Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

IKEA: Πολιτικοί κρατούμενοι υποχρεώνονταν να δουλέψουν για μας στην Ανατολική Γερμανία

Πολιτικοί κρατούμενοι στην τότε Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1980 υποχρεώνονταν να κατασκευάζουν ορισμένα έπιπλα της Ikea.
Την παραδοχή αυτή έκανε η ίδια η εταιρεία την Παρασκευή, η οποία μάλιστα ζήτησε και συγνώμη. Διευκρίνισε, πάντως, πως γινόταν εν αγνοία της και ότι είχε προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι δεν θα εφαρμοζόταν η πρακτική αυτή στο εργοστάσιό της.

Η Ιkea παρουσίασε στο Βερολίνο την έκθεση που είχε παραγγείλει στους ανεξάρτητους πραγματογνώμονες της εταιρείας Ernst & Young, μετά τις καταγγελίες πρώην κρατουμένων, οι οποίοι πέρσι, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, είχαν αναφέρει ότι τους υποχρέωναν να κατασκευάζουν έπιπλα στα εργαστήρια των φυλακών. Εάν αρνούνταν κινδύνευαν να οδηγηθούν στην απομόνωση ή να υποστούν άλλες τιμωρίες.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι τότε εκπρόσωποι της εταιρείας γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα πολιτικοί κρατούμενοι να εξαναγκαστούν να εργάζονται στα εργοστάσια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Η εταιρεία έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν κρατούμενοι, όμως σήμερα είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν αποτελεσματικά», εξήγησε ο σουηδικός όμιλος.

«Την εποχή εκείνη δεν είχαμε τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου και προφανώς δεν κάναμε αρκετά για να εμποδίσουμε τέτοιες μεθόδους παραγωγής», δήλωσε η Ζανέτ Σκέλμοσε, μία από τις εκπροσώπους της εταιρείας εκφράζοντας τη λύπη της για την πρακτική που ακολουθήθηκε.