Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς να αισθανθείτε άνετα σε μια νέα πόλη ή ξένη χώρα!

Η μετάβαση σε μια ξένη πόλη σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη ζωή σας! Είτε έχετε βρει μια θέση εργασίας στο εξωτερικό, είτε ταξιδεύετε για χάρη ενός κολεγίου... σίγουρα θα χρειαστείτε χρόνο για να προσαρμοστείτε πλήρως. 
Όμως όλα βρίσκονται μέσα στο μυαλό. Ακόμα και αν νιώθετε οτι ξεκινάτε από το μηδέν, υπάρχουν τρόποι που θα σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα και χαλαρά σαν το σπίτι σας! Πίσω από όλα, βέβαια, βρίσκονται οι νέοι φίλοι, οι καινούριες συνήθειες και ο «διακόπτης» της ψυχολογίας σας...  
Κινηθείτε με βάση την τεχνική των γνωριμιών...

Φερθείτε έξυπνα και επιλέξτε να πιείτε καφέ στις ίδιες καφετέριες και να επισκεφτείτε τα ίδια σούπερ μάρκετ! Πρόκειται για μια τεχνική που θα κάνει τους άλλους να σας αναγνωρίζουν και εσάς να βλέπετε γνώριμα πρόσωπα μετά από ένα διάστημα. Αν είστε ομιλητικοί και ευγενικοί θα ενδιαφερθούν για εσάς και θα σας χαμογελούν. Άλλωστε, ένα χαμόγελο σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα ανεβάσει την αυτοπεποίθησή σας.
Μάθετε τα hot-spots της πόλης
 Σε αυτά τα μέρη μαζεύεται ο περισσότερος κόσμος της πόλης! Κοιτάξτε το κομμάτι της ψυχαγωνίας σε μια εφημερίδα και ρίξτε μια ματιά στη  νυχτερινή ζωή και τα πιο γνωστά κλάμπ, μπαρ ή πάρτυ. Προτείνετε σε έναν συνάδελφο ή γνωστό σας να διασκεδάσετε σε ένα από αυτά τα μέρη και συζητήστε με το προσωπικό αλλά και τους άλλους πελάτες. Που ξέρετε μπορεί την επόμενη φορά να σας θυμάται ο μπάρμαν! Καλό είναι πάντως να μην είστε μόνοι σας, ώστε να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση...
Γνωρίστε τους γείτονές σας
Πρόκεται για την πρώτη κίνηση που κάνει κάποιος σε μια ξένη πόλη! Είναι θέμα ασφάλειας αλλά και κοινωνικοποίησης. Εάν ζείτε σε μια περιοχή που όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, οι πιθανότητες να σας δεχτούν με μια μεγάλη «αγκαλιά» είναι μεγάλες. Κάντε μια βόλτα στο πάρκο, επισκεφτείτε την πιο κοντινή καφετέρια ή το βιβλιοπωλείο και σίγουρα θα συναντήσετε αρκετούς γείτονες. Άλλωστε, ο,τι χρειαστείτε... ο γείτονας είναι πάντα δίπλα σας!

Γνωρίστε τα στενά της περιοχής σας...
Οι δρόμοι αποτελούν τις αρτηρίες μιας πόλης και είναι ικανοί να σας κάνουν να νιώσετε σαν το σπίτι σας. Αγοράστε ένα χάρτη ή ένα gps για το αυτοκίνητό σας και κάντε μια βόλτα στα στενά. Δώστε προσοχή στα ονόματα των δρόμων και τις διαδρομές προς το σπίτι σας. Αν είστε πεζός, μπορείτε να ρωτήσετε έναν οδηγό ταξί για τα πιο «ζωντανά» σημεία της περιοχής σας. Βέβαια, αν περπατήσετε αρκετά θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα σας πόλη. Εναλλακτικά, μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα γκρουπ ξενάγησης για τους τουρίστες...
 Χαλαρώστε στα καλύτερα πάρκα της περιοχής σας
Τα περισσότερα πάρκα είναι δωρεάν και ιδανικά για χαλάρωση και διασκέδαση. Πάρτε το ποδήλατό σας ή περπατήστε μέσα στα δέντρα, ώστε να απομακρυνθείτε από το άγχος της νέας αρχής! Αγοράστε ένα βιβλίο ή ένα σταυρόλεξο και καθίστε στα παγκάκια του πάρκου. Μπορείτε παράλληλα να βρείτε τραπεζάκια με σκάκι για δωρεάν χρήση. Σίγουρα πάντως θα γνωρίσετε πολλούς ανθρώπους...
Εντοπίστε μέρη που ασχολούνται με το χόμπυ σας

Η ενασχόληση με ένα χόμπυ είναι ικανή, όχι μόνο να σας φέρει σε επαφή με ανθρώπους, αλλά και να σας οδηγήσει προς την άνεση. Καλό είναι να συνεχίζετε τις συνήθειες που είχατε στην πατρίδα σας... και στη νέα πόλη σας. Αν σας αρέσουν τα βιβλία, αναζητήστε την πιο κοντινή βιβλιοθήκη ή αν θέλετε να μείνετε σε φόρμα, επισκεφθείτε ένα  γυμναστήριο. Οι φοιτητές, βέβαια, έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν σε μια κοινωνική δραστηριότητα του πανεπιστημίου τους, όπως είναι η ομάδα χορού ή υποκριτικής.
Πλοηγηθείτε στις ιστοσελίδες της πόλης...
Κάθε πόλη έχει μια ιστορία και καλό είναι να τη γνωρίζετε, ακόμα κι αν δεν ζείτε στη Νέα Υόρκη ή το Σικάγο και το Μαϊάμι. Είναι χρήσιμο να μάθετε τις γκαλερί τέχνης, τα διάσημα εστιατόρια και θέατρα και γενικότερα ο,τι προσφέρει η πόλη σας. Μπορείτε να πλοηγηθείτε σε sites, όπως CitySearch.com και Craigslist.com ή να κάνετε μια απλή αναζήτηση στο google. Άλλωστε, αν γνωρίσετε την περιοχή, σίγουρα θα νιώσετε μεγαλύτερη  σιγουριά.
Ανανεωθείτε με τα ψώνια σε ένα εμπορικό κέντρο
Τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα μπορούν να σας ανανεώσουν. Ακόμα και αν βρίσκονται έξω από τα προάστια, μη διστάσετε να τα επισκεφτείτε. Εάν έχετε αυτοκίνητο προσπαθήστε να οδηγήσετε σύμφωνα με τους κανονισμούς της πόλης... για μερικούς είναι διασκεδαστικό! Σε περίπτωση που δεν έχετε χρήματα για περιττά έξοδα, δείτε το ως μια βόλτα και αφήστε την πιστωτική σας κάρτα στο σπίτι.
Κάντε φίλους μέσα από μια κοινότητα
Οι τοπικές κοινότητες μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά στη γειτονιά σας. Πολλές εκκλησίες ή κοινωνικοί σύλλογοι μπορούν να σας βοηθήσουν να εγκλιματιστείτε στην καινούρια σας πόλη. Άλλωστε, μη ξεχνάτε οτι μπορείτε να γίνετε εθελοντές σε διάφορους συλλόγους που προστατεύουν τα δικαιώματα των ανθρώπων αλλά και των ζώων. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε οτι προσφέρετε και θα αντιμετωπίσετε διαφορετικά την προσαρμογή σας στη ξένη χώρα.
 Οργανώστε events για τους συνεργάτες σας...
Ο κοινωνικός κύκλος αποτελεί το πιο σημαντικό πράγμα σε μια ξένη χώρα. Οργανώστε κάτι απλό με τους κοντινούς σας συνεργάτες, όπως ένα μπάρμπεκιου ή ένα happy hour. Με αυτό το τρόπο θα μπορέσετε να γνωρίσετε και άλλους ανθρώπους από το χώρο εργασίας σας και όχι μόνο.
Συντονιστείτε με τα προβλήματα της πόλης σας
Εντοπίστε τους σωστούς σταθμούς στο ραδιόφωνο, ώστε να ενημερώνεστε σχετικά με τον καιρό, την οδική κυκλοφορία αλλά και τις ειδήσεις της ημέρας. Έτσι, όχι μόνο θα πληροφορείστε για το τι συμβαίνει στη χώρα σας αλλά θα έχετε αυτόματα και θέματα προς συζήτηση. Παράλληλα, θα εξοικειωθείτε γρήγορα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα πόλη σας και δεν θα χάνετε τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις της.
Tips για μια ευχάριστη και άνετη διαμονή
 Να είστε πάντα φιλικοί και να ξεκινάτε εύκολα συζητήσεις. Μην στηρίζεστε σε ένα απλό «γειά».

  • Αν είστε ντροπαλοί, μην ανησυχείτε. Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου για να δείξετε το ενδιαφέρον σας. Κοιτάξτε τον άλλο στα μάτια και απλά χαμογελάστε του, ώστε να σας προσεγγίσει πιο εύκολα.
  • Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή των φίλων σας, τουλάχιστον στην αρχή!
  • Μην συναντήσετε έναν άγνωστο σε ιδιωτικό χώρο. Καλό είναι να συναντηθείτε αρχικά σε ένα δημόσιο για τη δική σας ασφάλεια.
  • flowmagazine