Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η καρδιά του μπάσκετ χτυπάει πάλι στην Θεσσαλονίκη!

Οι εποχές που η Θεσσαλονίκη ήταν η «πρωτεύουσα» του ελληνικού μπάσκετ και συγκέντρωνε το διεθνές ενδιαφέρον θα αναβιώσουν σήμερα ( 7 μ.μ.) στο Παλέ ντε σπορ στον φιλανθρωπικό αγώνα παλαίμαχων.

Ο αγώνας γίνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 ετών από την απελευθέρωση της «Νύφης του Θερμαϊκού» με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και γενική είσοδο πέντε ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο Φίλων Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες «Άγιος Δημήτριος».
«Αστέρια» που θα λάμπουν πάντα!..
Στο παρκέ του θρυλικού Αλεξάνδρειου θα... παρελάσουν μεγάλες μορφές από την Ελλάδα και το εξωτερικό των δεκαετιών ’80 και ’90. Παίκτες, που έκαναν πολλούς Έλληνες να αγαπήσουν την «πορτοκαλί μπάλα»:  Κεν Μπάρλοου, Κλιφ Λέβινγκστον, Ντέιβιντ Ρίβερς, Μπίλι Βάρνερ, Ντορόν Τζάμσι, Μίκι Μπέρκοβιτς, Χουάν Αντόνιο Μοράλες, Κλαούντιο Κολντεμπέλα, Στιβ Μπάκναλ, Γιώργος Σιγάλας, Γιώργος Σιγάλας, Γιώργος Μπαλογιάννης, Ευθύμης Ρεντζιάς, Νίκος Μπουντούρης, Μπάνε Πρέλεβιτς, Τζον Κόρφας, Παναγιώτης Λιαδέλης, Βασίλης Λυπηρίδης, Λευτέρης Κακιούσης, Νάσος Γαλακτερός, Νίκος Παναγιωτίδης, Γιώργος Δοξάκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Χρήστος Τσέκος και Χρήστος Κωνστανίδης. Προπονητές θα είναι οι κ.κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Σβι Σερφ, Μιχάλης γιαννουζάκος.

Ο Σύλλογος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδας θα τιμήσει για την προσφορά τους κ.κ. Άκη Μιχαηλίδη, Νίκο Βεζυρτζή και Κώστα Χαίτογλου παλιούς προέδρους Άρη, ΠΑΟΚ και Ηρακλή αντίστοιχα. Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Συμεωνίδης, Πιτσίλκας και Κορομηλάς.  
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης μίλησαν για την φιλική αναμέτρηση και για τις αναμνήσεις τους από την Ελλάδα οι Κλιφ Λέβινγκστον, Κεν Μπάρλοου, Ντέιβιντ Ρίβερς και Μπίλι Βέρνερ. Στο πάνελ ήταν, επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων Χρήστος Κωνσταντινίδης και ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ Γιώργος Καραμβέρης.
Ο Κωνσταντινίδης τόνισε ότι ο αγώνας γίνεται για να ενισχυθεί το μπάσκετ και το ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος»: «Σαν σύλλογος βετεράνων έχουν προχωρήσει στην διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό να τιμήσουμε ανθρώπους που έχουν προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ. Τελευταία διοργάνωση ήταν η εκδήλωση για τον Γκάλη. Με τη βοήθεια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του ξενοδοχείου Porto Palace, διοργανώνουμε αυτό το παιχνίδι. Είχαμε ένα πρόβλημα με τον Μάικ Τζόουνς. Εγώ θέλω να τονίσω ότι ο αγώνας είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα, δεν έχει σχέση με ΠΑΟΚ, Αρη και Ηρακλή. Θέλουμε πάνω από απ' όλα να βοηθήσουμε το ίδρυμα και το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης. Ήταν σε μεγάλα επίπεδα την εποχή που έπαιζαν τα παιδιά και τώρα είμαστε πολύ χαμηλά».
«Απαράδεκτη η απαγόρευση στον Τζόουνς»
Ο Καραμβέρης χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος στην Θεσσαλονίκη του Μάικ Τζόουνς, λόγω της παλιάς υπόθεσης με τις ναρκωτικές ουσίες από την περίοδο, που αγωνιζόταν στον Άρη: «Στη μία το μεσημέρι περιμέναμε την άφιξη του Μάικ Τζόουνς, υπήρχε απαγόρευση εισόδου στη χώρα και με το ίδιο αεροπλάνο επέστρεψε στη Κύπρο. Παρότι ορισμένες αρχές μας είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τον Μάικ. Σε μία χώρα όπου οι Πακιστανοί και Αφγανοί μπαινοβγαίνουν, σκοτώνουν, βιάζουν χωρίς χαρτιά, ένας άνθρωπος που με τη παρουσία του θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα κι ένα ίδρυμα, δεν γίνεται δεκτός και απαγορεύεται η είσοδός του στη χώρα ως ανεπιθύμητος για μια υπόθεση που έγινε πριν από 25 χρόνια. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του».
«Φοβερή περίοδος»
Ο Κεν Μπάρλοου συγκινημένος για την επιστροφή του στην Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε τον ΠΑΟΚ της σεζόν 1992-93, την καλύτερη ομάδα, που έχει αγωνιστεί στην καριέρα του: «Είναι πολύ ωραίο που βρίσκομαι εδώ, με την υποστήριξη όλων των φίλων του μπάσκετ, του ΠΑΟΚ, κυρίως όμως μαζί με καλούς φίλους. Μοιάζει με οικογενειακή συγκέντρωση γιατί με τον Κλιφ παίξαμε στον ΠΑΟΚ και με τους Ρίβερς, Βάρνερ στο κολέγιο. Όλοι έχουμε ωραίες αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια φοβερή περίοδος για μένα, όταν έπαιζα στον ΠΑΟΚ. Είχαμε μια έμπειρη ομάδα, εξαιρετικούς παίκτες, εκπληκτικούς φιλάθλους, ο προπονητής ήταν επίσης εξαιρετικός κι αυτή η διετία ήταν φοβερή. Το χάιλάιτ ήταν ότι καταφέραμε να πάρουμε από τον Άρη το πρωτάθλημα. Ήταν φοβερή η εμπειρία. Το 1992-93 νομίζω ότι έπαιξα στη καλύτερη ομάδα που έπαιξα στη καριέρα μου».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να συναντήσει τον Νίκο Γκάλη, ο Μπάρλοου απάντησε ότι: «Σέβομαι τον Νίκο Γκάλη πάρα πολύ. Τη πρώτη φορά που παίξαμε αντίπαλοι έβαλε 50 πόντους, αλλά πήρα την εκδίκησή μου στο τέλος της καριέρας μου. Νομίζω ότι λόγω της ανταγωνιστικότητας που υπήρχε μεταξύ των δύο ομάδων, προόδευσαν τόσο πολύ οι ομάδες».
«Η κόκα κόλα και ο καπνός»!
Οι αναμνήσεις πέρασαν με κινηματογραφική ταχύτητα από τα μάτια του Κλιφ Λέβινγκστον: «Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι φοβερό για μένα. Ο χρόνος που έμεινα στη Θεσσαλονίκη είναι λίγος. Ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη είναι από τις καλύτερες αναμνήσεις μου. Ατλάντα Χοκς το 1987, μετά τα δύο χρόνια στο Σικάγο και μετά ο ένας χρόνος στον ΠΑΟΚ ήταν κάτι σαν highlight για τη καριέρα μου. Αυτό που μένει είναι οι φωτεινοί τίτλοι στη καριέρα μου. Στο facebook οι περισσότεροι φίλοι είναι από την Ελλάδα. Θυμάμαι και το πρώτο παιχνίδι μου, βγήκα για ζέσταμα, είδα γεμάτη αρίνα και μετά από τον καπνό που υπήρχε, δεν μπορώ να καπνίσω. Η επόμενη εμπειρία μου ήταν το θέμα της κόκα κόλα, κρασί. Υπήρχε νερό κι εγώ ήθελα κόκα κόλα γιατί έτσι είχα συνηθίσει. Μου έλεγαν ότι μπορούσα να πιω κρασί πριν το παιχνίδι και όχι κόκα κόλα. Εκνευρίστηκα με τον κόουτς και τελικά συμφώνησα με τον προπονητή κι έπινα μία πριν και μία μετά. Ένα άλλο που θυμάμαι είναι το κάρφωμα στον Μουρεσάν κόντρα στην Ορτέζ. Πρώτη φορά που τον κάρφωσα τρελάθηκα, μετά είδα ότι μπορώ να το ξανακάνω. Θυμάμαι επίσης το πάθος των οπαδών του ΠΑΟΚ που με έκαναν να θέλω να παίζω καλά και να κερδίζω. Στην Αμερική συνάντησα πολλούς Έλληνες, όταν τους μιλάς για τον ΠΑΟΚ, πάντα λάμπουν τα μάτια τους».

«Ενθουσιάστηκα όταν μου τηλεφώνησαν και συζήτησα με τον Μπάρλοου», συνέχισε ο Λέβινγκστον. «Εξάλλου μας χωρίζει διαφορά δύο ωρών. Μετά πήρα μια δουλειά προπονητή στον Καναδά και τους είπα ότι δεν μπορώ να έρθω. Αλλά δεν τα πήγα καλά, με απέλυσαν κι έτσι ήρθα. Είχαμε διαφορετική φιλοσοφία. Έτσι τηλεφώνησα, τα εισιτήρια ήταν έτοιμα και ήρθα».
Η κόντρα με τον «Ντούντα»
Ο Λέβινγκστον, επίσης, αναφέρθηκε στην κόντρα με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, προπονητή του στον ΠΑΟΚ για το ταξίδι, που ήθελε να κάνει στις ΗΠΑ για να παραλάβει το «δαχτυλίδι» του πρωταθλητή του ΝΒΑ, τίτλο, που είχε κατακτήσει με τους Σικάγο Μπουλς: «Του είπα είναι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μου κι εσύ δεν με αφήνεις; Εγώ θα πάω ούτως ή άλλως κι αν δεν θέλεις να γυρίσω... αντίο. Με τους Χοκς δεν είχαμε απλά μια καλή ομάδα, αλλά ήμασταν πολύ καλοί φίλοι, εκτός γηπέδου. Το ίδιο συνέβη και στον ΠΑΟΚ. Πέρα από το μπάσκετ, υπάρχουν και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Στον ΠΑΟΚ κάναμε πολλά πράγματα εκτός γηπέδου. Μετά τον ΠΑΟΚ πήγα στην Ιταλία, αλλά υπήρξαν στιγμές που ένιωθα μόνος, κάτι που δεν συνέβη στον ΠΑΟΚ. Δεν λέω ότι δεν είχαμε καλές σχέσεις στους Μπουλς, αλλά στους Χωκς κάναμε πολλά και εκτός γηπέδου».
Ο Ντέιβιντ Ρίβερς εξομολογήθηκε ότι η Ελλάδα... καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς του και θυμήθηκε πόσο δύσκολοι ήταν οι αγώνες του Ολυμπιακού στην Θεσσαλονίκη: «Είναι εκπληκτικό που είμαστε στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα πίσω στην Ελλάδα. Αυτή η χώρα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος στη καρδιά μου. Είμαι χαρούμενος και λόγω του reunion με όλους αυτούς τους καλούς φίλους μου, για έναν σημαντικό σκοπό. Θέλουμε να δώσουμε χαρά σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Είμαι ευχαριστημένος που είμαι εδώ, βλέπω και γνωστές φυσιογνωμίες από ανθρώπους που γνωρίζω από το παρελθόν. Θυμάμαι ότι μας μισούσαν και οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, Άρης, ΠΑΟΚ. Έχω καλές αναμνήσεις, κάθε ομάδα που ερχόταν αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό, ήταν και μια καινούργια πρόκληση».
«Νόμιζες ότι έπεφταν κεραυνοί από τον καπνό»!
Ο Μπίλι Βάρνερ, που αγωνίστηκε μόνο σε αναμετρήσεις της Ευρώπης με τον ΠΑΟΚ, γιατί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή ξένων παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα δήλωσε ότι δεν θα ξεχάσει το γεμάτο καπνό Παλέ και την χαρά των οπαδών μετά τις νίκες: «Ξεκίνησα τη καριέρα μου στη Θεσσαλονίκη. Είναι μεγάλη στιγμή να γυρίζεις εκεί που ξεκίνησες και να συναντάς ανθρώπους που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη καριέρα σου. Ξέρω ότι ο Κλιφ και ο Κεν έπαιξαν σε πολύ καλές ομάδες, αλλά θεωρώ ότι η δική μου ομάδα θα ήταν καλύτερη. Έχω όμορφες εμπειρίες με τον ΠΑΟΚ, αλλά και κάποιες κακές. Δεν αφορούν το μπάσκετ.

Προσωπικά είχα έρθει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, είχα συνηθίσει διαφορετικά. Στο μυαλό μου έχει μείνει η εικόνα να βλέπω τον προπονητή να φοράει παλτό και να καπνίζει τσιγάρο. Θυμάμαι που ο κόσμος ξετρελαινόταν μετά τις νίκες, ερχόντουσαν και με φιλούσαν στο μάγουλο. Θυμάμαι επίσης τη πινακίδα στο γήπεδο που έγραφε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά γύρω από το παρκέ νόμιζες ότι έπεφταν κεραυνοί από τον καπνό. Ακόμη και στο λεωφορείο είχε πολύ καπνό, γι' αυτό πήγαινα στη προπόνηση με τα πόδια».
Στην φωτογραφία από αριστέρα οι Λέβινγκστον, Ρίβερς και Μπάρλοου
pamesports