Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ζαγοροχώρια: Μεγάλο ή μικρό Πάπιγκο;

 Το Πάπιγκο είναι ένα από τα 46 χωριά της οικιστικής, πολιτισμικής και ιστορικής ενότητας του Ζαγορίου.

  Η ιδιαίτερη δόμηση, η πλούσια βλάστηση της περιοχής και η απαράμιλλη αγριότητα του τοπίου του έλκουν πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτικό, όλες τις εποχές του χρόνου. 
 Διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, με μεγάλα αρχοντικά, λιθόκτιστα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, βρύσες με πεντακάθαρα νερά και εξαιρετική θέα, εναρμονισμένα απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον.
 Τα δύο χωριά φωλιάζουν κάτω από τους πύργους της Αστράκας, απέχουν μεταξύ τους 4 χιλιόμετρα και η υψομετρική τους διαφορά είναι στα 60 μέτρα (980 το Μεγάλο, 1.040 το Μικρό). Το Μεγάλο Πάπιγκο ίσως κατέχει και ρεκόρ ξενώνων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο πιο φημισμένος μακρινός χειμερινός προορισμός κατακλύζεται από κόσμο Σαββατοκύριακα και αργίες. Φυσιολάτρες, ζευγάρια, παρέες και οικογένειες: σχεδόν όλοι έχουν περάσει ένα weekend στο Μεγάλο Πάπιγκο. 
 Το μικρό αδερφάκι του, ωστόσο, αποτελεί συνήθως εκδρομή ημέρας. Τα στενά του δρομάκια, οι ανηφόρες και οι κατηφόρες δεν το κάνουν πολύ άνετο για τους εκδρομείς. Και όμως, όσοι θέλουν να αποφύγουν το συνωστισμό και την πολυκοσμία του Μεγάλου Πάπιγκου προτιμούν το ήσυχο χωριουδάκι που σε τίποτα δεν υπολείπεται του Μεγάλου. Και απίστευτη θέα έχει, και περικυκλωμένο από άγρια φύση είναι.
 Το Πάπιγκο βρίσκεται βορειοανατολικά των Ιωαννίνων  σε απόσταση 59 χλμ.
Από εδώ ξεκινούν τα ορειβατικά μονοπάτια, όπως μας πληροφορεί η ενημερωτική επιγραφή, προς καταφύγιο Αστράκας με διάρκεια διαδρομής 3,5 ωρών, προς σπήλαιο Προβατίνα διάρκειας 4 ωρών, προς Δρακόλιμνη διαδρομή που απαιτεί 4,5 ώρες και προς κορυφή Γκαμήλα, 6 ωρών επίπονης διαδρομής.
 Περίπου 500m πριν το Μικρό Πάπιγκό, ανάμεσα στο μικρό και μεγάλο Πάπιγκοστα  θα δείτε το ρέμα του Ρογκόβου και μια ξύλινη πινακίδα που σας πληροφορεί σχετικά με τις κολυμπήθρες. Αφού αφήσετε τον δρόμο ακολουθήστε το μονοπάτι και σε 2΄-3΄ θα βρεθείτε μπροστά στις πρώτες κολυμπήθρες . Το ρέμα από αυτό το σημείο στενεύει και μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μικρό φαράγγι. Το θέαμα που αντικρίζετε είναι πανέμορφο  και με λίγη προσοχή μπορείτε να συνεχίσετε  χωρίς μονοπάτι για άλλα 10΄ ώσπου να  βρείτε κάποιες από τις υπόλοιπες.
 Τους καλοκαιρινούς μήνες μη διστάσετε να κολυμπήσετε ή να ξεκουραστείτε μέσα σε κάποια από τις κολυμπήθρες (μόνος ή με παρέα ανάλογα με το μέγεθος της κολυμπήθρας). Άλλωστε η ιστορία  λέει ότι ακόμη και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε τους καλοκαιρινούς μήνες το μπάνιο του στις κολυμπήθρες.
 Ακόμα στο Πάπιγκο μπορεί να επισκεφθεί κανείς:
- Το Ναό του Αγ. Βλασίου με τη σπάνια αρχιτεκτονική, το τέμπλο και τις αγιογραφίες 100 ετών.
- Τη βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστοπούλου,
- Τα παλιά σπίτια με τις ζωγραφιές και τα σκαλιστά ταβάνια
- Το παραδοσιακό γεφύρι στην είσοδο του χωριού
- Το Ναό των Ταξιαρχών στο Μικρό Πάπιγκο και άλλες πολλές παλαιές εκκλησίες.

  ΔΙΑΜΟΝΗ
ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
Δίας (Τ/26530-41.257, www.diaspapigo.gr). Ανοιχτός όλο το χρόνο, ο φιλόξενος ξενώνας έχει ζεστά δωμάτια με χρωματιστά ταβάνια, αφράτα στρώματα και τζάκι. Τα λευκά κουρτινάκια στα παράθυρα και οι λάμπες παλαιού τύπου ενισχύουν την παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Μικρό Πάπιγκο… 1700 (Τ/26530-41.179, www.mikropapigo.gr). Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού, με μοναδική θέα. Διαθέτει δίκλινα δωμάτια και σουίτες, κάποια σε αναπαλαιωμένα οικήματα. Συχνά μέσω της ιστοσελίδας γίνονται προσφορές. 85 - 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Αντάλκη (Τ/26530-41.441, www.antalki.gr). Θα ερχόμασταν μόνο και μόνο για την αίθουσα με τη λευκή πέτρα, την country διακόσμηση και τη μεγάλη τζαμαρία με θέα στα βουνά και στις χαράδρες. Αλλά προσφέρει πολύ περισσότερα. Τα δωμάτια είναι σε διάφορους χρωματισμούς (τιρκουάζ, ροζ, μοβ, μπορντό), με τζάκι και αυτόνομη θέρμανση. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
Ξενώνας Παπαευαγγέλου (Τ/26530-41.135, www.hotelpapaevangelou.gr). Εχει τέτοια θέα προς την κορυφή της Αστράκας, που κόβει την ανάσα. Ο μικρός ξενώνας προσφέρει φιλοξενία σε 10 δωμάτια και 4 στούντιο, τα περισσότερα με χτιστά κρεβάτια και τζάκι στη μέση. Από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Αστρα (Τ/26530-42.108, www.papigo.com). Εξι κατοικίες με ξύλινα έπιπλα, στρώματα Cocomat, λευκά, γήινα και παστέλ χρώματα. Το πρωινό σερβίρεται μέχρι τις 11.00 και περιλαμβάνει πίτες, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΦΑΓΗΤΟ
ΜΙΚΡΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
• Στο χωριό δεν υπάρχουν ταβέρνες, υπάρχουν όμως τα εστιατόρια των ξενώνων Δίας και Μικρό Πάπιγκο… 1700.
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
Καλλιόπη (Τ/26530-41.081). Θα έρθετε για τη σπεσιαλιτέ παπρικάσι (κομμάτια χοιρινού σε κόκκινη καυτερή σάλτσα). Θα βρείτε όμως και πίτες, μοσχαράκι με δαμάσκηνα και ψητά της ώρας. 14 - 18 ευρώ το άτομο.
Τσουμάνης (Τ/26530-42.108). Το τσουκάλι μπαίνει από νωρίς στη φωτιά για κουνέλι στιφάδο, αρνάκι κρασάτο, κρεατόσουπα και όχι μόνο. Οσο για τις σαλάτες, είναι με λαχανικά από το κηπάκι των ιδιοκτητών. 12 - 15 ευρώ το άτομο.


 Eναλλακτικά
ΚΗΠΟΙ - Ο ανερχόμενος προορισμός του Κεντρικού Ζαγορίου
Δεν είναι κοντά στο Πάπιγκο, ανήκει στο Κεντρικό Ζαγόρι, αλλά ακούγεται όλο και περισσότερο ως προορισμός. Το χωριό Κήποι ήταν παλιά πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου. Πολλά αρχοντικά σπίτια έχουν διατηρηθεί, ενώ χτίζονται και καινούργια, καθώς το χωριό βρίσκεται σε ανάπτυξη και οι νέοι ξενώνες είναι πολλοί. Από τους Κήπους μπορείτε να κάνετε πολλές εκδρομές στις γύρω περιοχές και πρώτα από όλα να επισκεφτείτε τα γεφύρια που υπάρχουν κοντά στο χωριό.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αρχοντικό Κήπων (Τ/26530-71.030, www.arxontikokipon.gr). Χτίστηκε το 1848 και ύστερα από μεγάλη προσπάθεια αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί ως ξενώνας. Σε όλα τα δωμάτια διατηρούνται τα παραδοσιακά στοιχεία, όπως τα ζωγραφισμένα τζάκια και οι οντάδες δίπλα στις τζαμαρίες. Από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Κήποι Αγγέλων (Τ/26530-71.080, www.aggelon-kipi.gr). Ολοκληρώθηκε το 2009, αφού προηγήθηκε η αναπαλαίωση του πέτρινου κτιρίου, που χτίστηκε το 1932. Περιλαμβάνει 5 μοναδικά δωμάτια με φλοράλ υφάσματα, ξύλινα πατώματα, κρυστάλλινους πολυελαίους και παραδοσιακά ζαγορίσια ταβάνια. Από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
ΦΑΓΗΤΟ
Μαργαρίτες (Τ/26530-71.410). Είναι η καλύτερη πρόταση για φαγητό στο χωριό πάνω στον κεντρικό δρόμο. Με πολύ προσεγμένη διακόσμηση, οβάλ τραπέζια και αυλή -καιρού επιτρέποντος-, το εστιατόριο έχει μεγάλη ποικιλία στο μενού: ριζότο, σαλάτες και κρεατικά, όπως ψαρονέφρι με βασιλομανίταρα και μοσχαράκι σε πήλινο. 14 - 20 ευρώ το άτομο.
 Πιείτε καφέ στην κεντρική πλατεία του χωριού Αρίστη, σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία. Στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, επίσης, θα βρείτε μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις περίφημες πίτες,  τα γλυκά του κουταλιού και τα κρεατικά της περιοχής.  Συνοδεύστε το φαγητό με ντόπιο κόκκινο κρασί και περάστε τα βράδια σας πίνοντας ντόπιο τσίπουρο.
 Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας και διατηρείστε σε καλή φυσική κατάσταση, αξίζει να περπατήσετε 4 ώρες από το μικρό Πάπιγκο για να ανέβετε στην περίφημη αλπική λίμνη Δρακόλιμνη.
  Πώς θα πάτε:
Oδικώς από τα Ιωάννινα, επί της Εθνικής οδού Ιωαννίνων Κοζάνης, μετά το Καλπάκι, στο 38ο χλμ. στρίβετε δεξιά ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Μεσοβουνίου - Αρίστης - Πάπιγκου. Συνολική απόσταση από τα Ιωάννινα: 59 χλμ. (1 και 15΄ περίπου). Aπό Αθήνα (μέσω γέφυρας Ρίου): 495 χλμ. και από Θεσσαλονίκη (μέσω Κοζάνης): 314 χλμ.
  Στα Ζαγοροχώρια μπορεί κανείς να διακρίνει τις εποχές, να έρθει σε επαφή με τις μυρωδιές και τους ήχους της φύσης, να ξεκουραστεί και να ξεφύγει από την έντονη καθημερινότητα. Εδώ όλα έχουν αρμονία. Ακόμη και τα σπίτια, όλα φτιαγμένα από πέτρα, μοιάζουν να είναι κομμάτι της φύσης.
 
blue-hornet team