Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Διακοπές στα Κύθηρα,το νησί της Αφροδίτης!

 Τα Κύθηρα, νησί γνωστό και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο (Cerigo) είναι, κατά τη μυθολογία, το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα.


  Βρίσκεται στη Νότιο Ελλάδα, στα νότια της Πελοποννήσου και νοτιότερα της Ελαφόνησου και του κάβο Μαλιά. Το όνομα Κύθηρα (Τσιρίγο) έχει βαθιά στην ιστορία τις ρίζες του.

  Ο Όμηρος το αναφέρει στο επικό του έργο, την Ιλιάδα , ενώ η θεά Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα, ταυτίζεται με το νησί και παίρνει το όνομα Κυθέρεια (Ακύθηρος λεγόταν ο στερούμενος θέλγητρων άνθρωπος). Τα Κύθηρα έχουν πληθυσμό 3.354 κατοίκους
  Τα Κύθηρα βρίσκονται ΄΄εκεί που σμίγει η δύση με την ανατολή στη Μεσόγειο΄΄ κι εκεί που οι πολιτισμοί διασταυρώνονταν και πλέκονταν της μοίρας τα παιχνίδια. Ξεχωρίζει για τις εναλλαγές των τοπίων του και τα διάσπαρτα μνημεία του κληροδοτημένου του πολιτισμού που φανερώνουν τη μοναδικότητα των Κυθήρων στον Ελλαδικό χώρο.
 Η φύση προίκισε τα Κύθηρα με μοναδικές ομορφιές. Τα τοπία εναλλάσσονται και γεμίζουν τη ματιά με μοναδικές εικόνες.
   Βραχώδης περιοχές κατάφυτες από θάμνους, λόφοι σκεπασμένοι από μεσογειακά πεύκα, δαντελωτές ακτές, χρυσαφένιες αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά, απόκρημνες παραλίες, απότομα φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές που καταλήγουν στα βαθυγάλαζα νερά της θάλασσας, όλα τα στοιχεία της φύσης σε μια αρμονική συνύπαρξη δημιουργούν την παραδεισένια εικόνα των Κυθήρων.
 Χαρακτηριστικό των Κυθήρων είναι ότι διατηρούν την αυθεντική νησιώτικη φυσιογνωμία τους.
  Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στους περισσότερους οικισμούς του νησιού, οι βυζαντινές εκκλησίες και το Ενετικό Κάστρο που δεσπόζει στο λόφο πάνω από τη Χώρα συμβάλουν στη δημιουργία της ρομαντικής και ειδυλλιακής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο νησί.

 Το λαγκάδι είναι «της νεράιδας», ο καταρράκτης «της φόνισσας»! Έτσι είναι τα Κύθηρα! Γεμάτα αντιθέσεις και εκπλήξεις!
Ένα καταπράσινο φαράγγι, κοντά στο παραδοσιακό χωριό Μυλοπόταμος στα Κύθηρα οδηγεί, μετά από πορεία μέσα στη φύση, σε μια εξίσου πράσινη λίμνη, ιδανική για κολύμπι, στην οποία καταλήγει ο καταρράκτης που βλέπετε, δημιουργώντας ένα εξωτικό τοπίο! Ένας λόγος παραπάνω να ονειρευόμαστε ταξίδι στα Κύθηρα. 
 Στο νησί υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος από αξιοθέατα με κυριότερο τα πολυάριθμα και διάσπαρτα σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, παραδοσιακά χωριά και το λοφώδες τοπίο. Υπάρχουν πολλά βυζαντινά και ενετικά μνημεία και μερικά αγγλικά.
  Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι:
-Στα στενά της Χώρας
-Η Χώρα με τα παραδοσιακά στενά και αρχιτεκτονική της και το κάστρο της.
-Το Καψάλι, το λιμάνι της Χώρας με τους δίδυμους κόλπους, το κέντρο της διασκέδασης στο νησί. -Απέναντι απ' το Καψάλι βρίσκεται η βραχονησίδα Αυγό ή Χύτρα με επισκέψιμο σπήλαιο.
-Η Παλαιόχωρα, η ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού και η Κακή Λαγκάδα, η έξοδος του μεγάλου φαραγγιού της Παλαιόχωρας νότια της Αγ. Πελαγίας.
-Ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακό χωριό στα δυτικά με τον καταρράκτη της Φόνισσας και την μεσαιωνική Κάτω Χώρα με το Ενετικό κάστρο, το εντυπωσιακό τοπίο και τα συντηρημένα Βυζαντινά εκκλησάκια μέσα στο κάστρο.
-Ο Αυλέμονας, ήσυχο λιμανάκι με μικρό Ενετικό κάστρο.
-Τα μεσαιωνικά Αρωνιάδικα και η αλληλουχία παραδοσιακών χωριών στο κέντρο του νησιού.
-Η γέφυρα στο Κατούνι που κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1829 και ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της στην Ελλάδα.
-Στο νησί υπάρχει μεγάλο πλήθος από παλαιούς ναούς και μονές από τον 13ο αιώνα και ύστερα. Τρία μοναστήρια, η Παναγία Μυρτιδιώτισσα, προστάτιδα του νησιού, η Αγία Μόνη και η Αγία Ελέσσα βρίσκονται σε αντικρυστές κορυφές βουνών.
 Σε τρία σημεία υπάρχουν ναοί μέσα σε σπήλαια.

Παραλίες:
ΚΑΛΑΔΙ
ΜΕΛΙΔΟΝΙ
ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ
ΧΑΛΚΟΣ
ΔΙΑΚΟΦΤΙ
ΚΑΨΑΛΙ
ΦΥΡΗ ΑΜΜΟΣ (ΚΑΛΑΜΟΣ)
ΚΟΜΠΟΝΑΔΑ
ΦΟΥΡΝΟΙ
ΚΑΛΑΜΙ
ΛΟΡΕΝΤΖΟΥ
ΒΡΟΥΛΕΑ
ΚΑΚΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ
ΣΠΑΡΑΓΑΡΙΟ-ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ
ΡΟΥΤΣΟΥΝΑΣ
ΑΥΛΑΙΜΟΝΑΣ
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΑΓΙΑ ΠΑΤΡΙΚΙΑ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
ΒΛΥΧΑΔΑ
ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ
ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ
ΛΙΜΝΑΡΙΑ
ΦΕΛΩΤΗ
ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΟΥ
ΛΥΓΙΕΣ-ΟΧΕΛΕΣ
 Δραστηριότητες:
Πεζοπορία
Η παραλία της Αφροδίτης
Είναι γνωστό σε όλους ότι τα Κύθηρα είναι το μέρος όπου αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη και ο τόπος όπου λατρεύτηκε. Σύμφωνα με έναν μύθο λοιπόν, η Αφροδίτη είχε υποσχεθεί στον Πάρη την Ωραία Ελένη της Σπάρτης...
Φάρος Μουδαρίου
Κατευθύνεστε προς τον Καραβά και σταματάτε στην πηγή του Αμήρ Αλή. Από εκεί ακολουθείτε το ρέμα και θα βρεθείτε στον οικισμό Βαγκιάνικα (εναλλακτικά μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ αφού φτάσετε με το αυτοκίνητο περνώντας μέσα από τον Καραβά). Η διαδρομή είναι εύκολη και υπάρχουν πινακίδες.
Νερόμυλοι Μυλοποτάμου
Από τις πιο δημοφιλής πεζοπορικές διαδρομές στα Κύθηρα είναι αυτή του Μυλοποτάμου και συνάμα από τις πιο όμορφες. Ένα μαγευτικό τοπίο που συνδυάζει λίμνες, καταρράκτες, πέτρινα γεφύρια και νερόμυλους.
Αναρρίχηση
Κακόπλακα - Καλαμος
Η περιοχή της διαδρομής δεν έχει κάποιο μονοπάτι ,καθώς είναι από τις πιο άγριες του νησιού.Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Κάλαμος,σε χωματόδρομο αρχικά, και σε κακό μονοπάτι προς ανατολικά,μέχρι διάσελο που οδηγεί στην θάλασσα.Τα βράχια στα αριστερά με δυτικό προσανατολισμό...
Αναρρίχηση στο Σπαραγαρίο
Ο προσανατολισμός ειναι ανατολικός για το κυρίως πεδίο,δυτικός για τον απέναντι τοίχο.Σκιά από τις 13.00. Οι διαδρομές ει ναι ασφαλισμένες με βύσματα 10mm inox και πλακέτες.Η ασφάλιση των διαδρομών έγινε το φθινόπωρο του 2007,με τα ρελε να υπάρχουν από το 2006.Έκτοτε έχουν γίνει αλλαγές και συντήρηση το καλοκαίρι 2009.
Αναρρίχηση στην Κακιά Λαγκάδα
Από την Αγία Πελαγία ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο με νότια κατεύθυνση ο οποίος μετά από 500 μέτρα γίνεται χωματόδρομος. Συνεχίζουμε για 1,5 χλμ. και όταν περάσουμε το «Μουράγιο» (καντίνα, καφέ κλπ.) μετά από 500 μέτρα φτάνουμε στο τέλος του δρόμου στην έξοδο του φαραγγιού της Κακιάς Λαγκάδας. Εκεί υπάρχει μια παραλία 50 μέτρων η οποία από πίσω της έχει μια λιμνούλα από τα νερά που μαζεύονται από το φαράγγι.
Αναρρίχηση στις Φασκομηλιές
Στο πεδίο Φασκομηλιές , η ασφάλιση των διαδρομών γίνεται παραδοσιακά, με φυσικές ασφάλειες. Όλες οι διαδρομές έχουν στο τέλος βύσμα με ναυτικό,και μπόλικο χώρο για ενίσχυση σε περίπτωση τοπ-ροπ. Η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς τα βράχια είναι δεξιά, δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στον Αγ.Γεώργιο, ένα μικρο μοναστήρι χτισμένο πάνω σε αρχαίο ιερό.
 Παραδοσιακά φαγητά και προιόντα:
 Φατουράδα Κυθήρων
Παξιμάδια Κυθήρων
Πάστα «μύλου»
Κολοκυθόπιτα γλυκιά
Ροζέδες
Αχλαδάκια
Χταπόδι ψητό στο φούρνο
Κολοκιθόπιτα με ξυνόχοντρο
Λουβία τηγανητά
Μέλι
Ελαιόλαδο
Κρασί
  Δύο πράγματα είναι σίγουρα: Ότι στα Κύθηρα η Ελλάδα μαγεύει, συγκινεί και δεν "πληγώνει", και ότι ακόμα κι αν είστε άνθρωπος της πόλης, όταν θα έρθετε στο νησί αυτό, θα αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας.
blue-hornet team