Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Σκαφούδες (από τη Μυτιλήνη)

Τα υλικά για τη συνταγή:

6 μελιτζάνες φλάσκες, πλυμένες
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
½ φλ. λαδοτύρι ή κασέρι, τριμμένο
½ φλ. φέτα ή μυζήθρα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τις ζεματάμε και τις αφήνουμε να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε καλά και όταν κρυώσουν αδειάζουμε προσεκτικά με κουτάλι το εσωτερικό τους (και το φυλάμε), ώστε να γίνουν βαρκούλες.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ και τις βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε εσωτερικά με λάδι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ½ φλ. λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι, την ψίχα (χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένη) και τις ντομάτες, προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι, ζάχαρη και μπαχάρι και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αβγά και τα τυριά (το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες.
Τip
Μπορούμε να καλύψουμε τις μελιτζάνες με μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Προτού τις σερβίρουμε, τις γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
blue-hornet team