Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Απαραίτητο το κολατσιό στη δουλειά

Τα ενδιάμεσα γεύματα μέσα στην ημέρα είναι εξίσου σημαντικά με τα κύρια. Αφενός γιατί βοηθούν την ενέργειά μας να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα
κι αφετέρου συμβάλλουν στο να ρυθμίζουμε καλύτερα το βάρος μας. Ειδικότερα για τους εργαζομένους, τα μικρά γεύματα είναι απαραίτητα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείπονται.
Η νηστεία οδηγεί σε υπερκατανάλωση
«Δε θα πρέπει να θεωρούμε ότι τα κύρια γεύματα είναι και τα μοναδικά της ημέρας. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να καθιερώσουμε μικρότερα γεύματα, τόσο για να ρυθμίζουμε τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα μας, όσο και για να κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση. Δυστυχώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι, είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω φόβου πάχυνσης, τα αποφεύγουν. Όμως η τακτική αυτή, το να μην τρώμε δηλαδή τίποτα μέχρι το απόγευμα που επιστρέφουμε σπίτι, αντί να μας βοηθά να ρυθμίσουμε το βάρος μας μάς επιβαρύνει, καθώς αυτή η κατάσταση νηστείας μάς οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού στα επόμενα γεύματά μας».

«Δηλαδή στην ουσία, αντί να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση θερμίδων, απλώς την μετατοπίζουμε αργότερα μέσα στην ημέρα. Και αντί να κατανέμουμε σε ίσα μέρη την ενέργεια που προσλαμβάνουμε ημερησίως, την καταναλώσουμε συγκεντρωμένη σε ένα ή δύο γεύματα. Αυτό είναι σαν να ρίχνουμε στον οργανισμό μας μία ενεργειακή βόμβα, την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί. Έτσι οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε αυξημένη αποθήκευση λίπους και συνεπώς αύξηση του σωματικού μας βάρους». Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του κολατσιού.
«Κάποιοι εργαζόμενοι κατανοούν τη σημασία της κατανάλωσης κολατσιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά φαίνεται ότι αυτό είναι δώρο άδωρο, καθώς ως επί το πλείστον δεν κάνουν τις καταλληλότερες διατροφικές επιλογές. Καταφεύγουν σε ενεργειακά πυκνές επιλογές και στο λεγόμενο τσιμπολόγημα. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές λύσεις. Αντί για σοκολάτες, πατατάκια και έτοιμα αρτοσκευάσματα, που είναι τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, καλό είναι να προτιμούμε φρούτα, χυμούς, ξηρούς καρπούς, κρακεράκια, σπιτικές πίτες ή ένα τοστ».
 «Αρχίστε να εντάσσετε στη διατροφή σας την τακτική μικρά και συχνά γεύματα. Μην ξεχνάτε ότι το «καύσιμο» του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, την οποία τα μικρογεύματα μπορούν να μας παρέχουν αυξάνοντας έτσι την απόδοσή μας στη δουλειά».
 διατροφική πρόταση για νόστιμο κολατσιό:
Vege xάμπουργκερ με μαύρη ντομάτα
  • 1 στρογγυλό πολύσπορο ψωμάκι
  • Μια μαύρη ντομάτα τύπου Kumato
  • 2 λεπτές φέτες μανούρι
  • Πάστα από μαύρη ελιά Καλαμών
  • Λίγη κάπαρη
Κόψε στη μέση το ψωμάκι, άλειψε και τις δύο φέτες με την πάστα ελιάς και βάλε κατά σειρά: μια φέτα μανούρι, μια στρογγυλή φέτα ντομάτα, λίγη κάπαρη, πάλι ντομάτα και πάλι μανούρι. Άριστη και  εξαιρετικά χορταστική πρόταση για ένα γρήγορο φαγητό στη δουλειά.
πηγή:goldenmag.gr