Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΟΙ 4 ΚΙΝΕΖΕΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ


Η Κίνα είναι η νέα ανερχόμενη υπερδύναμη. Η οικονομία της είναι δεύτερη στον κόσμο, και σε μία δεκαετία, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει και αυτή των ΗΠΑ, ανεβαίνοντας στην κορυφή.
Το κράτος – μαμούθ ανέκαθεν δεν φημιζόταν για τη δημοκρατικότητά του και τις ελευθερίες απέναντι στις γυναίκες. Έτσι, τα περιθώρια για κάποιες από αυτές να ξεχωρίσουν ήταν σχεδόν ανύπαρκτα.
Κι όμως, οι γυναίκες της Κίνας σιγά σιγά αρχίζουν να κατακτούν τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνία. Ανέρχονται σε υψηλές θέσεις, βγαίνουν από το στενό κύκλο της οικογένειας και πετυχαίνουν ολοένα και υψηλότερους στόχους. Για να καταλάβετε, η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες δισεκατομμυριούχους γυναίκες στον πλανήτη!
Υπάρχουν, ωστόσο 4 γυναίκες που σήμερα ξεχωρίζουν...
 ...στη σημερινή Κίνα. 4 γυναίκες που ξεκίνησαν από το μηδέν, και σταδιακά κατέκτησαν τη χώρα τους, βάζοντας πλώρη και για την κορυφή του κόσμου. 4 γυναίκες, που σε λίγες δεκαετίες, σίγουρα θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία σχετική λίστα ως προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο. Μέχρι τότε, σας τις παρουσιάζω σήμερα, ώστε να κρίνετε και οι ίδιοι το πόσο μοναδικές είναι:

 Zhang Xin

 Η ιστορία της μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα του Ντίκενς. Γεννήθηκε σε αγροτική οικογένεια το 1965 και μέχρι τα 14 της χρόνια κοιμόταν στο πάτωμα, σε ένα σπίτι χωρίς θέρμανση. Στα 15 της έφυγε με τη μητέρα της για το Χονγκ Κονγκ, όπου δούλευε ως εργάτρια σε εργοστάσιο, πηγαίνοντας σε νυχτερινό σχολείο. Η δίψα της για μάθηση, έπεισαν τη μητέρα της να τη στείλει για σπουδές στην Αγγλία. Εκεί αποφοίτησε με 2 Μάστερ στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ το 1992.
Παρ’ ότι είχε προτάσεις να διδάξει σε πολλά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, Η Zhang δεν το έβαλε κάτω, και το 1994 επέστρεψε στην Κίνα. Εκεί πέρα, γνώρισε το σύζυγό της, Pan Shiyi, που ασχολούνταν με τα κτηματομεσιτικά. Με την εμπειρία του και τις δικές της οικονομικές γνώσεις, ίδρυσαν τη Soho China. Η εταιρία σήμερα αξίζει πάνω από 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα διεθνή χρηματιστήρια, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εταιρία real estate στην Κίνα και την Τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Οι προτάσεις για εξαγορά της από οικονομικούς κολοσσούς πέφτουν βροχή, αλλά η Zhang είναι ανένδοτη: θα συνεχίσει για να φτάσει ακόμη υψηλότερα. Προς το παρόν, έχει δωρίσει μεγάλες εκτάσεις γης σε ακτήμονες και έχει χτίσει σπίτια για αναξιοπαθούντες εντελώς δωρεάν. «Όσο περνάει από το χέρι μου, δεν θα αφήσω κανένα παιδί να κοιμάται σε ένα κρύο, υγρό, γυμνό πάτωμα όπως εγώ», λέει η ίδια συνεχίζοντας να εργάζεται εξαντλητικά πάνω στην εξάπλωση της Soho China σε ολοένα και περισσότερες διεθνείς αγορές. Μία πραγματικά σπουδαία γυναίκα, που κάτι μου λέει πως θα το πετύχει και αυτό…
 Yang Lan

Μεγαλωμένη σε ένα μεσοαστικό περιβάλλον, με γονείς καθηγητές, η Yang από μικρή ηλικία είχε το μικρόβιο της τηλεόρασης. Αφού τελείωσε το σχολείο, στα 18 της, συμμετείχε σε μία audition για μία θέση παρουσιάστριας, από την οποία και απερρίφθη, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν αρκετά όμορφη για την τηλεόραση. Η Yang πείσμωσε, συνέχισε τις προσπάθειες και κατάφερε μετά από ένα χρόνο να πάρει δική της εκπομπή σε ένα τοπικό κανάλι, την οποία παρουσίασε με αξιοσημείωτη επιτυχία. Μετά από 4 χρόνια, εγκαταλείπει την εκπομπή και αποφασίζει να γνωρίσει τον κόσμο, ταξιδεύοντας στο Columbia University της Νέας Υόρκης.
Εκεί γνωρίζει τον επιχειρηματία Wu Zheng, τον οποίο και παντρεύεται το 1995. Μαζί ξεκινούν τις δραστηριότητές τους στο χρόνο της τηλεόρασης, ιδρύοντας τη Sun TV και ανταγωνιζόμενοι στα ίσα τη Star TV του πανίσχυρου Rupert Murdoch, καταφέρνουν να προσεγγίσουν ένα μεγάλο μέρος του κινεζικού τηλεοπτικού κοινού. Ωστόσο, το μεγάλο μπαμ θα γίνει με τα γυναικεία τηλεοπτικά προγράμματα που η Yang  θα λανσάρει πρώτη. Προγράμματα, τα οποία απευθυνόταν σε εκατοντάδες εκατομμύρια γυναικών, τα οποία μέχρι τότε δεν είχαν ποτέ ξανά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάτι παρόμοιο, και τα οποία έλκονται σα μαγνήτης. Τα νούμερα είναι περιττά. Η εκπομπή της Yang είναι η δημοφιλέστερη εκπομπή στην Κίνα, εκπέμπει σε 26 χώρες, και η ίδια θεωρείται η Oprah της Κίνας. Η αξία της τηλεοπτικής της αυτοκρατορίας υπολογίζεται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και η ίδια δηλώνει πανέτοιμη να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς της τηλεόρασης. Καθόλου άσχημα όσα έχει καταφέρει μόλις στα 43 της χρόνια…
Zhang Lan
 Εκτοπισμένη με την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο με τη μητέρα της σε ένα άθλιο κατάλυμα, στην ηλικία των 14, η Zhang πέρασε την εφηβεία της αναζητώντας τρόπους να ξεφύγει στο εξωτερικό. Τελικά, τα κατάφερε 4 χρόνια αργότερα, και κατέφυγε στο Τορόντο του Καναδά, όπου δούλευε διπλοβάρδια, χωρίς κανένα ρεπό, ως λαντζέρισσα σε εστιατόρια για να κατορθώσει να στέλνει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους χρήματα στη μητέρα και τον ανήλικο γιο της, τον οποίο είχε αποκτήσει κρυφά από έναν περιστασιακό δεσμό λίγο προτού μεταναστεύσει. Μόλις συγκέντρωσε ένα αξιοσέβαστο ποσό, της τάξης των 20.000 δολαρίων, η Zhang επέστρεψε στην κίνα για να κάνει το όνειρό της, το οποίο της είχε γεννηθεί από την πολύχρονη απασχόλησή της στα εστιατόρια, πραγματικότητα: να ανοίξει το δικό της χώρο.
Το μυαλό της δαιμόνιο και άκρως επιχειρηματικό, μαθημένο να λειτουργεί κατά το δυτικό τρόπο σκέψης, συνέλαβε την εξής απλή και, όπως αποδείχτηκε χρυσοφόρα ιδέα: το συνδυασμό απλών δυτικών γεύσεων με μυστικά της παραδοσιακής ασιατικής κουζίνας, την οποία ήξερε από έξω κι ανακατωτά, και αυτά σε προσιτές τιμές. Έτσι και τα εφάρμοσε στο πρώτο της εστιατόριο. Τα αποτελέσματα, δύο δεκαετίες μετά τη δικαιώνουν. Η αυτοκρατορία των εστιατορίων South Beauty της Zhang αριθμεί πάνω από 40 καταστήματα στην Κίνα, με ετήσιο τζίρο άνω των 550 εκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας την 54χρονη επιχειρηματία στην κορυφη των επιχειρηματιών εστίασης στη χώρα της. Πρόσφατα άνοιξαν και τα πρώτα εστιατόρια σε γειτονικές χώρες, ενώ η επέκταση στο δυτικό ημισφαίριο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα…
 Peggy Yu Yu
 Και η Peggy ανήκει στην κατηγορία των γυναικών που μετανάστευσαν στη Δύση σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Ένας ήταν ο κόσμος που μάγευε την Peggy, η οποία σημειωτέον μεγάλωσε σε ένα άκρως συντηρητικό περιβάλλον, όπου καταναλώνονταν και αγοράζονταν μόνο τα άκρως απαραίτητα: ο κόσμος του εμπορίου και της κατανάλωσης. Έτσι, όταν μετοίκησε στις ΗΠΑ κυριολεκτικά βρέθηκε στον παράδεισό της και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό.
Τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ τις σπουδές της και επέστρεψε μέσα σε 5 χρόνια στην Κίνα. Πρότυπό της ήταν το πασίγνωστο Amazon, του οποίου τη δόξα θέλησε να κλέψει. Συνεργάστηκε, για την εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων, με τον εκδότη και επιχειρηματία Li Guoqing, και μαζί συνίδρυσαν το 1999 την Dangdang, μία εταιρία εφάμιλλη της Amazon, όπου αρχικά πουλούσε μόνο βιβλία μέσω Διαδικτύου. Οι δραστηριότητες της γρήγορα επεκτάθηκαν και σήμερα η Dangdang αποτελεί την πρώτη σε πωλήσεις εταιρία του Διαδικτύου στην Κίνα, με πάνω από 300 εκατομμύρια μοναδικούς πελάτες μόνο στη χώρα της. Η Peggy ως CEO της εταιρίας ελέγχει και συντονίζει τα βήματά της προσεκτικά και οργανωμένα, με όνειρο να καταστήσει την εταιρία της πρώτη σον κόσμο. Μάλλον η επιτυχία είναι και πάλι μονόδρομος…
πηγή:marymary.gr