Σάββατο 26 Μαΐου 2012

10 διαφορετικά λουκάνικα από όλο τον κόσμο

Δεν υπάρχουν πολλοί που να αντιπαθούν τα λουκάνικα. Ίσως γιατί όλοι τα έχουν συνδεδεμένα στο μυαλό τους με αυτή τη γνωστή ζουμερή και λαχταριστή εμπειρία που συνοδεύει συνήθως τις παρεϊστικες μαζώξεις για ψήσιμο…

Και φυσικά από τους Άγγλους και τους Γερμανούς, μέχρι τους Ιταλούς και τους Γάλλους, δεν υπάρχει λαός που δε θα ισχυριστεί ότι τα λουκάνικα της περιοχής ή της χώρας του είναι τα πλέον… «άπαιχτα»!
Η ποικιλία τους δεν εξαντλείται στο περιεχόμενο, που ανά περίπτωση περιλαμβάνει ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς (και κάτι παραπάνω), αλλά και στο σχήμα, το πάχος, την υφή. Οι Ουιγούροι στην Κίνα φτιάχνουν λουκάνικο από το πνευμόνι του αρνιού και το παραγεμίζουν με αλεύρι, ενώ οι Φινλανδοί φτιάχνουν ψαρο-λουκάνικα(!).
Ακολουθούν 10 χαρακτηριστικοί και δημοφιλείς τύποι λουκάνικου απ’ όλο τον πλανήτη –εκτός από τα νοστιμότατα δικά μας χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, με πορτοκάλι, με κρασί ή ξύδι.
Salchichón de Vic, Ισπανία
 Αυτό το σκληρό «ορεινό» λουκάνικο φτιάχνεται από χοιρινό με τριμμένο μαύρο πιπέρι, ελαφρά καπνισμένο κι έπειτα αποξηραμένο. Πολλές εκδοχές του salchichón είναι δημοφιλείς σε ολόκληρη την Ισπανία και πολλές από αυτές έχουν ως βάση τους το βοδινό κρέας ή το ελάφι.
Cou de canard farci, Γαλλία
Ψιλοκομμένο κρέας πάπιας και μεγάλα κομμάτια φουά γκρα (δηλαδή του συκωτιού της πάπιας ή της χήνας) γίνονται παστά, γεμίζουν μια εξωτερική μεμβράνη από δέρμα λαιμού και μαγειρεύονται. Πρόκειται αναμφισβήτητα, για γευστικό «θρίαμβο» της ευρύτερης περιοχής του Perigord. Είναι ένας μαλακής υφής θεσπέσιος για πολλούς μεζές, ο οποίος τρώγεται ζεστός ή κρύος.
Sai krok Isan, Ταϊλάνδη 
 Από τη βορειοανατολική πλευρά της χώρας, τα συγκεκριμένα χοιρινά λουκάνικα έχουν μια οξεία και δυνατή γεύση, αρωματισμένη με σκόρδο και ginger. Πολλές φορές πριν τα σερβίρουν, κάποιοι τα βουτούν και σε γάλα καρύδας…
Alheira de caça, Πορτογαλία
Αυτό το μαλακό, «χλωμό» λουκάνικο μοιάζει περισσότερο με ζεστό πατέ. Δεν περιλαμβάνει καθόλου χοιρινό και αποτελεί ανακάλυψη των Πορτογάλων Εβραίων, προκειμένου να καμουφλάρουν τη θρησκευτική τους πίστη από την Ιερά Εξέταση.
Morcela de arroz, Πορτογαλία

Αυτή η πουτίγκα με βάση το αίμα του γουρουνιού «μαλακώνει» με μαγειρεμένο ρύζι. Το Morcela de arroz de Leiria της Estremadura είναι ιδιαίτερα φημισμένο και περιλαμβάνει κόκκινο κρασί, ξύδι, χοιρινό, κύμινο, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό και γαρίφαλο. Τρώγεται ωμό αλλά και μαγειρεμένο…
Makanek, Λίβανος
Πλούσιο, φρέσκο λουκάνικο από αρνί και βοδινό (οι μη μουσουλμάνοι δεν έχουν θέμα, χρησιμοποιούν και χοιρινό). Αυτά τα λουκάνικα καμιά φορά περιέχουν και σπόρους από κουκουνάρι αλλά και κύμινο. Τηγανίζονται και σερβίρονται περιχυμένα με σιρόπι… ροδιού.
'Nduja, Ιταλία
 Με απομεινάρια χοιρινού -μεταξύ άλλων εντόσθια και μάγουλα- το 'nduja έχει έντονο χρώμα και είναι «ωριμασμένο» μαζί με τσίλι. Αυτός ο τύπος λουκάνικου έχει μια μαλακή σύσταση και διαλύεται πολύ εύκολα. Γι’ αυτό και πολλές φορές, δεν τρώγεται όπως τα πιο σκληρά λουκάνικα σε μπουκιές, αλλά αλείφεται στο ψωμί.
Chorizo verde, Μεξικό
Αυτό το chorizo με το -ασυνήθιστο για λουκάνικο- πράσινο χρώμα ποικίλει ως προς την απόχρωση ανάλογα με την ποσότητα λαχανικών που περιέχει. Φτιάχνεται από χοιρινό, chilies, σπανάκι, κόλιανδρο, μαϊντανό, πράσινο πιπέρι και ρίγανη. Μερικές ακόμη εκδοχές του περιέχουν ντοματάκια, κουκουνάρι και αμύγδαλα.
Bologna, ΗΠΑ και Καναδάς

Ονομάζεται επίσης και boloney (ή mortadella στον Καναδά). Αυτό το -πλούσιο σε «καθαρό» κρέας- λουκάνικο φτιάχνεται από χοιρινό, βοδινό ή κρέας πουλερικών και μπορεί να γίνει και καπνιστό. Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σαν κρέας για το πρωινό.
Λουκάνικο Venison, Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία
Το Venison (κρέας ελαφιού, κυνήγι) είναι ένα σκούρο, εύγεστο και πλούσιο σε κρέας λουκάνικο. Επειδή όμως, το συγκεκριμένο κρέας είναι εντελώς άπαχο, στα συγκεκριμένα λουκάνικα χρησιμοποιείται λίπος χοιρινού για να διατηρούνται υγρά και να μη στεγνώνουν. Τα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται για επιπρόσθετη γευστική απόλαυση περιλαμβάνουν πιπέρι, άρκευθο και ginger.
πηγή:clickatlife.gr