διάφορες πηγές, έχουν συνεχή και πολύπλευρη ενημέρωση.
* Ψάχνουν πληροφορίες: Ακόμη όμως και αν η πολιτική τους αφήνει παντελώς αδιάφορους, πιθανότατα να έχουν οικολογικές ευαισθησίες, να είναι «παθιασμένοι» με κάποιο άθλημα ή χόμπι ή απλά να θέλουν να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις τις μόδας. Άλλωστε, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, τα κοινωνικά δίκτυα είναι η καλύτερη πλατφόρμα για εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική πρόσβαση στις πληροφορίες.
* Παίζουν παιχνίδια για να περνάει η ώρα: Είτε το πιστεύεις, είτε όχι οι γονείς σου ίσως λατρεύουν να περνούν την ώρα τους καλλιεργώντας κήπους και παίζοντας άλλα παιχνίδια στο διαδίκτυο. Αν νόμιζες ότι τα παιχνίδια αυτά είναι μόνο για τους νέους απλά γελιέσαι!
* Βρίσκουν παλιούς φίλους: Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μείνει κάποιος σε επαφή με τη καθημερινότητα αλλά και τους φίλους. Μέσω των κοινωνικών δικτύων οι γονείς σου μπορούν να επικοινωνούν με παιδικούς φίλους που μέχρι πρότινος είχαν χάσει ή με τους οποίους μίλαγαν ελάχιστα στο τηλέφωνο. Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και ανταλλάσσοντας φωτογραφίες και σχόλια διατηρούν επαφή με αγαπημένους τους.
* Βλέπουν πρώτοι τις προσφορές: Με την διαρκή παρακολούθηση των σελίδων που έχουν φτιάξει στα κοινωνικά δίκτυα τα αγαπημένα τους καταστήματα, οι γονείς δε χάνουν ούτε μια προσφορά. Με ένα μόνο κλικ μένουν πάντα ενημερωμένοι για τις καθημερινές «ευκαιρίες». Αυτό θα πει πνεύμα οικονομίας!
* Είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο: Από τότε που οι γονείς σού βγήκαν σε σύνταξη ή απλά ανακάλυψαν την ύπαρξη του διαδικτύου, βρήκαν νέα απασχόληση. Σύντομα έμαθαν αρκετές λειτουργίες του κι από τότε, πού τους χάνεις, πού τους βρίσκεις, είναι πάντοτε online. Μπορεί οι ίδιοι να μην το έχουν αντιληφθεί, εσύ όμως είσαι πεποισμένη πως… είναι εξαρτημένοι!
womanonly