Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η Γαλλία ψηφίζει αριστερά και στις βουλευτικές εκλογές

 Προς την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση στις κάλπες της 17ης Ιουνίου οδεύουν οι Σοσιαλιστές με τη στήριξη των Πρασίνων,
βάσει των exit poll που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας αναμένεται να περάσει στα «χέρια» της Αριστεράς έπειτα από μία δεκαετία, με τον Γάλλο πρόεδρο να εδραιώνει την εξουσία του χωρίς να χρειάζεται κατ' ανάγκη να βασιστεί σε στήριξη από την ευρωσκεπτικιστική Αριστερά, και παράλληλα να βάζει φρένο στις επιδιώξεις της δεξιάς να εξαναγκάσει τους Σοσιαλιστές σε «συγκατοίκηση» στο Κοινοβούλιο.

Οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών οδηγούν σε άλλη μία νίκη για την Αριστερά αφότου ανέλαβε τον έλεγχο της Γερουσίας το 2011 και κέρδισε με τον Φρανσουά Ολάντ την πρωθυπουργία την 6η Μαΐου εξοστρακίζοντας τη δεξιά από το Μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από πολυετή διακυβέρνηση.

Πάντως, η χαμηλή συμμετοχή που έφθασε το 57,1% στην εκλογική διαδικασία έρχεται σε βάρος της Αριστεράς κατά την εκτίμηση των αναλυτών, καθώς «ψαλιδίζει» αυτό που θα μπορούσε να είναι ένας μεγαλύτερος θρίαμβος για τον Φρανσουά Ολάντ.

Βάσει των exit poll, οι Σοσιαλιστές έρχονται στήθος με στήθος σε ποσοστό ψήφων με την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του ηττημένου στις προεδρικές εκλογές Νικολά Σαρκοζί, που παρουσιάζει μειωμένη δύναμη σχετικά με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2007.

Συνολικά το μπλοκ της Αριστεράς (Σοσιαλιστές, Αριστερό Μέτωπο του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και Πράσινοι) συγκεντρώνει ποσοστό 47,10%, και η δεξιά ακολουθεί με ποσοστό που κυμαίνεται στο 35,4%.

«Έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα, όμως πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για το δεύτερο γύρο» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, εκ των στελεχών των Σοσιαλιστών με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε από τους Γάλλους να εξασφαλίσουν σε εκείνον και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μια πλειοψηφία «ευρεία, στέρεη και συγκροτημένη» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Ερό, ο οποίος επανεξελέγη στη Νάντη της δυτικής Γαλλίας από τον πρώτο γύρο, ζήτησε επίσης από τους Γάλλους «να εξασφαλίσουν διάρκεια στην αλλαγή», ένα μήνα μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία.

Σε «ανασύνθεση της δεξιάς» καλεί η Λεπέν

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κυμαίνεται σύμφωνα με τα exit poll μεταξύ του 13% και 14% σε πανεθνικό επίπεδο και ενδέχεται να κατακτήσει από καμία έως και τρεις έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.

Ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λυκ Μελανσόν έχασε το στοίχημα απέναντι στην επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στο γαλλικό βορρά και δεν θα μετάσχει στο δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή.

Ο Μελανσόν, που έχασε την πρόκληση έναντι της Μαρίν Λεπέν στο Ενίν-Μπομόν, ανακοίνωσε ο ίδιος την ήττα του. Ήλθε στην τρίτη θέση και αποσύρθηκε προς όφελος ενός Σοσιαλιστή που θα αναμετρηθεί με την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου.

Η Λεπέν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι το κόμμα της επιβεβαιώνει τη «θέση του ως τρίτη δύναμη» της χώρας και κάλεσε σε μια ανασύνθεση της δεξιάς, μετά τα καλά αποτελέσματα που είχε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Επιβεβαιώνουμε απόψε τη θέση μας ως τρίτη πολιτική δύναμη της Γαλλίας. [...] Προχωρά η ανασύνθεση που ευχόμαστε» δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, η οποία συγκεντρώνει από 13 ως 14% των ψήφων σε πανεθνικό επίπεδο στις εκλογές.

Το βλέμμα στις 17 Ιουνίου

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων CSA, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να κερδίσουν 283 ως 329 έδρες από τις συνολικά 577 της Εθνοσυνέλευσης και οι Πράσινοι 12 ως 18.

Αυτό σημαίνει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις 289 έδρες που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) αναμένεται να κερδίσει 210 ως 263 έδρες και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έως τρεις έδρες, σύμφωνα και πάλι με το CSA. Ανάλογα είναι τα ευρήματα του exit poll του ινστιτούτου Ipsos.   

Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές στη Γαλλία είναι «πλειοψηφικό με μονοεδρικές, δύο γύρων». Το σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών, όπως καθορίσθηκαν το 2009 μετά την τελευταία απογραφή, θα δώσει τους 577 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Κατά τον πρώτο γύρο της Κυριακής εκλεγμένοι θα θεωρηθούν όσοι καταφέρουν να συγκεντρώσουν άνω του 50% των εκφρασμένων ψηφοδελτίων, που θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% των εγγεγραμμένων.

Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι, αλλά και όσοι το επιθυμούν, εφόσον όμως έχουν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 12,5% των εγγεγραμμένων.
πηγή:tovima.gr