Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Φτιάξτε το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι σας!

Πρωτομαγιά. Από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας,
πιθανόν κατάλοιπο πανάρχαιων προχριστιανικών δοξασιών σχετικών μετη γονιμότητα και την καρποφορία της γης.

Χαρακτηριστικό ότι οι βασικές εκδηλώσεις της, όπως η έξοδος των ανθρώπων στην ύπαιθρο μεσυνοδεία χορών και τραγουδιών και το μάζεμα λουλουδιών για να πλεχτούνστεφάνια, τα οποία στη συνέχεια κρεμιούνται σε εμφανή θέση των σπιτιών, συναντώνται ι στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών. Στη Σουηδία,π.χ., την Πρωτομαγιά οι χωρικοί μαζεύουν πράσινα κλαδιά που τα αναρτούνστα σπίτια τους, ενώ τραγουδούν τραγούδια που μιλούν για ευφορία και ευτυχία. Σε χωριά της Γερμανίας την 1η Μαΐου ένα κλαδί στολισμένο με ταινίες (το Maibaum) τοποθετείται στην κεντρική πλατεία και γύρω τουστήνονται ξέφρενοι χοροί. Ακόμη εκλέγουν το πιο όμορφο κορίτσι τουχωριού ως Βασίλισσα του Μαΐου (Maikonigin), το οποίο και ντύνουν με κάτασπρο φόρεμα.
Ενα από τα πιο τυπικά έθιμα της Πρωτομαγιάς, το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι, είναι πιθανόν να έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνιατα χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι δενέλειπαν από καμιά σημαντική εκδήλωση του δημόσιου, ιδιωτικού ή θρησκευτικού βίου. Επιπλέον είναι αξιοπρόσεκτο ότι η πιο σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που πάνω - κάτω αντιστοιχούσε με τον δικό μας Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της τηνκατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο.
 Ακολουθήστε το έθιμο του πρωτομαγιάτικου στεφανιού και βάλτε την άνοιξη στο σπίτι σας!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κατασκευάσετε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι σας. Χρειάζεται μόνο λίγη καλή θέληση, λουλούδια της αρεσκείας σας, πολύχρωμες κορδέλες και πολλή φαντασία!

• Ο πιο απλός τρόπος είναι να περάσετε μια χοντρή κλωστή σε βελόνα και να αρχίσετε να περνάτε ένα ένα τα λουλούδια. Στο τέλος, δένετε τις δυο άκρες της κλωστής. Οι μεγάλες κίτρινες μαργαρίτες είναι ιδανικές γι’ αυτόν τον τρόπο. Αν ζείτε κοντά σε αγρό ή έχετε την τύχη να πάτε εκδρομή, θα βρείτε άφθονες αυτή την εποχή. Αν πάλι ζείτε στην πόλη, μπορείτε να αγοράσετε χρυσάνθεμα από το ανθοπωλείο –τα βρίσκεται παντού και είναι σχετικά οικονομικά.







• Άλλος κλασικός τρόπος κατασκευής του πρωτομαγιάτικου στεφανιού, είναι να πάρετε ένα κομμάτι σύρμα (μια κρεμάστρα μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια αν δε βρίσκετε σύρμα) και να φτιάξετε με αυτό έναν κύκλο. Στερεώνουμε τα λουλούδια (είτε με κορδελίτσες, είτε με μικρά κομμάτια σύρμα). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κλαδάκια πρασινάδας για να καλύψουμε τα κενά.



• Ορισμένα καταστήματα πωλούν στρογγυλές βάσεις από φελιζόλ. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να «καρφώσουμε» τα λουλούδια επάνω στο φελιζόλ με οδοντογλυφίδες.

• Αν μπορείτε να βρείτε κλαδιά λυγαριάς (ή κάποιο άλλο φυτό που τα κλαδιά του λυγίζουν εύκολα) μια καλή ιδέα είναι να πλέξετε μερικά σε κύκλο.
• Αν δεν έχετε χρόνο για τίποτε απ’ όλα αυτά, αγοράστε όμορφα μπουκέτα για τα βάζα σας! Δεν είναι απαραίτητο να έχετε πρωτομαγιάτικο στεφάνι –σε όποια μορφή και σύνθεση κι αν είναι, τα λουλούδια ομορφαίνουν το χώρο και μας φτιάχνουν τη διάθεση!
 blue-hornet team