Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

7 πράγματα που μπορεί να αποκαλύψουν τα χέρια σου για την υγεία σου.

Είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματός μας. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να φάμε, να κάνουμε δουλειές ή να αγκαλιάσουμε τους φίλους μας.
Παράλληλα, πάνω τους γράφουν κομμάτια της προσωπικής μας ιστορίας. Αλλωστε, γι’ αυτό οι μυστικιστές προσπαθούσαν κατά την αρχαιότητα να διαβάσουν το μέλλον κάποιου, μέσα από τις ουλές, τα σημάδια και τις γραμμές των χεριών του. Ενδεχομένως, η χειρομαντεία και οι προβλέψεις για το μέλλον σου να μη σε απασχολούν, αλλά τα χέρια και τα δάχτυλά σου μπορεί να κρύβουν πρώιμα σημάδια σοβαρών ασθενειών. «Οι γιατροί εξετάζουν τα χέρια, γιατί δίνουν στοιχεία και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σου και συγκεκριμένα για τη λειτουργία του κυκλοφορικού, των ορμονών και του θυρεοειδούς», εξηγεί ο Kenneth Blanchard, ενδοκρινολόγος. Εδώ θα βρεις 7 πράγματα που μπορεί να αποκαλύψουν τα χέρια σου για την υγεία σου.
Παλάμες γεμάτες κοκκινίλες
Εκ πρώτης όψεως, οι κόκκινες παλάμες μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι το παράκανες με κάποια χειρωνακτική εργασία ή ήσουν θύμα κάποιου μικροατυχήματος (π.χ. έπιασες κάποιο ζεστό σκεύος). Αλλά αν το χρώμα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να υποφέρεις από ερύθημα παλάμης. Το τελευταίο μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ηπατικής ασθένειας και συγκεκριμένα κίρρωσης ή μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Από αυτήν τη μοίρα εξαιρούνται οι εγκυμονούσες, καθώς οι κοκκινίλες στις παλάμες τους συνήθως προκαλούνται από την αυξημένη ροή του αίματος στα όργανά τους.
Πού οφείλονται:  «Εφόσον υποστεί κάποιου είδους φλεγμονή, το συκώτι αρχίζει σταδιακά να μη λειτουργεί σωστά, μιας και δεν είναι σε θέση να αποβάλει εξίσου αποτελεσματικά τις τοξίνες από το σώμα. Ετσι δημιουργείται ένα πλεόνασμα ορμονών, το οποίο, με τη σειρά του, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία των χεριών και των ποδιών», εξηγεί ο K. Blanchard.
Τι να κάνεις:  Ψάξε για άλλα συμπτώματα ηπατικής δυσλειτουργίας -ειδικά αν τα πόδια και η κοιλιά σου είναι συνεχώς πρησμένα και νιώθεις κουρασμένη- σε συνεργασία πάντα με το γιατρό σου. Ο τελευταίος θα εξετάσει τα χέρια και τα πόδια σου και -εφόσον συντρέχει λόγος ανησυχίας- θα αξιολογήσει τα επίπεδα της μπιλιρουμπίνης αλλά και των ηπατικών ενζύμων, ώστε να κάνει τη σωστή διάγνωση.
Μακριά δάχτυλα
Κι όμως, το μήκος των δαχτύλων σχετίζεται με τις πιθανότητες που έχεις να εμφανίσεις ορισμένες παθήσεις. Για παράδειγμα, συνήθως οι παράμεσοι των αντρών είναι μακρύτεροι από τους δείκτες τους, ενώ στα γυναικεία χέρια παρατηρείται το ακριβώς αντίθετο. Οι γυναίκες που ακολουθούν το αντρικό παράδειγμα κι έχουν μακρύτερους παράμεσους, έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Arthritis and Rheumatism. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα είναι πιο συχνή στους άντρες και στις γυναίκες που έχουν ψηλούς παράμεσους, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται πιο έντονα στις δεύτερες. Επίσης, οι μακρύτεροι δείκτες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Πού οφείλονται:  Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι η πηγή του κακού. Πιστεύουν όμως ότι το μήκος των δαχτύλων επηρεάζεται από την έκθεση του εμβρύου στις διακυμάνσεις της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων. Οι μακρύτεροι παράμεσοι δείχνουν μεγαλύτερη προγεννητική έκθεση στην τεστοστερόνη, ενώ οι μακρύτεροι δείκτες υποδηλώνουν μεγαλύτερη έκθεση στα οιστρογόνα. Επειδή ο καρκίνος του μαστού πυροδοτείται από την αυξημένη έκκριση οιστρογόνων φαίνεται ότι σχετίζεται και με το μήκος των δεικτών. Σε ό,τι αφορά την οστεοαρθρίτιδα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ξεκάθαρη ερμηνεία. Είναι ωστόσο πιθανόν η λύση του μυστηρίου να βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών.
Τι να κάνεις:  Αν έχεις ψηλούς παράμεσους, καλό είναι να προσέχεις τον πόνο στις αρθρώσεις (ειδικά στα γόνατα). Σε περίπτωση τραυματισμού, ζήτησε τη συμβουλή κάποιου ειδικού. Επίσης, ανάλογα με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό σου, μην αμελείς τον ετήσιο υπέρηχο στήθους ή τη μαστογραφία.
Άκαμπτα δάχτυλα
Αν συνηθίζεις να ταξιδεύεις συχνά με αεροπλάνο, μπορείς να αγνοήσεις τα παρακάτω. Τα δάχτυλά σου μπορεί να πρηστούν για πολλούς, αθώας φύσεως, λόγους - αν κάνει ζέστη, περιμένεις περίοδο ή το έχεις παρακάνει με το αλάτι. Παρόλα αυτά, αν τα δάχτυλά σου παραμένουν πρησμένα παρότι καταναλώνεις πολλά υγρά και αποφεύγεις το αλάτι, τότε πιθανόν να πάσχεις από υποθυρεοειδισμό.
Πού οφείλονται:  Οταν ο θυρεοειδής αδένας τεμπελιάζει και αδρανεί, σημαίνει ότι παράγει λιγότερες ορμόνες και συγκεκριμένα εκείνες που ρυθμίζουν τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και κατ’ επέκταση του οργανισμού. Οταν ο μεταβολισμός σου πατάει φρένο, το αποτέλεσμα είναι η πρόσληψη βάρους και η κατακράτηση υγρών. «Τα επιπλέον υγρά εμφανίζονται πρώτα στα δάχτυλα», εξηγεί ο K. Blanchard, ενδοκρινολόγος και συγγραφέας του What your Doctor May Not Tell you About Hypothyroidism. «Το αποτέλεσμα είναι να νιώθεις ότι τα δάχτυλά σου είναι άκαμπτα».
Τι να κάνεις:  Η εξέταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς σου γίνεται με έναν απλό αιματολογικό έλεγχο, ο οποίος μετρά τα επίπεδα της ορμόνης TSH. Εάν αυτή ξεφεύγει από τα φυσιολογικά επίπεδα, ο ενδοκρινολόγος θα σου υποδείξει την καλύτερη θεραπεία για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα.

Ωχρά νύχια
Οταν πιέζεις ελαφρά τα νύχια σου, εκείνα ασπρίζουν, ενώ όταν αφαιρείς την πίεση από αυτά, ξαναπαίρνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους. Τα νύχια που παραμένουν λευκά για περισσότερο από ένα λεπτό από τη στιγμή που τα πιέσεις ή έχουν ωχρή όψη, ίσως αποτελούν ένδειξη σιδηροπενικής αναιμίας.
Πού οφείλονται:  Η σιδηροπενική αναιμία, ή αλλιώς η έλλειψη σιδήρου, προκαλεί αυτό το φαινόμενο, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά κόκκινα αιμοσφαίρια στο αίμα. Η χρόνια έλλειψη σιδήρου, δε, μπορεί να επιφέρει εμφανείς αλλαγές στο σχήμα των νυχιών προκαλώντας μικρά βαθουλώματα στην επιφάνειά τους. Και κάτι ακόμα: μπορείς να καταλάβεις αν η αναιμία είναι πράγματι υπαίτια για την ωχρή όψη των νυχιών σου αν η βάση τους φαίνεται αποχρωματισμένη και οι άκρες τους είναι ιδιαίτερα εύθραυστες.
Τι να κάνεις:  Η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με το αίσθημα κούρασης ή, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, με καρδιακά προβλήματα, οπότε καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου σε περίπτωση που ανησυχείς ότι ο σίδηρός σου έχει πέσει χαμηλά. Μπορείς να αντιμετωπίσεις την αναιμία με μικρές αλλαγές στη διατροφή σου (αυξάνοντας την κατανάλωση πλούσιων σε σίδηρο τροφών). Ωστόσο «ο γιατρός σου πιθανότατα να σου χορηγήσει ένα συμπλήρωμα σιδήρου», τονίζει ο K. Blanchard.
Κόκκινες λωρίδες στα νύχια
Γνωστές και ως γραμμοειδείς αιμορραγίες, οι μικρές, κόκκινες ή καφέ υπονύχιες λωρίδες αίματος ενδέχεται να σηματοδοτούν κάποια αιματολογική ή καρδιολογική λοίμωξη.
Πού οφείλονται:  Σε μικρούς θρόμβους αίματος που εμποδίζουν τη ροή του αίματος στα τριχοειδή αγγεία, που βρίσκονται κάτω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Συνήθως συνδέονται με υποξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, μία λοίμωξη που σχετίζεται με τη λειτουργία των βαλβίδων της καρδιάς και προσβάλλει άτομα που πάσχουν από καρδιακό φύσημα ή κάποια άλλη υποκείμενη λοίμωξη. Μη βιαστείς να πανικοβληθείς αν έχεις μερικές κόκκινες λωρίδες στα νύχια σου και δεν έχεις διαγνωσθεί με κάποιο καρδιακό νόσημα: είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε κάποια πιο αθώα αιτία (π.χ. τραυματισμό στα χέρια).
Τι να κάνεις:  Βάλε θερμόμετρο. Η υποξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα συνήθως συνοδεύεται από δέκατα. Επίσης, καλό είναι να κάνεις ένα τσεκάπ, ειδικά αν δεν έχεις εξετάσει ποτέ τη λειτουργία της καρδιάς σου. Ο γιατρός θα σου συστήσει τις εξετάσεις, που θα τον βοηθήσουν να αξιολογήσει τη ροή αίματος από και προς την καρδιά σου. Αν η τελευταία λειτουργεί ρολόι, δεν έχεις παρά να περιμένεις από τις κόκκινες λωρίδες να εξαφανιστούν.
Πρησμένα ακροδάχτυλα
Η πληκτροδακτυλία, που χαρακτηρίζεται από τη διεύρυνση των άκρων σε σχήμα τυμπάνου δίνοντας σπαθοειδές σχήμα στα νύχια, μπορεί να αποτελεί σημάδι καρδιοπάθειας ή πνευμονοπάθειας. Συνοδεύεται από αύξηση της καμπυλότητας των νυχιών με κατεύθυνση προς τα κάτω.
Πού οφείλονται:  Αν τα κυκλοφορικά συστήματα της καρδιάς ή των πνευμόνων έχουν υποστεί κάποια βλάβη ή ζημιά, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα πέφτουν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του όγκου των μαλακών ιστών των ακροδαχτύλων.
Τι να κάνεις:  Αν η εμφάνιση και το σχήμα των ακροδαχτύλων σου έχουν αλλάξει, είναι πιθανό να έχεις παρατηρήσει κι άλλα συμπτώματα, όπως δύσπνοια ή χρόνιο βήχα. Η πληκτροδακτυλία επίσης συνδέεται με την ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας, η οποία προκαλεί κούραση και πόνο στο στήθος. Αν λοιπόν τα δάχτυλά σου είναι έτσι για αρκετό καιρό, καλό θα ήταν να εξετάσεις τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων σου. Ενημέρωσε το γιατρό σου σχετικά με το πότε παρατήρησες την αλλαγή στην όψη των δαχτύλων σου και μην ξεχάσεις να μοιραστείς μαζί του άλλα ύποπτα συμπτώματα. Τέλος, αν πάσχεις από κάποια πάθηση της καρδιάς ή των πνευμόνων, καλό είναι να ζητήσεις άμεσα τη συμβουλή του γιατρού σου, καθώς η πληκτροδακτυλία μπορεί να αποτελεί σημάδι επιδείνωσης της δεδομένης κατάστασης.
Μπλε νύχια
Το σύνδρομο Ρενό, μία διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος, συνδέεται με τα νύχια που έχουν μπλε όψη ή τα νιώθεις συχνά μουδιασμένα.
Πού οφείλονται:  Το σύνδρομο Ρενό προκαλεί απότομους και πρόσκαιρους σπασμούς στα αγγεία και τις αρτηρίες. Πώς; «Οι στενωμένες αρτηρίες παρεμποδίζουν τη ροή του αίματος προς τα δάχτυλα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κυκλοφορία του σε αυτά τα σημεία», εξηγεί ο K. Blanchard. Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται τα κρύα χέρια, τα μουδιασμένα άκρα, καθώς και η μπλε απόχρωση που παίρνει η επιφάνεια των νυχιών. Περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει το σύνδρομο Ρενό. Επιπλέον, οι γυναίκες γίνονται πιο συχνά στόχοι του, ενώ το κρύο και το στρες μπορεί να ενισχύσουν ή να επιδεινώσουν την εμφάνιση και την εξέλιξή του.
Τι να κάνεις:  Ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος μπορεί να προκαλέσουν τους αγγειακούς σπασμούς που συνδέονται με το σύνδρομο Ρενό, οπότε καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου ένα ζευγάρι γάντια (π.χ. στην τσάντα ή το αυτοκίνητο). Επιπλέον «μην αγνοείς τα συμπτώματά σου, καθώς, σε βάθος χρόνου, μπορεί να περιορίσουν την κυκλοφορία του αίματος, σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στους ιστούς. Γενικά, ο καλύτερος τρόπος να εμποδίσεις το σύνδρομο Ρενό είναι να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου. Το κάπνισμα και η καφεΐνη μπορεί να «συμπιέσουν» τα αγγεία, οπότε καλό είναι να τα περιορίσεις ή -ακόμα καλύτερα- να τα κόψεις. Επίσης, καλό θα ήταν να ασκείσαι τακτικά, για να ενισχύσεις την καλή κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Τέλος, κάποια άτομα υποφέρουν από «δευτερεύον» σύνδρομο Ρενό, το οποίο προκαλείται από κάποια άλλη υποθάλπουσα παθολογική κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μόνος τρόπος να απαλλαχθείς είναι να αντιμετωπίσεις την κατάσταση, της οποίας αποτελεί συνοδό σύμπτωμα. 
myself