Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η πρώτη Κινέζα που θα πάει στο διάστημα

Μία γυναίκα "ταϊκοναύτη", από την κινεζική λέξη ταικόνγκ που σημαίνει "διάστημα",  ενδέχεται να χρησιμοποιήσει εφέτος για πρώτη φορά η Κίνα σε επανδρωμένη διαστημική αποστολή.

Ήδη έχει συμπεριλάβει γυναίκες στην ομάδα των αστροναυτών που προετοιμάζονται για να μεταβούν στον κινεζικό Διαστημικό Σταθμό σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Σινχουά, τρεις αστροναύτες πρόκειται να εκτοξευτούν μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου με το «Σενζού» Ι' («Θεϊκό Σκάφος») και να προσγειωθούν στον «Τιανγκόνγκ-1» («Ουράνιο Παλάτι»), τον διαστημικό σταθμό της Κίνας ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπου και θα πραγματοποιήσουν επιστημονικά πειράματα.

Μια ομάδα αστροναυτών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και αρκετές γυναίκες, εκπαιδεύονται για την αποστολή, ενώ το τριμελές πλήρωμα θα επιλεγεί τελευταία στιγμή.

Η αποστολή αυτή αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα στο κινεζικό πρόγραμμα με στόχο να παρέχει στην Κίνα έναν μόνιμο διαστημικό σταθμό ως το 2020. ο Τιανγκόνγκ-1 εκτοξεύτηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Κίνα θεωρεί το διαστημικό της πρόγραμμα ως σύμβολο της ανερχόμενης κλάσης στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα, της αυξανόμενης τεχνολογικής της δεινότητας και της επιτυχίας του Κομμουνιστικού Κόμματος να ανατρέψει την άλλοτε ζοφερή μοίρα του κινεζικού λαού.

Το πιο πρόσφατο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έχει σκοπό τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού στο οποίο θα μπορεί να ζει ανεξάρτητα και επί αρκετούς μήνες ένα πλήρωμα αστροναυτών, όπως ο παλιός ρωσικός σταθμός Μιρ ή ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Η Κίνα έστειλε τον πρώτο την κοσμοναύτη στο διάστημα το 2003 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει αρκετές επανδρωμένες αποστολές, χωρίς όμως ποτέ μέχρι τώρα να συμπεριλάβει σε αυτές και μια γυναίκα.
πηγή:tovima.gr